Käpälänjäljet itsepalvelupisteen pasteijassa

Selvitimme, miten paljon itsepalvelupisteiden paistotuotteita lääpitään. Tulos: paljon.

Melkein kaikissa kaupoissa on itsepalvelupiste, josta asiakas voi kauhoa pussiin karjalanpiirakat, sämpylät ja lihapasteijat. Jututtamamme myyjät kertoivat, että eivät itse koskaan osta tuotteita kauppansa itsepalvelupisteestä.

"Hygieniasta ei ole tietoakaan, ja pihdit ovat lähinnä koriste. Tiedän, millaiset tyypit työntävät kätensä niihin bokseihin kymmeniä kertoja päivässä", sanoo eräs Stockmannilla työskentelevä myyjä.

No millaiset? City päätti selvittää. Päivystimme kolmen kaupan itsepalvelupisteiden läheisyydessä tunnin kussakin. Stalkkauksen tulos: lääppijöitä on paljon, ja ylivoimaisesti suurin osa on keski-ikäisiä tai vanhempia. Alle kolmikymppisiä lääppijöitä jäi haaviin vain yksi.

Vanhukset, näpit irti sämpylästä.

Hakaniemen Valintatalo

Torstai klo 13.40–14.40

Kolmikymppinen pipopäinen mies lähestyy pullatiskiä väsyneen näköisenä. Hänen vasemman silmänsä alla on tummanvioletti mustelma. Mies ottaa vitriinistä käsin kaksi vehnäsämpylää.

Fiini, noin 65-vuotias rouva on pukeutunut villakangastakkiin ja mataliin korkokenkiin. Hänellä on säntillinen, pöyhkeä platinanvaalea kampaus ja aniliininpunaista huulipunaa. Hän ottaa vitriinistä yhden vehnäsämpylän käsin ja punnitsee sen. Nainen viettää pullatiskillä aikaa ja kääntelee muovista hintapalkkia. Sen jälkeen hän ottaa uuden pussin, poimii sinne kaksi croissantia käsin ja punnitsee.

Rastapäinen, arviolta 45-vuotias mies on kasvoiltaan punakka. Hän harppoo pullatiskin luo rivakasti, poimii kaksi lihapiirakkaa käsin, punnitsee ja hiihtää nopeasti kassan suuntaan.

Kampin keskuksen K-kauppa

Perjantai klo 17–18

Viisikymppinen siististi pukeutunut nainen vetää perässään pientä matkalaukkua ja nappaa karjalanpiirakan vitriinistä nopeasti. Nainen panee sen pussiin, punnitsee ja lähtee eteenpäin.

Noin 45-vuotias nainen tuuheassa kiharakampauksessa ja trenssitakissa ottaa tiskistä käsin pasteijan ja katoaa hyllyn taa punnitsemaan sitä.

Harmahtavahiuksinen, noin 65-vuotias nainen vaeltelee verkkaisesti vitriinien tuntumassa. Hän kävelee välillä etäämmälle mutta tulee sitten takaisin. Nainen ottaa pussiin käteensä ja avaa vitriinin liukuoven. Hän hivelee vuohenjuustopatongin pintaa hitaasti. Sitten hän avaa toisen oven ja tunnustelee juustopiirasta. Lopulta hän laittaa pussin takaisin telineeseen ja lähtee pois.

Arviolta 25-vuotias poika punaisissa, väljissä housuissa, trendikkäissä paksusankaisissa silmälaseissa ja korvan alle kaartuvissa kiharoissa ottaa tiskistä käsin munapasteijan, punnitsee sen ja poistuu paikalta.

Konalan S-market

Maanantai klo 11.30–12.30

Noin 55-vuotias kauniisti kammattu nainen ottaa paperipussin, nuolaisee sormiaan ja avaa nuolluilla sormilla paperipussin. Ei ota vitriinistä mitään, panee pussin takaisin.

70-vuotias, siististi pukeutunut nainen ottaa käsin sipulisämpylän.

Kaksi nelikymppistä raksamiestä keltaoransseissa huomiohaalareissaan. Toinen käyttää pihtejä, toinen ronkkii sipulisämpylän käsin.

Arviolta 50-vuotias, muuttofirma Niemen takkiin pukeutunut mies nappaa käsin lihapasteijan.

Kaksi raksamiestä, iältään noin 40 ja 55, avaavat vitriinin. Toinen ottaa käsin pizzataskun, toinen dallaspullan. Naureskelevat.

Myyjä järjestelee suklaamuffineja. Hänellä on pihdit, mutta epähuomiossa hän hipaisee muffineja kahdesti kämmenen alaosalla.


Juttu on julkaistu City-lehden ravintolanumerossa lokakuussa 2012.

4 kommenttia

Tautista

10.10.2012 19:15

Eihän nuo kauppojen itsepalvelupisteet ole läheskään niin pahoija kuin suurin osa ravintoloista.

Arvatkaapa huviksenne miten saastaisia ovat kebab-ravintoloissa myytävät kebabit, pitsat ja muut ruuat? Henkilökunta käsittelee ensin kolikoita ja menee sen jälkeen (käsiään pesemättä) valmistamaan ruokaa. Kolikoissa esiintyvät taudinaiheuttajat (hepatiitti, ruokamyrkytys, lääkkeille resistentti MRSA, tuberkuloosi, HIV, herpes) leviävät jokaiseen raaka-aineeseen mitä työntekijä koskettaa. Lihat, juustot, salaatit.

Nami nami. Ja taas tulee ovesta sisään lisää "tosimiehiä" joiden ruokavalio koostuu lähes yksinomaan pitserioiden ja kebab-mestojen tarjonnasta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ensyoravintolassa

11.10.2012 00:13

Arvatkaa myös huviksenne millä tasolla tässäkin lehdessä ylistettyjen ravintoloiden keittiöiden hygienia on. Henkilökunnan wc-tiloissa ei ole saippuaa, keittiöissä ei ole saippuaa tai käsienpesumahdollisuutta. Tai vaikka olisikin, ei ne kokit niitä käsiään vaivaudu pesemään. Keittiötöissä lääpitään kuitenkin jatkuvasti jotain, minkä jälkeen niitä käsiä tulisi pestä. Mutta hyvää ruokahalua vaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

EpicFail

11.10.2012 18:47

Niin siinä käy kun kauppias yrittää pihistellä kustannuksissa. Homma menee reisille.

Epähygieenisten itsepalvelupisteiden perustamiselle on vain yksi todellinen syy. Se on kauppiaalle HALVEMPAA kuin kunnollisen palvelutiskin ylläpito.

Palvelutiskillä kaikki tuotteet (sämpylät, piirakat, pullat, yms) ovat esillä lasin takana suuressa vitriinissä johon asiakkaat eivät pääse käsiksi. Asiakas pyytää haluamansa tuotteen suoraan myyjältä. Myyjä poimii tuotteet vitriinistä, pakkaa ne ja laittaa pakkauksen päälle hintalapun.

Jokainen asiakas voi itse päättää, mistä ostaa ruokansa. Saastaisesta itsepalvelupisteestä VAI palvelutiskiltä, missä tuotteisiin pääsee käsiksi vain kaupan oma henkilökunta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Eitajua

5.11.2012 21:08

Voisitteko vielä selventää, kuinka hygienian tasoa huonontaa se, että joku ottaa ITSELLEEN jotain käsin? Miten niiden jäljellejäävien taso siitä huononee? Ymmärtäisin, jos ne lämityt laitettaisiin takaisin, mutta esimerkeissänne ostajat veivät ne mennessään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi