Kävisitkö sinä kierrätystavaratalossa? – Ina Mikkolaa kiinnostaa toisenlainen ostoskeskus

Miltä kuulostaisi ainoastaan kierrätystavaralle ja -materiaaleille omistettu kauppakeskus?

Ina Mikkola tykkää kierrätyksestä.
Ina Mikkola tykkää kierrätyksestä. Kuva: Ina Mikkola / Facebook

Mall Of Triplan avajaisviikonloppu tarjoili paljon ohjelmaa sekä uskoa siihen, että tuhansille kaupunkeihimme rakennetuille kauppakeskusneliöille on sittenkin kysyntää.

Tripla on valtava. Se pitää sisällään jättimäisen ruokakaupan, (liian) monta ravintolaa sekä pitkälti samat liikkeet kuin muissakin kauppakeskuksissa.

Tripla toi tosin mukanaan useamman uuden ja puolalaisen vaateketjun Suomeen. Tarjolla on kiiltävää elämäntapaa pilkkahintaan eli tavalla, joka ei valitettavasti tee hyvää planeetallemme. Saman on havainnut toimittaja Ina Mikkola, joka ehdottaa Suomeen uudenlaista ostaria. Sellaista, joka olisi keskittynyt yksinomaan kierrätettyihin vaatteisiin ja tavaroihin.

“Uusia ostareita tulee kuin sieniä sateella, mut missä on se ostari, joka meitsia kiinnostais ja joka tois jotain uutta konseptia kehiin eli kierrätettyjen vaatteiden ja tavaroiden ostari?” Mikkola kysyy Facebookissa.

Idea saa kannatusta. Vastaavia konsepteja on nähty muutamia eri puolilla maailmaa, mutta aika voisi olla kypsä jo Suomessakin, sillä alalta löytyy monta kiinnostavaa toimijaa ja kansainväliseltä kentältä kauppoja, jotka mieluusti näkisi myös Suomessa.

“Siel vois olla erilaisia vintageputiikkeja, antiikkiliikkeitä, WST - Vestis, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus, Pelastusarmeija, UFF, Fida International ry, Tori.fi noutopiste, myös myyntipaikkoja kelle tahansa... Jonku pikamuotiketjun Suomeen tulemisen sijaan, tänne voisi tulla pikemminkin Official Beyond Retro UK. Täällä ostarissa vois myös olla uusia tuotteita kierrätysmateriaaleista valmistavia lafkoja, kuten Globe Hope, Lovia, HALLA x HALLA, ECOALF, Iljana ... huollolla uudenveroisiksi tekeviä lafkoja kuten Swappie”, Mikkola listaa.

Vaateteollisuus ja etenkin valtavasti suosiotaan kasvattanut pikamuoti tuottaa valtavan määrän päästöjä. Vaatevalmistajat ovat olleet hitaita heräämään ilmastonäkökulmiin, sillä alalla on ollut kiire tehostaa myyntiä esimerkiksi verkkokauppojen ja niiden ilmaisten palautusten kanssa.

Tekstiiliteollisuuden päästöt vastaavat nykyisellään jo maailman lentoliikenteen ja laivaliikenteen yhteenlaskettuja päästöjä ja osuuden arvellaan kasvavan merkittävästi, jos vaatteisiin liittyvää kulutuskulttuuria ei muuteta.

Mikkola kysyy päivityksessään vinkkejä toimijoista, jotka sopisivat hyvin kierrätykseen erikoistuneeseen kauppakeskukseen. Ja vinkkejä satelee. Monet pitävät ideaa erinomaisena ja ehdottavat uusia toimijoita mukaan. Kävisitkö sinä kierrätystavaratalossa ostoksilla?

 

Lisää vaateteollisuudesta ja sen suhtesta ympäristöön Ina <3 Suomi -sarjan Luonto-jaksossa ma 21.10. klo 20.00 ja MTV.fissä.

2 kommenttia

SweetCandy

31.10.2019 22:46

Super!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jakkeri78

2.11.2019 15:00

Valikoi oikein.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi