Kuplatee Suomeen!

Yhdeksän ruoka- ja juomatrendiä, jotka on välittömästi saatava meille.

Maailmalla syödään ja juodaan koko ajan asioita, joista emme joko ole kuulleet tai sitten ne ovat meille vain muisto edelliseltä reilireissulta. Onneksi niiden rantautuminen Suomeen on vain ajan kysymys. Aloitetaan vaikka näistä.

Sokeria, sokeria ja sokeria. Nam. Siitä koostuu bubble tea. Päällä maitopohjainen teejuoma, pohjalla pureskeltavia tapioka-palloja. Taichungin kaupungissa Taiwanissa 1980-luvulla syntynyt juoma levisi ensin Itä-Aasiaan, sitten Australiaan, Kanadaan,
Sokeria, sokeria ja sokeria. Nam. Siitä koostuu bubble tea. Päällä maitopohjainen teejuoma, pohjalla pureskeltavia tapioka-palloja. Taichungin kaupungissa Taiwanissa 1980-luvulla syntynyt juoma levisi ensin Itä-Aasiaan, sitten Australiaan, Kanadaan,

Raw barit

Ainakin Suomen merenrantakaupungeissa olisi kysyntää raw bareille, joissa mitään ei tarjoilla lämpimänä tai edes haaleana. Lontoossa näihin törmää jatkuvasti: ravintolan sisällä on erillinen raw bar, jossa tarjoillaan kalaa ja äyriäisiä raakana. Salaisuus on tuoreudessa: ne listitään ja kuoritaan paikan päällä. Arimmat valitsevat rapuja ja ostereita, mutta raw barin tarjontaan kuuluvat myös muun muassa merisiili ja -tähti.

Gourmet-bussit

Gourmet-bussi on kuin kirjastoauto ruualle. Se vie fine diningia paikkoihin, joissa sitä ei muuten ole saatavilla. Ja niitähän harvaan asutussa Suomessa riittää. Bussissa on keittiö ja tilaa muutamalle ruokailijalle. Kaliforniassa kiertää tiettävästi tusinan verran busseja, joiden liikkeitä voi seurata Twitterissä.

Juutalaiset ravintolat

Korealaiset ravintolat on jo saatu Suomeen. Seuraavaksi himoitsemme lautaselle juutalaista ruokaa. Juutalaisen keittiön kantavat voimat tulevat tietenkin Israelista. Juutalaisen ravintolan ruoka on tietenkin kosheria, siis valmistettu juutalaisten perinteiden mukaisesti. Esimerkiksi veren käyttö ruoka-aineena on kielletty, siksi lihan teurastamiseen on kiinnitettävä huomiota. Kala onkin lihaa keskeisempi proteiininlähde. Muita juutalaisen keittiön herkkuja ovat esimerkiksi matzah ball -keitto, sapattileipä challah, latkes-perunaohukaiset sekä viikunat. Juutalaisia ravintoloita on jo Tukholmassa ja Tallinnassakin, mutta missä lienee Helsingin ravintola?

Joe & The Juice

Jokainen, joka on käynyt Kööpenhaminassa edes lentoasemalla, tietää mistä on kyse. Tanskalainen trendikäs mehubaari- ja kahvilaketju Joe & the Juice on jo valloittanut Saksaa ja Lontoota. Starbucksinsa Helsinki saa huhtikuussa, mutta se ei tietenkään riitä, joten on jo aika himoita seuraavaa ketjua. Toistakaa perässä: Joe & the Juice Suomeen!

Snow Ice

Saimme jo frozen yogurtin. Seuraava herkku on snow ice, nimensä mukaisesti rakenteeltaan lunta muistuttava, Taiwanista lähtöisin oleva jäätelöntapainen. Pohja-ainesosana on jäätelön tavoin kerma, mutta tekstuuri on täysin erilainen. Kyljessä tarjoillaan tavanomaisten jäätelölisukkeiden (kastikkeet, hedelmät) lisäksi usein papuja.

Etniset aamiaiset

Polynesialaista brunssia saa jo Helsingistä, mutta missä ovat meksikolainen, japanilainen, kiinalainen ja pohjoisafrikkalainen aamiainen? Tiesitkö, että meksikolaiseen kuuluu olennaisena molletes, andalusialainen leipä? Suomalainen brunssi- ja aamiaistarjonta painottuu tylsästi mannermaiseen linjaan. Pliis, tuokaa Suomeenkin jotain muuta!

Macaron out, canelé in.
Macaron out, canelé in.

Canelé-leivokset

Jokunen vuosi sitten olivat macaronit. Sitten tulivat kuppikakut, jotka alkavat olla jo last season. Jonkun olisi jo aika tuoda Ranskasta canelé-leivokset suomalaisten kahviloiden tiskeihin. Tämä Bordeaux’n peukalon kokoinen, karamellin makuinen lahja herkkuperseilylle on kotimaassaan niin suosittu, että niitä saa jo paikallisista mäkkäreistäkin.

Gourmet-donitsit

Maailmalla kikkaillaan donitseilla. Perusjenkkidonitseista, eli niistä, joihin olemme tottuneet, on otettu askel kohti sivistyneempää herkuttelua. Donitsi ei ole enää pikaruokaa, kun niitä koristellaan kuin kuppikakkuja konsanaan. Oikein tehdystä donitsista irtoaa rasvaa lähes puristamalla. Koska se on vaan niin hyvää.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi