Helsinkiläisklassikot: Ekberg

Suomen vanhin kahvila ja leipomo pitää kiinni perinteistä, mutta seuraa myös päivän trendejä.

Juttusarjassa tutustutaan helsinkiläisiin ravintolaklassikoihin. Tällä kertaa esittelyssä Helsingin vanhin kahvila ja leipomo Ekberg.

Fredrik Edvard Ekberg perusti vuonna 1852 Kruununhakaan leipomon, jossa sai toteuttaa Haminassa, Viipurissa, Riiassa ja Pietarissa saamiaan leipurin oppeja. Vuosien saatossa Ekberg kasvoi leipomosta kahvilaksi ja muutti ensin Kiseleffin taloon ja sitten osoitteeseen Aleksanterinkatu 52 - paikalle, jossa nykyisin sijaitsee Stockmann. Vaikeina vuosina Ekberg siirtyi leipurista ravintoloitsijaksi sekä viina- ja tupakkakauppiaaksi, mutta leipomo ja kahvila palasivat toimintaan myöhemmin.

Tänä päivänä Ekberg tarjoilee aamiaista, lounasta, naposteltavaa ja kahvilaherkkuja Bulevardilla talossa, jonka Fredrik Ekberg yritykselleen rakennutti ja johon kahvila ja leipomo muuttivat vuonna 1915. Yli satavuotiset kahvila- ja myymälätilat ovat monelle kaupunkilaiselle ikoninen osa lapsuutta, nuoruutta tai aikuisuutta. 

"Meillä on joitakin asiakkaita, jotka ovat käyneet täällä jopa 40-luvulta saakka", kertoo Ekbergin hospitality manager Arja Ahovuori.

Vaikka kahvila luottaa perinteeseen, kaipaavat tilat välillä myös remonttia. Kesällä Ekbergin tilat entisöitiin asiakkaiden toiveiden mukaisesti.

"Asiakkaat toivoivat parannuksia akustiikkaan ja buffetpöydässä asioinnin helpottamiseen", Ekbergin client manager Sanna Jokinen kertoo. 

Asiakkaita kuunneltiin, sillä se on yksi Ekbergin toimintaperiaatteista. Muuten sisustus pidettiin samana: tuolit, pöydät ja lamput saivat jäädä, ja koko remontti tehtiin niin hienovaraisesti, ettei moni ole edes huomannut kahvilalle tapahtuneen mitään. 

Ekbergin suosituimpia herkkuja (kahvin ohella tietenkin) ovat perinteiset napoleonleivokset ja samppanjakorkit, mutta myös vuosi sitten valikoimaan lisätyt vegaaniset leivonnaiset ovat ottaneet jalansijaa. Kaikki tuotteet leivotaan alusta asti - usko tai älä - saman rakennuksen sisällä, pihan puoleisessa leipomossa, joka tihkuu historiaa. Toimistojen vanhat, kaiverretut nimikyltit ovat edelleen paikoillaan, ja käytävien lattioita koristaa alkuperäinen Villeroy & Bochin lattialaatta. 

"Leivontavälineitä on päivitetty, mutta tilat ovat suurelta osin samat", Jokinen kertoo.

Siinä, missä tilat ovat samat, on myös itse perhe. Kahvila on edelleen Ekbergin suvun omistuksessa, ja kaksi vuotta sitten yritksen johtoon astui Ekbergin suvun viides sukupolvi. Perinteikkyys kulkee siis käsi kädessä itse Ekbergien kanssa.

Kahvilan ja leipomon lisäksi talon toisessa kerroksessa sijaitsee kaunis juhlatila, jota voi vuokrata juhlakäyttöön, ja tarjottavat voi tilata Ekbergin omasta pitopalvelusta. 

"Ensimmäiset tilassa järjestetyt juhlat olivat ristiäiset. Siinä on kaunista symboliikkaa, joka lupaa hyvää tulevaisuuteen", Jokinen kertoo hymyillen.

Ekberg, Bulevardi 9. Kahvila avoinna ma-pe 7.30-19, la 8.30-17, su 9-17. Myymälä avoinna ma-pe 7.30-18, la 9-16. 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi