Kaksi vuotta täyttävä Ravinteli Olkkari ei ole koskaan halunnut olla tavanomainen ravintola

Ja tässä tavoitteessaan se on onnistunut hyvin.

  • Mikä: Kallion oma olohuone
  • Missä: Toinen Linja 3, Helsinki
  • Mitä nyt: Uusi syys- ja talvimenu

Oletko koskaan astunut ravintolaan vain huomataksesi, että et haluaisi lähteä sieltä lainkaan? Nyt jo pieni varoitus, Kallion sydämessä sijaitsevassa Olkkarissa näin saattaa käydä. (Mutta ei se niin vakavaa ole, eihän?)

Olkkarin sielu syntyy ihmisistä

Kun Olkkari avattiin kaksi vuotta sitten, tavoitteena ei toimitusjohtaja Frank Krusen mukaan ollut vain lisätä yksi ravintola Helsingin ravintolakartalle, vaan luoda paikka, jossa voi viihtyä kuin ystävän olohuoneessa.

Uudessa menussa maistuu vahvasti hiiligrilli.
Uudessa menussa maistuu vahvasti hiiligrilli. Kuva: Laura Paavola

“Olkkarin sielu ei koskaan ole syntynyt yksin ruoasta tai viinistä, vaan ennen kaikkea ihmisistä. Tiimin yhteishenki ja aito halu kohdata asiakkaat tekevät paikasta sen, mitä se tänä päivänä on", Kruse kertoo mediaillallisella. 

Tällä hetkellä asiakkaat pääsevät nauttimaan uudesta syysmenusta, jossa pääosaa näyttelevät sekä hiiligrillin aromit, sesongin parhaat raaka-aineet että rohkeat makuyhdistelmät.

Eikä kannata unohtaa ranskalaisen keittiön vivahteita, sillä ravintolan makujen inspiraation lähteenä toimii mestarikokki ja nouvelle cuisine -suuntauksen isä Paul Bocuse. Hänen ajatuksensa siitä, että ranskalaisen keittiön on uudistuttava, resonoi vahvasti Olkkarin keittiössä tänäkin päivänä.

Kuva: Laura Paavola

“Kyllä silti tykkään voista todella paljon”, Kruse nauraa.

Intohimo ruokaa, viiniä ja elämyksiä kohtaan

Ravintoloitsija Roshan Salwathuran mukaan Olkkarin menu koostuu annoksista, joista he itse pitävät ja joiden uskovat miellyttävän myös vieraita.

“Syys- ja talvimenuun on koottu ruokia, joita itse kokkaisin kotona perheelleni ja ystävilleni. Annoksia, jotka ovat täynnä makua, mutta myös lämpöä ja yhdessäolon fiilistä”

Tämä ei ole vain sanahelinää, vaan sekä näkyy ja maistuu selvästi lautasilla. Illan aikana tarjoiltu kukkakaali oli maustettu rohkeasti chilillä ja sitruuna-sipulimajoneesilla, ja tiikeriravuissa hiiligrillin maku pääsi oikeuksiina.

Sesongin paras herkku, kanttarelli, on päässyt ravioleiden täytteeksi.
Sesongin paras herkku, kanttarelli, on päässyt ravioleiden täytteeksi. Kuva: Laura Paavola

Kauden sesonkiherkku, kanttarelli, oli löytänyt tiensä tryffelillä maustettuihin metäasieniravioleihin, kun taas kirsikkaparfait vei jo ajatukset kohti joulunaikaa.

Olkkarissa laseihin kaadettavat viinit tulevat pientiloilta Espanjasta ja Italiasta. Näitä viinitiloja yhdistää sama intohimo ja käsityöläisyys, joka ohjaa myös ravintolan omaa tekemistä. Eli toisin sanoen Olkkarissa viinit ovat erittäin olennainen osa kokonaisuutta.

Parfait toi makean päätöksen aterialle.
Parfait toi makean päätöksen aterialle. Kuva: Laura Paavola

“Olkkarin sydämessä sykkii intohimo ruokaa, viiniä ja elämyksiä kohtaan”, Krusen kiteyttää.

Vaikka nyt ollaan puhuttu paljon viinistä ja ruoasta, pitää muistaa puhua myös hetki taiteesta. Ravintolan seinät toimivat nimittäin näyttelytilana paikallisten taitelijoiden teoksille, ja jokainen taiteilija tuo omilla töillään ravintolaan ainutlaatuisen tunnelman.

Helsingissä asuvan, marokkolaisen Hassin (1988) taideteokset koristavat nyt Olkkarin seiniä.
Helsingissä asuvan, marokkolaisen Hassin (1988) taideteokset koristavat nyt Olkkarin seiniä. Kuva: Laura Paavola

Tällä hetkellä seinillä on marokkolaisen, Helsingissä asuvan taiteilijan Hassin teoksia, jotka kannustavat pysähtymään hetkeksi ja tutkimaan, mitä kaikkea pinnan alta oikein löytyykään.

Lähde kokemaan Olkkarin ruoka, juoma ja tunnelma itse ja varaa pöytä uuden menun herkkujen äärelle.