Helle hellii vai helliikö? 10 vinkkiä viilentymiseen kuumottavan paahteen keskellä

Pitkän ajan ennuste povaa kuuman ajanjakson kestävän aina elokuulle saakka, joten nappaa tästä niksit vilvoitteluun.

Auringonpaahteessa voi viileänä pysyminen olla haastavaa.
Auringonpaahteessa voi viileänä pysyminen olla haastavaa. Kuva: petzshadow/Fotolia.com

Toiset rakastavat hellekelejä, toisille liika on liikaa. Monta kylmää kesää kärsinyt Suomen kansa ilakoi nyt rannoilla ja kesämökeillä auringonpaisteessa, mutta toisinaan tekee hyvää hieman jäähdytellä. Mikäli et muiden lomaillessa päivystä toimistolla ilmastoinnin pitäessä huolen raikkaasta ilmanalasta, ovat nämä seuraavat vinkit varsin kullanarvoisia. 

The Telegraph listasi kasan kelpo neuvoja viilentymiseen hellejakson aikana. Valitsimme niistä kymmenen mainiointa. 

1. Makaa lattialla

Kuuma ilma nousee korkealle, joten on parasta pysytellä matalalla pysyäkseen viileänä. Lattia ei välttämättä ole mukavin paikka, mutta siellä pystyy välttämään kuumimmat ilmavirtaukset.

2.  Hengitä syvään 

Joogassa on viilentävä hengitystekniikka, jossa hengitetään sisään rullatun kielen lävitse ja hengitetään ulos nenän kautta. Suun kautta hengittäessä syljen pitäisi viilentää hengitysilmaa ennen kuin se menee keuhkoihin.

3.  Älä tuuleta itseäsi

Ankara kädellä heiluttelu ei varsinaisesti auta viilentymisessä vaan käyttää paljon energiaa, jolloin päinvastoin tulee kuuma. Käytä siis viuhkaa tai vaikkapa isoa paperia tuulettamisessa, jolloin minimoit oman energian kulutuksesi.

4. Syö chiliä

Chili saattaa auttaa viilentymisessä, sillä se saa kehon hikoilemaan. Ei ole sattumaa, että joissakin maapallon kuumimmissa kolkissa syödään myös mausteisinta ruokaa. Vaikka chili poltteleekin suuta, se voi laskea kehon lämpötilaa.

5. Laita jäitä tuulettimesi eteen

Kylmä jääpalakulho tuulettimesi edessä viilentää ilmaa, jonka tuuletin sitten puhaltaa ympäri asuntoa. Jääpalat tuskin selviävät kuumassa huoneistossa pitkään, mutta ilo se on pienikin ilo helleaallon koetellessa kaupunkikämpässä kärvistelevää.

6. Viilennä tyynysi

Laita tyynysi muovipussiin ja tyyny jääkaappiin päiväksi. Illalla nukkumaan käydessä kylmä tyyny luo viilentävän vaikutuksen. Lisäksi ohimoissa suonet ovat lähellä ihon pintaa, joten näiden alueiden viilentäminen vähentää kuumuutta koko kehossa.

7. Vältä isoja aterioita

Runsas syöminen kuumentaa, sillä ruoansulatus käyttää paljon energiaa ja tuottaa lämpöä. Syö siis pieniä määriä kylmää ruokaa pitkin päivää pysyäksesi viileänä.

8. Kasta jokin vaatekappale

Liota vaikka sukat tai hiushuivi kylmässä vedessä. Vesi pitää sinut viileänä haihtuessaan hitaasti.

9. Sammuta sähköä käyttävät laitteet

Suurin osa sähköä käyttävistä laitteista välittävät lämpöä, joten valot, tietokone ja televisio kannattaa sammuttaa.

10. Enemmän on vähemmän

Luonnonkuituiset, väljät vaatteet toimivat paremmin kesällä kuin suoranainen nakuilu. Kuumimmissa maissa elävät ihmiset peittävätkin itsensä yleensä päästä varpaisiin, sillä vaatteet suojaavat ihoa suoralta auringon porotukselta.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi