Kaikki oluesta ja siideristä

Olueen ja siideriin liittyy tarinoita, myyttejä ja kovia faktoja. City selvitti mitä.

Maailman vanhimmat alkoholijuomat, olut ja siideri, ovat tuoretavaraa. Olut säilyy pullossa kuusi kuukautta ja siideri vuoden. Tosin aurinkoisella säällä ne vanhenevat tuopissa jo vartissa. Olueen ja siideriin liittyy tarinoita, myyttejä ja kovia faktoja. City selvitti mitä.

Olut on maailman vanhin alkoholijuoma. Yli 6 000 vuotta sitten kirjoitetuissa babylonialaisissa savitauluissa annetaan yksityiskohtaisia oluen valmistusohjeita, ja maailman vanhin kertova taru, 5 000 vuoden ikäinen Gilgames-eepos kertoo oluen vaikutuksesta: “Hän joi seitsemän olutmaljaa ja hänen mielensä aukeni. Hän muuttui hilpeäksi.”

Olut on ollut mukana taloudessa ja tieteessä. Sitä on käytetty rahana Egyptissä, antiikin aikana ulostuslääkkeenä sekä skorpioninpiston hoitoon...

Jos olut on vanhin tunnettu alkoholijuoma, on siideri hyvä kakkonen – vanhempi kuin rypäleviini. Uskotaan, että ensimmäisenä siideriä valmistivat keltit 1000-luvulla eKr. He palvoivat muun muassa omenan jumalaa ja osasivat jalostaa omenat kuohujuomaksi. Siideriäkään ei ole käytetty pelkästään janon hillitsemiseen. Englannissa lapsia kastettiin siiderillä 1300-luvulla ja maatyöläiset saivat 1600-luvulla päiväpalkkanaan kaksi litraa kyseistä juomaa. Suomeen siideri rantautui 1960-luvulla. Ruokakauppoihin keskioluen vahvuinen siideri pääsi vasta 1995.

Olut- ja siiderikulttuuri on juurtunut vahvasti Suomeen. Tänä vuonna olutta ja siideriä siemaillaan yhteensä puoli miljardia litraa, kaksi kertaa enemmän kuin mehua. Kolme neljästä olut- ja siideripullosta juodaan edelleen kotona.

Teimme oluesta ja siideristä hyvä tietää -oppaan, sillä on hyvä tietää, mitä suuhunsa kaataa. Ota opiksesi, ota olut tai siideri.

Juhani Sirén

  Olut Siideri
Maku Suoraan pullosta juotaessa oluessa maistuu kaasumainen terävyys. Tölkistä saattaa tarttua metallin maku. Tuopissa oluen aromit ovat parhaimmillaan. Parin sentin vaahto tuopissa suojelee oluen aromeja.

Pullosta juotaessa hiilidioksidi ei vapaudu kunnolla. Siiderin jäät hävittävät sen maun; mitä kylmempi juoma sen helpommin makuaisti turtuu. Kuiva siideri on voimakkaamman makuista kuin makea, sillä sokeri tasaa makuja.

Pilaantuvuus Olut on tuoretavaraa. Se on altis valolle ja lämmölle, siksi pullot ovat tummaa lasia. Aurinkoisella säällä olut vanhenee kirkkaassa lasissa vartissa. Keitetyn vihanneksen tuoksu on merkki huonosti varastoidusta tai valmistetusta oluesta. Ellei olut sihise avattaessa, se on väljähtänyt. Mitä vahvempi olut, sen paremmin se säilyy. Siideri säilyy noin vuoden. Se sisältää pilaantumiselta suojaavaa rikkiä enemmän kuin olut. Pilaantumisherkin on muovipullossa säilytetty siideri. Vaarana on ilman pääsy huokoisen pullon läpi.
Erikoista Oluilla yhtä tarkat tarjoilulämpötilat kuin viineillä. Vaaleat oluet tarjoillaan kahdeksanasteisina. Lain sallima siiderin maksimialkoholipitoisuus on 8,5 prosenttia. Siideriä käytetään myös calvadoksen valmistukseen.
Alkon vahvin Kasteel Bier 11 %. Twist Dry Apple 8 %.
Suomessa juodaan Tänä vuonna olutta 410 miljoonaa litraa, 80 pulloa per henkilö. Miehet juovat kaksi kolmasosaa oluesta. Tänä vuonna siideriä 60 miljoonaa litraa eli noin kaksitoista pulloa per henkilö, josta naiset juovat noin puolet.
Legenda Moskovan olympialaisissa vuonna 1980 suomalaiset kisaturistit pesivät hampaansa oluella, koska vesijohtovettä ei voinut käyttää. Erään vuodelta 1600 eKr. löydetyn lääketieteellisen tekstin seitsemästä sadasta lääkeohjeesta yli sadan raaka-aine oli olut. Englannissa haavasiteet kostutettiin siiderillä paranemisen edistämiseksi 1800-luvun alussa. Lisäksi siiderin väitettiin auttavan kihtiin, päänsärkyyn ja mahakipuun.
Mannekiinit Olvi-Tyttö
Jenni Ahola.
Siideriviulisti
Linda Lampenius.
Mainokset Kuka muistaa 1980-luvun lopulta legendaarisen Lahden Erikoisen mainossarjan, jossa vanhalla Volvo Amazonilla matkustaneet miehet avasivat olutpullon korvalla? Toisessa mainoksessa kaverin sai hereille vain kilistelemällä kaljakoria. Golden Capin ’Lapanen’-mainossarja, jossa siiderin sai vasta neulottuaan lapaset. Viimeksi lapanen on vieraillut pirun luona. Lapasia jaettiin toissa vuonna kesätapahtumissa.
Terveellisyys Oluessa on vähemmän energiaa kuin appelsiinimehussa, vain 340 kilokaloria litrassa. Oluessa on myös kaliumia ja magnesiumia, b-vitamiineja ja antioksidantteja mutta ei rasvaa eikä kolesterolia. Tavallisissa siidereissä on noin 500 kilokaloria litrassa, kevytversioissa vain 300 kilokaloria. Lisäksi siideri sopii keliakiaa sairastaville.
Soundtrack Ultra Bra: Hei kuule Suomi, Hassisen Kone: Kulkurin iltakalja, Eppu Normaali: Valkoinen kupla.

Nylon Beat: Seksi vie taksi tuo, Frank Sinatra: Ida Sweet As Apple Cider, Blues Traveler: Canadian Rose.

Tiesitkö että 1800-luvun puolivälissä paloviinan runsaasta käytöstä huolestuneet vaikutusvaltaiset henkilöt, kuten Zacharias Topelius, ryhtyivät kampanjoimaan viinaa vastaan terveellisellä oluella.

Suomen ensimmäinen siideri oli Golden Cap, joka oli Alkon hyllyssä jo vuonna 1962 nimellä Cider. Lisäksi 1960-luvun lopussa ruokakaupoista sai elintarvikkeeksi luokiteltua pariprosenttista White Capia. Keskioluen vahvuiset siiderit pääsivät kauppojen hyllyille vasta 1995.

Lähteet: Alko, Sinebrychoff, Hartwall, Panimoliitto, Olut for Dummies, Kemppainen & Laakio: Puolikuiva siiderikirja, Michael Jackson: Olutkirja.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi