Lainojen vertailu kannattaa

Oletko miettinyt, mistä lainaa kannattaa hakea ja saako sitä esimerkiksi suoraan verkossa hakemalla?

Yhteistyössä Suomi24 Lainat

Vastaus on kyllä ja ei. Lainaa saa nykyään kotoa käsin melko helposti, mutta esimerkiksi vakuudellisen lainan hakeminen saattaa vaatia vierailun pankkikonttorissa. Olipa haettava laina vakuudellinen tai vakuudeton, on molemmissa yhteistä se, että lainat kannattaa aina vertailla ennen kuin allekirjoittaa mitään.

Lainojen vertailu on järkevää siksi, että sillä voi säästää rahaa. Mutta mitä vertailu oikeastaan tarkoittaa? Tässä artikkelissa kerromme lainojen vertailusta sekä siitä, miten saada lainaa netistä helposti.

Mitä tarkoittaa lainojen vertailu?

Lainojen hinnat ovat yksilöllisiä, eli kattavaa listaa koroista on mahdoton löytää valmiina verkosta. Siksi lainojen vertailu aloitetaan pyytämällä useampia tarjouksia samanlaisesta lainasta.

Samanlainen laina tarkoittaa käytännössä sellaista lainaa, jonka summa ja takaisinmaksuaika on samat ja jonka ehdot ovat pääasiallisesti samanlaiset. Vakuudetonta ja vakuudellista lainaa esimerkiksi ei yleensä vertailla keskenään. Sama pätee lainoihin, joilla on eri maksuajat, sillä maksuaika luonnollisesti lisää tai vähentää maksettavan koron ja kulujen summaa.

Kun lainat ovat samansuuruisia ja niissä on sama laina-aika, voidaan aloittaa todellisen vuosikoron vertailu. Todellinen vuosikorko sisältää kaikki kulut eli varsinaisen nimelliskoron lisäksi myös esimerkiksi mahdolliset laskutuslisät ja muut lisämaksut. Lainojen kulut poikkeavat paljon toisistaan, joten toinen laina saattaa olla koroltaan halvempi, mutta todelliselta vuosikoroltaan vaikkapa kaikkein kallein. Todellinen vuosikorko summaa nämä kaikki yhteen, sillä kuluttajalle sillä tuskin on väliä, koostuuko maksettava summa lainan korosta vai laskutuspalkkioista.

Miksi ja miten lainojen vertailu käytännössä tehdään?

Lainojen vertailun suurin etu on se, että sen avulla voi säästää rahaa.

Käytännössä vertailu onnistuu näppärästi esimerkiksi netin lainavertailusivustolla. Anna sivustolle haluamasi lainasumma ja lainan takaisinmaksuaika ja mahdolliset muut kysytyt tiedot, kuten henkilötietosi. Saat lainatarjoukset pankilta tai rahoitusyhtiöltä sähköpostiisi ja voit valita niistä sen, joka on sinulle edullisin ja sopii sinulle muutenkin parhaiten.

Lainojen ainoa vertailuperuste ei välttämättä ole ainoastaan lainojen kulut, vaan esimerkiksi kotimaisuus, hyvä palvelu tai muut tekijät saattavat vaikuttaa lainan valintaan.

Vertailusivustojen käyttäminen ei sido ottamaan lainaa eikä maksa mitään, joten lainoja voi vertailla jo ennen lainapäätöksen tekemistä. Lainavertailu on hyödyllistä myös tilanteessa, jossa pohtii lainojen yhdistämistä, mutta ei ole varma, onko se kannattavaa.

Vanhatkin pienet kulutusluotot kannattaa kilpailuttaa uudestaan, sillä Suomen hallitus on asettanut koronan vuoksi 10 % korkokaton, joka on voimassa syyskuun 2021 loppuun saakka. Kaikkein kalleimmissa pienlainoissa korot ovat saattaneet aiemmin olla nykyistä korkokattoa korkeammat, joten ne saattaa kannattaa maksaa uudella lainalla pois. Korkokatto nousee kuitenkin takaisin 20 % tasolle, kun pandemian talousvaikutukset ovat hiipumassa.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi