Kakolan vanha vankila nousee uuteen kukoistukseen – kruununjalokivenä ravintola Kakolanruusu

Kaskiksen tekijöiden uusi ravintola houkuttelee kävijät mäen päälle, kuten edeltäjänsäkin.

Turkulainen ravintola Kaskis on keikkunut ansaitusti kaikkien ravintolalistojen kärjessä perustamisestaan lähtien. Siksi Kaskiksen pikkusiskoa, rinnakkaisravintolaa tai mitä tahansa uutta paikkaa sen tekijöiltä on odotettu kuin kuuta nousevaa. Nyt sellainen on, ja se löytyy vanhasta vankilasta. 

Työ- ja ojennuslaitos valmistui Kakolanmäelle vuonna 1853. Se suunniteltiin yhteiskuntaan sopeutumattomille, pahanilkisille irtolaisille, jotka piti ojentaa kurin ja pakkotyön avulla kunnon kansalaisiksi. Pian se muutettiin rangaistusvankilaksi ja isot yhteissalit uudistettiin selleiksi. Vankilasta karattiin ensimmäisinä vuosina paljon, sillä sitä ei oltu suunniteltu vankilaksi. Vuosien varrella Kakolaa laajennettiin ja muokattiin alati kasvavan vankimäärän vuoksi. Kakolan maineikkaimpiin vankeihin kuuluu kymmeniä naisia hurmaamalla petkuttanut Ruben Oskar Auervaara, jonka nimi on nykyisin synonyymi huijarihurmureille. Kakola oli toiminnassa yli 150 vuotta, kunnes vangit ja kaikki toiminta siirrettiin Saramäen vankilaan vuonna 2007. Kakola Yhtiöt Oy muokkaa nyt vanhasta vankilasta uutta asuin- ja palvelukokonaisuutta, johon tulee asuntoja, ravintoloita, kahviloita ja tietenkin vankilamuseo. Lisää Kakolan vaiheista voi lukea Kakola Yhtiöiden sivuilta.

Kuva: Kakola Yhtiöt

Mäelle suunnitellaan funikulaaria, jotta ylös ei tarvitsisi kivuta. Projekti muistuttaa hiukan erästä pääkaupunkiseudun liikennöintihanketta: alkuperäisten suunnitelmien mukaan funikulaarin piti olla jo valmis, mutta aikataulu venyy venymistään. Sisäpihalle on suunnitteilla myös spa, leipomo ja panimo.

"Ravintola ainakin tulee, se on varma", sanoo Sanna Gullsten, yksi Kakolanruusun omistajista. 

Ravintola Kakolanruusu avattiin viime toukokuussa, mutta sen nykyinen sijainti ei ole lopullinen. Koska koko Kakolaa remontoidaan, vaihtaa ravintolakin paikkaa, kunhan töissä päästään eteenpäin. Rakennus asettaa ravintolalle myös joitakin rajoituksia: keittiö on rakennettu konteista rakennuksen sisäpihalle, koska yli 150 vuotta vanhan rakennuksen putket eivät toimi, ja myös vessat sijaitsevat ulkona konteissa. Ravintola sulkee ovensa syksyllä 2018, ja lopullisessa sijainnissaan Kakolanruusu avataan vuonna 2019.  

Ravintolassa ei ole kuitenkaan lainkaan keskeneräisyyden tuntua: ei voisi uskoa, että sen tiedetään muuttavan vuoden päästä. Tilat ovat vanhat ja kauniit, mutta sisustus on tyylikkäästi moderni. Pöydässä istuessaan on helppo unohtaa olevansa vanhassa vankilassa ja vaivatonta kuvitella, miten upea valmiista kokonaisuudesta tulee. 

Sijainti on haastava. Turun keskustassa kaikki on lähellä, ja Kakolanmäki tuntuu olevan kaukana kaikesta. Mutta alueella on muutakin uutta: ravintola Nooa avattiin alkukesästä, kuten myös Blankon ja Tintån sisarravintola Nerå, ja Görankin on lähellä. Sitä paitsi saihan Kaskiskin turkulaiset nousemaan Kaskenmäen ravintolassa syödäkseen, vaikka sekin on turkulaisittain kaukana.

Vanha vankila on Kakolassa edelleen nähtävillä. Kakolanruusun kahvila on vartijoiden vanhan kuntosalin tiloissa, ja lattia on pidetty alkuperäisenä. Seinillä on vanhoja mainoskuvia kuntoilulaitteista, joita vangit valmistivat. Sali toimi aikoinaan myös niiden showroomina.

"Emme halunneet korostaa liikaa rakennuksen historiaa, koska se on joka tapauksessa läsnä", Gullsten kertoo.

Menu on painettu paperille, jonka taustakuvana on aitoja vankilan seinäkirjoituksia. Kahvilan tiski on tehty vankien vanhoista postilaatikoista ja cocktaileja tarjoillaan tinamukeista. Alkuperäisiä kylttejä, kalteroituja portteja ja retoriikkaan sopivaa taidetta löytyy, kun osaa katsoa. Mutta muuten tunnelma on nykyaikainen ja kepeä, jopa kesäkartanonomainen.

Entä sitten ruoka? Se on kekseliästä, raikasta, runsasta ja hyvää. Menu on mukavan suppea: alku- ja pääruokia on kumpaakin kolme ja jälkiruokia kaksi. Ruoassa suositaan lähituottajia ja sesonkiraaka-aineita, ja sen kanssa tarjoillaan tuoretta leipää. Annokset on suunniteltu siten, että ne ovat jaettavissa. 

"Pannut ja padat tuodaan pöytään, ja halukkaat voivat siitä ottaa", Gullsten kertoo.

Kakolanruusun piti alunperin olla vain kesäravintola, mutta siihen saattaa tulla muutos. 

"Kyselyitä on tullut niin paljon, että joudumme ehkä miettimään suunnitelmia uusiksi", Gullsten sanoo ja hymyilee.

Ravintola Kakolanruusu, Graniittilinnankatu 2, Turku. Avoinna ma 16-22, ti-to 12-22, pe-la 12-24. Kahvila avoinna ma-la 12-18.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi