Matkalla

Villi ja freesi Korsika

180 kilometriä pitkä, 80 kilometriä leveä. Välimeren pohjoisosan saari, joka nousee lähes kolmen kilometrin korkeuteen. Vuoristoja, jokilaaksoja, merenrantakaupunkeja ja metsää. Vanhukset, jotka pelaavat petanqueta nuorison kanssa kaupungin keskustassa. Huippuluokan jahdit ja purjeveneet. Parin kolmen tunnin hiljaisuus puolen päivän jälkeen. Se on Korsika.

Kansallismielisyys

Korsikalainen on turistille leppoisa ja tervehtii suu hymyssä, mutta saarelle tunkeutujaa ei katsota suopein silmin. Muukalaistaistot lienevät jo historiaa, mutta taru elää. Voimakkaan identiteetin omaava kansa käyttäytyy kuin saari olisi autonominen. Indipendenzaa julistava ihmiskasvo näkyy kaupungin kaduilla ja vuoristoteiden varsilla graffiteina ja julisteina. Kansallisen vapautusrintaman FLNC:n lyhenne tulee maisemassa tutuksi.

Jos eivät ranskalaiset tunnusta saartaan, ei Korsika tunnusta Ranskaa. Kielensä arvon tuntevat Korsika-aktivistit ovat antaneet tuta ranskankielisille tienviitoille ja paikkakuntien nimikylteille. Katujen varsia koristavat tagit huutavat kielen itsenäisyyden puolesta. Pohjois-Italian murretta muistuttavassa korsikan kielessä on jokaisessa saaren osassa ikioma vivahteensa.

Vuoristokylät ja jokilaaksot

Kapinallisuus on aistittavissa erityisesti vuoristoisessa keskimaassa, joka on kulttuurin ja henkisen pääoman keskus. Paikallinen kulttuuri ja historia sykkivät monella tapaa yliopistokaupungissa Cortessa. Katujen varsilla on viihtyisiä ravintoloita kitarabändeineen, mutta villiä bilehumua pitää etsiä jostain muualta. Tiedä sitten, minkälaista on kaupungin meno, kun opiskelijat valtaavat syksyllä maiseman.

Ympärillä kohoaa uhmakkaana vuoristo, jonka useat huiput ylittävät reilusti 2 000 metriä - korkein on 2 706 metriin yltävä Monte Cinto. Kiipeilystä kiinnostuneille Korsikalta löytyy haastetta monin paikoin.

Vuorten välissä solisee jokia ja putouksia. Restonican jokilaaksossa kannattaa kylpeä sen vilvoittavissa syvänteissä, joskaan yksin kylmästä jokivedestä ei tarvitse nauttia. Hotelliturismi on löytänyt myös Korsikalle ja tuntuukin siltä, että moni on vaihtanut Teneriffan aurinkolomakohteensa eksoottisempaan Korsikaan.

Retkeily: GR 20

Retkeilypiireissä jopa maailmankuulu, kovan luokan vaellusreitti GR 20 ei jättäne kokeneintakaan patikoijaa kylmäksi. Reitti halkoo saaren luode-kaakko-suunnassa ja koostuu helpoista, keskivaikeista, vaikeista ja erittäin vaikeista vaelluspätkistä, joiden tahkoamiseen on laskettu kuluvan 20 päivää.

Luonnonvoimia ja jyrkkiä vuorenrinteitä ei kokemattoman kannata ehdoin tahdoin uhmata - omia rajojaan kokeilevalle on reitin suorittaminen mahdollista myös osissa. Vuosittain noin 10 000 rohkeaa retkeilijää lähtee testaamaan kuntoaan Korsikan vuoristoon.

Luksus

Merenrantakaupungeissa vallitsee täysin erilainen ilmapiiri kuin vuoristossa.

Aito korsikalaisuus ei korostu samalla tavalla kuin sisämaassa. Korsika on veneilijän paratiisi. Kaupunkeihin rantautuu päivittäin huippuluokan jahteja.

Toinen toistaan muhkeampia menopelejä purjeilla ja ilman on satamissa silmän kantamattomiin. 20-heppaista perämoottoria ei täällä näy. Meriperspektiivistä aukenee aivan omanlaisensa Korsika.

Korsikan eteläkärjessä sijaitseva Bonifacio on kuin ison hiekkakakun päälle rakennettu kaupunki. Valkoinen kalkkikivi murenee raaputettaessa hiekaksi.

Bonifacion venesatamaa reunustaa ravintolakatu, jonka tunnelmallisesta atmosfääristä jokainen voi löytää mieleisensä ajanvietto- tai ruokailupaikan.

Pimeän tullen “hiekkakakun” päältä kaupungin laidalta voi katsella horisontissa välkkyviä Sardinian valoja.

Vesibussilla pääsee läheiselle suojellulle Lavezzin saarelle Bonifacion satamasta. Venematka on kokemisen arvoinen kuten myös Lavezzin turkoosit laguunit, jotka avaavat aivan uudenlaisen näkökulman merenalaiseen maailmaan. Kirkkaassa ja lämpimässä vedessä kelpaa snorklailla sinikeltaisten keisarikalojen seassa.

Napoleonin koti

Korsikalaiset pitävät Pascal Paolia vertaansa vailla olevana kansallissankarina, joskin samaisella saarella on syntynyt ja vaikuttanut myös Napoleon Bonaparte. Huhujen mukaan myös Kristoffer Kolumbus on lähtöisin samalta saarelta. Pascal Paoli taisteli 1700-luvulla kiivaasti Korsikan itsenäisyyden puolesta, kun saarta hallinnoivat genovalaiset liittoutuivat Ranskan kanssa. Useista yrityksistä huolimatta itsenäisyys ei toteutunut ja saari jäi Ranskalle, mutta Paolista tuli kansakunnan symboli. Corten Paoli Placella on Paolin patsas.

Aukiolta pääsee mäkeä ylös kivuten vanhalle linnakkeelle, jonka suojissa sijaitsee myös historiallinen museo.

Ajaccion kadut ja hotellit kantavat Napoleonin nimeä. Muistomerkkiä ei ole. Napoleonin salongissa Fochin aukiolla pääsee tutustumaan Napoleonin historiaan. Esillä on tauluja ja veistoksia sekä joitakin huonekaluja. Napoleonin kotimuseossa rue St Charlesilla näkee huoneen, jossa suurmies on syntynyt.

Korsika

260 000 asukasta
Kesän keskilämpötila on 28 ºC ja talvella 12 ºC.

Juoma
Myrth
4 cl myrttilikööriä ja jäitä. Juomaa saa valkoisena ja punaisena.

Ruoka
Jänistä kuninkaallisten tapaan 8 - 10 hengelle
Hyvin riippunut jänis, joka painaa n. 2,5 - 3 kg
Marinadi: 2 dl konjakkia, 2 dl valkoviiniä, salviaa, meiramia, ajuruohoa ja laakerinlehteä.
Färssi: 300 g salottisipulia hienoksihakattuna, 5 valkosipulin kynttä, 200 g hanhenmaksaa, 200 g porsaanniskaa/-kaulaa, 150 g sian/porsaanselkää, 100 g kostutettua korppujauhoa, 2 kananmunaa, suolaa, pippuria, persiljaa, nelimaustetta
Kastike: 1,5 litraa isänperintöä (maalaistalon peruslihalientä), 3 litraa kokoonkeitettyä vasikankeitinlientä, 2 yrttinippua (pieniä), 500 g salottisipuleita, 8 porkkanaa, 4 sipulia, 3 valkosipulia, 100 g hanhenmaksaa

Ihmiset
Keisari Napoleon Bonaparte
Löytöretkeilijä Kristoffer Kolumbus

Kirja
David G. Chandler: Napoleon
Korsikan suuren miehen elämäkerta.

Kaupat

Villages Corses
44, rue du Gardinal Fesch, Ajaccio
Kauppa on pullollaan tyypillisiä korsikalaisia herkkuja kuten lihaa, juustoja, viiniä, viinaa, kastanjajauhoja ja hunajaa.

U Muntagnolu
15, rue César Campinchi, Bastia
Edellisen kaltainen.

Ravintolat

Le Marina
67, quai Jéromé Comparetti, Bonifacio
Propsit henkilökunnalle, jonka asiakaspalvelu ja huumorintaju ovat kohdallaan.

Café de la Place
Place Paoli, Corte
Kitarabändi soittaa joka ilta kahvila-ravintolan terassilla.

Le Grand Café Napoléon
10, cours Napoléon, Ajaccio
Pianomusiikin luomassa tunnelmassa voi illastaa kynttilänvalossa.

La Place
10, boulevard Lantivy, Ajaccio
Pääkaupungin ainoa disco / yökerho.

1 kommentti

Rider

2.10.2002 10:02

niin ihan hyvä mainostekstiä korsikasta...

Mutta kysymys joka jäi auki on miten sinne kannatta matkustaa?
Lentäen Ranskaan on varmaankin vaihtoehto - mutta minne sielä? vaiko lento italiaan ja sieltä sitten lentäen vaiko laivalla?
Kysymyksiä - onko kellän tietoa miten sinne pääsee parhaiten...
Hotellit löytyvät varmaankin helpolla...
-Rider-

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi