Maku Turku – ravintola, jonka syntyi traagisesta, mutta romanttisesta tarinasta

Vietnamilaisravintola tarjoilee autenttisia makuja Turun Martin erikoisessa ravintolakeskittymässä.

Cuc Reijonen (oik.) ja Maku Turun keittiön tiimi.
Cuc Reijonen (oik.) ja Maku Turun keittiön tiimi.

“Varsinkin sen jälkeen olen muistanut sanoa hänelle joka päivä rakastavani häntä”, Jouko Reijonen sanoo vaimostaan Cuc Reijosesta, joka pyörittää sympaattista vietnamilaisravintolaa Maku Turkua, jonka pöydässä parhaillaan istumme.

Reijonen on juuri saanut kerrottua ravintolan syntytarinan, joka liittyy pariskunnan taannoiseen Vietnamin reissuun, joka meni kaikkea muuta kuin suunnitelmien mukaan. Tarina on sen verran rankka, että sen päätyttyä olemme molemmat liikuttuneita.

Reijosten matka Vietnamissa viisi vuotta sai yllättävän käänteen.

“Cuc sai aivoverenvuodon. Me oltiin hänen kotikaupungissaan Nha Trangissa, missä ei ole varsinaisesti terveydenhuoltoa ja lähin hoitopaikka 500 kilometrin päässä Saigonissa.”

Kiireellinen ja vaarallinen 13 tunnin ambulanssikyyti huonokuntoisella ambulanssilla pomppivia teitä pitkin sairaalaan oli kova reissu, mutta vastaanotto ei ollut miellyttävä, sillä sairaalassa ei löytynyt osaamista asian hoitamiseen. Matka jatkui kelloa vastaan seuraavaan sairaalaan, jossa löytyi osaamista. Kunhan löytyi käteistä.

“Käteistä sattui olemaan mukana yllättävän paljon ja leikkaus maksoi juuri sen verran kun sitä sattui löytymään.”

Operaation jälkeen Reijosia oltiin passittamassa pois sairaalasta, vaikka tilanne vaati tehohoitoa ja jatkuvaa seurantaa. Seuraava kohde oli pohjoismaisen hätäpalveluyritys SOS Internationalin kautta löytynyt paikka bangkokilaisessa sairaalassa, jonne Cuc lennätettiin samana päivänä kuukauden jatkuneeseen tehohoitoon. Tilanne alkoi tasaantua.

Toipumisaikana sairaalassa Cuc esitti toiveensa omasta vietnamilaisravintolasta. Pariskunta päätti perustaa sellaisen palatessaan Suomeen. Cuc Reijonen sai paikan, jonka sydämenä hän nyt toimii ja jonka kautta hän pääsee toteuttamaan omaa intohimoaan vietnamilaista ruokaa kohtaan.

Vietnamilaiset maut osana nousevaa ravintolakaupunkia

Nyt Maku Turku on palvellut asiakkaitaan vuoden päivät Turun Martissa Stålarminkadulla. Pieni ja sympaattinen ravintola on osa aluetta, josta löytyy tätä nykyä esimerkiksi viinibaari, klassikkoravintola Pippurimylly ja sen alakerran pikkuveli kortteliravintola Hugo sekä laadukasta kebabia ja pizzaa. Kaupungin ravintolakenttä on kehittynyt vauhdilla, tarjonta on monipuolista ja se näkyy myös näillä kulmilla.

Makussa yhdistyvät Jouko 25 vuoden vuokranvälitysalalta tuleva yrittäjäkokemus sekä Cucin tausta ja vietnamilaisen ruokakulttuurin tuntemus. Aikoinaan Vietnamissa Cucin kalastajaisän menehdyttyä perheen äidin oli pitänyt kehittää perheelle uusi elinkeino. Se löytyi kodin edessä pyöritettävästä katukeittiöstä, missä Cuc teki pitkää päivää 13-vuotiaasta lähtien. Se tarjosi pakollisen elinkeinon ja teki kovan työnteon tutuksi. Ehkä siellä sai siemenen myös ajatus omasta ravintolasta.

“Kolme asiaa, millä me lähdetitiin liikkeelle, ovat hyvä ruoka, hyvä palvelu ja siisteys. Niistä me ollaan saatu kiitosta eli silloin ollaan todennäköisesti onnistuttu. Ihan perusasioita”, Jouko Reijonen sanoo.

Maku on ehtinyt keräämään välittömällä palvelullaan vakioasiakkaita. Listalta löytyy autenttisia vietnamilaisia makuja, joissa mukana jonkin verran thaimaalaisia vaikutteita. Apua kysytään ja saadaan Cucin tuttavaperheen ystävältä Vu Ngoc Tuyenilta, joka työskentelee Nha Trangin huippuhotelli Havanan keittiöpäällikkönä.

“Hän on ottanut asiakseen auttaa meitä ja konsultoinut meidän keittiötä koko ajan. Meillä on lupa vetämässä ja hänellä matkalaukku valmiina. Jos lupa saadaan, hän tulee tänne auttamaan. Epäilen, että hänen vierailunsa aikana pitää varata pöytä ajoissa jos haluaa syömään, sillä paikka voi tulla aika suosituksi.”

Pariskunta on tullut alalle periaatteessa ravintola-alan ulkopuolelta. Se ei ole välttämättä aina huono asia.

“En halua nimiä mainita, mutta on huomannut sen, kun on itse olllut ravintolahommassa mukana, että kuinka vähään olen tyytynyt aikaisemmin. Kun on käynyt erilaisissa paikoissa, niin ne kaikki perusasiat ei välttämättä toteudu.”

 

Maku Turku, Stålarminkatu 5

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi