Haaveissa Uunisaaren upea tulevaisuus: kesä- ja saunateatteria, ulkoilmaleffaa, leikkiä lapsille ja uimavahti takaisin

Isältään Uunisaaren upeat puitteet perinyt Nelly Kärkkäinen haluaa herättää saaren eloon: “Jos mä en onnistu, mä myyn tän mestan.”

Uunisaaren ravintolarakennuksen päädyssä on kahvio, jonka Nelly Kärkkäisen isä oli ajatellut pysyvän auki päivittäin. Pitkään näin ei ole kuitenkaan ollut. Nyt Kärkkäinen on avannut kahvilan yleisölle ja toivoo täyttävänsä saaren elämällä, joka sieltä on vuosien saatossa kadonnut.

Kaivopuiston edustalta löytyvä Uunisaari on lähellä, mutta harva sinne uida jaksaa. Talvisin saarelle vie silta, jonka saamiseksi isä Veli-Pekka Kärkkäinen kävi mittavan väännön kaupungin kanssa, kesällä sinne pääsee venekyydillä.

Isä Kärkkäinen kuoli yllättäen kolme vuotta sitten ja Nelly peri rakennukset. Nyt hän on miehensä Tuukka Mönttisen kanssa ottanut myös saaren ravintolat pyöritettävikseen ulkopuolisilta yrittäjiltä.

He ajautuivat isän aikaisten yrittäjien kanssa vakavaan luottamuspulaan ja vaihtoivat ravintolatoiminnan pyörittäjäksi muun muassa Skiffereistä tutun Peruna & Co:n. Homma toimi aiempaa paremmin ja hyvässä yhteisymmärryksessä, mutta ei vielä vastannut Nellyn visiota. Vaikka ravintolabisnes oli melko vierasta, tuntui ravintoloiden ottaminen itselle isäntäparin ainoalta mahdollisuudelta puhaltaa visio eloon.

“Mulla ja mun miehellä on sellainen ajatuksellinen muutos, että me halutaan avata tää kaupunkilaisille”, Kärkkäinen sanoo.

Se oli myös isän haave.

“Jos mä en onnistu, mä myyn tän mestan. Mulla ei oo tarvetta yrittää tehdä tästä sellaista bisnestä, joka on jo kannattavaksi todettua, mutta joka hiljentää koko saaren. Syteen tai saveen”, Kärkkäinen sanoo.

Uunisaaren ravintolan jengi. Vasemmalla omistajapariskunta Tuukka Mönttinen ja Nelly Kärkkäinen.
Uunisaaren ravintolan jengi. Vasemmalla omistajapariskunta Tuukka Mönttinen ja Nelly Kärkkäinen. Kuva: Jack Barwick

Onneksi hänellä on miehensä kanssa liuta ideoita, joilla saareen puhalletaan eloa. Osa niistä on konkreettisimpia, osa vielä raakileita.

“Kulttuuritapahtumilla tehdään tästä saaresta – tai mistä tahansa paikasta – ihmisten paikka. Kulttuuri on se, joka yhdistää."

"Lupajutut pitää vielä tarkistaa, mutta luulen, että saan rakentaa teatterikatsomon kesäteatterille. Sitä ei ole luvassa vielä ensi kesänä, mutta seuraavalle sitä on jo kaavailtu. Mulla on siihen yhteistyökumppaneita, jotka ovat superinnoissaan, sillä Suokki ei riitä.”

Kesäteatterin lisäksi Kärkkäisen haaveisiin kuuluvat pienet ja sympaattiset tapahtumat, joissa mennään taide edellä.

“Konsertteja, runoiltoja. Niiden ei tartte olla pitkiä tai massiivisia, eikä niiden tartte tuottaa rahaa.”

Idea on olemassa myös ulkoilmaleffateatterista, mutta sen suhteen pitää sovittaa ajatukset ja toimintamallit yhteen viereisen Mattolaiturin suositun ulkoilmateatterin kanssa. Kärkkäinen ei halua astua varpaille, vaan tehdä läheistä yhteistyötä alueen muiden toimijoiden kanssa.

Helmikuun alusta asti saari on kutsunut uusia ja vanhoja ystäviään viiden euron aamusaunaan. Saunan yhteydessä nautittu puuroaamiainen tarjoaa ihanan hitaan startin päivälle.

Kärkkäinen tietää myös, että lapset herättävät minkä tahansa paikan eloon. Lapset eivät kuitenkaan tule, jos ei ole tekemistä.

“Mä aion vedota kaupunkiin, että ne laittaa takaisin kiipeilytelineitä ja muuta lapsille. Täällä on ollut niitä, mutta kun ne meni huonoon kuntoon, niitä ei enää korjattu.”

Myös uimarannan suhteen Kärkkäisellä on asiaa kaupungin suuntaan.

“Aion vedota kaupunkiin myös siinä, että ne palauttaa tänne uimavalvojat, jotka ne poisti viime kesänä kertomatta mulle etukäteen siitä. Edelleen kaikissa julkaisuissa on ilmoitettu, että tää on valvottu ranta.”

“Mä luulen, että kun mä saan tän paikan eloon, positiivinen paine kaupungin puolella kasvaa. Kun on kävijöitä, ne palauttaa rantavahdit.”

Ideoita riittää.

“Mulla on ajatus: saunateatteri. Ootko kuullut sellaisesta?”

“En.”

“Koska sellaista ei oo. Se on ajatuksena vielä aivan prototyyppi, mut ideana on, että rakennuksen päätyyn tulisi suorakaiteen muotoinen sauna, jonka ensimmäinen sivu olisi avattavissa niin, että saunanlauteista tulee katsomoportaat ja eteen saadaan lisää katsomopaikkoja. Niiden eteen aukeaa näyttämö. Voilá, meillä on saunateatteri.”

Yksi haaste Uunisaaressa on veneyhteyden järjestäminen. Siinäkin kaupunki voisi ehkä auttaa. Kärkkäinen ymmärtää, että nykyinen 4,5 euroa on monelle hieman liikaa ja rajoittaa ihmismäärää. Haaveissa onkin veneyhteyden saaminen jollain keinolla ilmaiseksi. Realismia on sen saaminen edullisemmaksi.

Kun Kärkkäisen kanssa juttelee Uunisaaresta, käy selväksi että paikka on hänelle erityinen. Se on lapsuudenkoti, jonka upeuden hän ymmärtää ja haluaa palavasti jakaa muidenkin kanssa.

4 kommenttia

gozamite

2.3.2018 12:29

SIlta pitäis kyllä olla!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tulisin

2.3.2018 23:32

Upea paikka Uunisaari! Ihanaa jos saatte kunnolla eloon

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

harmitus

3.3.2018 00:57

Minkään ei tarvitse tuottaa mitään ja kaupunkia ollaan ottamassa kaikkeen maksajaksi. Tän tietää.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Toiminnatuhrija

4.3.2018 06:43

Jos on hilloa, kyllä ideoita voi keksiä ja toteuttaa, onhan Nellyn mieskin lopettanut päivätyötä ja ostellut hienoja luxus - veneitä!

Tsemppiä vaan...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi