Kuumat kelit saavat ihmiset vesille – Ämpäri voi toimia hengenpelastajana

LähiTapiola ja Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) haluavat lisätä ihmisten tietoutta ja käytännön osaamista sekä turvallisuutta vesillä.

Kuva: Letiha/Pixabay.com

Hellesää saa ihmiset uimaan entistä enemmän. Myös valitettavat onnettomuudet vesillä lisääntyivät heinäkuun alkupuolella, ja 15. heinäkuuta mennessä on sattunut 13 ihmishengen vaatinutta turmaa.

Jotta pahin mahdollinen ei tapahtuisi, tulisi jokaisen suomalaisen osata hätätilanteen sattuessa pelastaa läheinen veden varasta.

“Jokaisen veden äärellä aikaansa viettävän on hyvä osata tarpeen tullen pelastaa läheisensä veden varasta. Erityisen tärkeää on pitää huolta kavereista. Ei päästetä ketään veneilemään ilman oikein puettuja pelastusliivejä tai yksin uimaan. Lasten ollessa mukana, varmistetaan, että joku aikuinen on vastuussa lasten turvallisuudesta ja tarkkailee uivia lapsia lähietäisyydeltä jatkuvasti,” muistuttaa LähiTapiolan riskienhallintapäällikkö Sami Sallinen tiedotteessa.

Hätätilanteessa tulee pelastajan toimia rauhallisesti, mutta ripeästi. Mikäli pelastusrengasta ei ole saatavilla, toimii esimerkiksi ämpäri hyvänä apuvälineenä. LähiTapiolan tiedotteessa ohjeistetaan ämpärin käyttö hätätilanteessa seuraavasti:

1. Laita ämpärin pohjalle vähän vettä tuomaan lisäpainoa ja helpottamaan sen heittämistä.
2. Heitä ämpäri kahvasta kiinni pitäen veteen pelastettavalle.
3. Pyydä pelastettavaa kääntämään ämpäri veteen ylösalaisin ja halaamaan ämpäriä.
4. Ohjeista pelastettavaa uimaan rauhallisesti ämpäriä puristaen rantaan. Auta pelastettava pois vedestä ja kutsu tarvittaessa paikalle lisäapua.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi