Helsinkiläisklassikot: ravintola Kappeli

Lähes 150-vuotias Kappeli on varsinainen legenda helsinkiläisessä ravintolakentässä.

Juttusarjassa tutustutaan helsinkiläisiin ravintolaklassikoihin. Tällä kertaa esittelyssä kaupungin vanhimpiin ravintoloihin lukeutuva ikoninen Kappeli.

Ensi vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta siitä, kun kahvila-ravintola Kappeli valmistui Esplanadin puistoon. Legendaarisen ravintolan seinät ovat nähneet jos jonkinlaista: Kappelissa viihtyivät aikoinaan muun muassa suomalaiset suurnimet Akseli Gallen-Kallela, Jean Sibelius, Eino Leino ja Eliel Saarinen.

Kappelin vahva asema taiteilijapiireissä on nähtävillä ravintolan seinillä edelleen laadukkaan konservoinnin ansiosta. Ravintoloitsija Onni Wetterhoffin taiteilijaystävät maksoivat tälle sunnuntailounaista 1870-luvulla maalaamalla teoksiaan suoraan ravintolan seinäpinnoille. Paikalla, jossa Kappelin keittiö nykyään sijaitsee, seinäpilaria koristavat Albert Edelfeltin ja Oscar Kleinehin maalaukset, jotka paljastettiin vuonna 2011 jääkaapin takaa. Viiden tapettikerroksen alta paljastui 1970-luvulla tehdyn saneerauksen yhteydessä tiettävästi Henrik Erland Salosen tekemä valtava Helsinki-panoraama, joka sijaitsee Kappelin kellarissa. Kappelin kahvilaa koristavat useat keramiikkataiteilija Birger Kaipiaisen teokset 1940-luvulta. Koko ravintola on kuin taidegalleria.

Kappelin nimen uskotaan juontuvan sen paikalla aiemmin sijainneesta maitokojusta, jota paimenpoika Esplanadin puistossa piti. Latinaksi paimen on pastor, ja pastorillehan kuuluu oma kappeli, joten kaupunkilaiset alkoivat kutsua maitokioskia kappeliksi. Kojun jälkeen paikalla majaansa piti sokerileipurin virvoitusjuomakoju, jonka kerrotaan muistuttaneen kirkkoa tai kappelia muodoltaan.

Kappelin parsaviikot starttaavat kesäkauden.
Kappelin parsaviikot starttaavat kesäkauden. Kuva: Tiia Rantanen

Tänä päivänä HOK-Elannon ravintoloihin kuuluva Kappeli on jokaisen kaupunkilaisen olohuone, jolla on kunnioitettava historia. Ravintolan massiivinen kesäterassi kuuluu Helsingin suosituimpiin, ja sillä istuen voi nauttia myös Espan lavan monipuolisista livemusiikkiesityksistä. Tila henkii ylellistä menneen ajan Helsinkiä, mutta toivottaa nykyihmisen lämpimästi tervetulleeksi niin kahvikupposelle kuin pitkän kaavan illallisellekin.

Kappelin kesä alkaa tänään maanantaina 18. huhtikuuta parsaviikoilla, jotka jatkuvat toukokuun loppuun. Parsaa saa silloin listalta alku- ja/tai pääruokina, tai tilata voi halutessaan 52 euron hintaisen parsamenun. Nippelitietona kerrottakoon, että jos kaikki viikkojen aikana kuorittavat parsat aseteltaisiin nauhaksi, saataisiin niistä 18 kilometriä parsanauhaa.

HOK-Elannon parsaviikoilla 18.4.-31.5. ovat mukana seuraavat ravintolat: Belge, BBQ House, Bravuria, Casa Largo, Italo, Kaarna, Kappeli, La Famiglia Helsinki, Flamingo ja Kylä, Michel, Raffaello, Jyvänen Myllypuro ja Martinlaakso, Olohuone Korso ja Kivitorppa sekä Chico’s -ravintolat.

Ravintola Kappeli, Eteläesplanadi 1. Avoinna joka päivä 10-24. 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi