Mieletön idea! Smoothiebaarin hävikit päätyvät nyt helsinkiläisravintoloiden drinkkilaseihin

Kolmetoista helsinkiläisravintolaa ja -baaria loihtii syyskuussa upeita cocktaileja smoothie- ja mehubaariketjun tuotantohävikistä.

  • Mikä: Zero Waste Week ja Hävikkicoctail-tempaus
  • Missä: 13 ravintolassa ympäri Helsinkiä
  • Mitä: Herkullisia juomia hävikkiraaka-aineista

Syyskuun 6.-12. päivä vietettävän Zero Waste Week kunniaksi 13 helsinkiläisravintolaa on mukana valmistamassa uskomattomia cocktaileja suositun Jungle Juice Baarin tuotantohävikistä.

Tällä viikolla saatavilla olevissa uutuusdrinkeissä hyödynnetään muun muassa ketjun inkivääreistä, omenoista ja sitruunoista syntyvä hävikki.

Puristetut hedelmät ovat erinomainen raaka-aine drinkkien valmistukseen.
Puristetut hedelmät ovat erinomainen raaka-aine drinkkien valmistukseen. Kuva: Antero Semi

Vastuulliset hävikkicocktailit ovat saatavilla seuraavissa Helsingin ravintoloissa: Bar Llamas, Boon Nam, Liberty or Death, Bardem, Lily Lee, Bardot, Albina & Alexis, Runar, Pub Ludvig, Goldfish, The Bull & The Firm, Trillby & Chadwick ja Version (U14).

"Drinkeistä on aika saada tarjolle vastuulliset versiot"

Sen lisäksi, että hävikkicoktaileissa hyödynnetään smoothie- ja mehubaarin hävikkiä, maukkaiden cocktailien valmistuksessa käytetään myös Suomen markkinoille vastikään lanseerattuja Discarded Spiritsin alkoholituotteita. Nimensä mukaisesti Discarded Spirits hyödyntää hävikkiraaka-aineita tuotteidensa valmistuksessa.

Discardedin alkoholituotteet lanseerattiin vastikään Suomen markkinoille.
Discardedin alkoholituotteet lanseerattiin vastikään Suomen markkinoille. Kuva: Antero Semi

“Esimerkiksi Discarded Sweet Cascara Vermouthissa on hyödynnetty kahvintuotantoprosessin sivutuotetta cascaraa eli kahvimarjan kuorta. Vermutin pohjana on puolestaan viskitynnyreiden maustamisessa käytetty väkevöity viini, jota ei usein hyödynnetä ollenkaan. Vain mielikuvitus on rajana raaka-aineiden innovatiivisessa uusiokäytössä, Discarded Spiritsin Trade Ambassador Mika Koivula kertoo.

Miehen mukaan ympäristöystävällisyys on trendi, joka näkyy vahvana sekä ravintola-alan ammattilaisten että kuluttajien keskuudessa. Vaikka tietoisuus on lisääntynyt, harva meistä on silti tietoinen siitä, että arvioiden mukaan jopa 70 prosenttia ruoka- ja juomahävikistä pystyttäisiin hyödyntämään uudelleen.

“Monien muiden tuotteiden ohella myös drinkeistä on aika saada tarjolle vastuulliset versiot”, Koivula toteaa.

Kuva: Discarded

Sen lisäksi, että raaka-aineiden uusikäytöstä on hyötyä ympäristölle, sen avulla voidaan Koivulan mukaan löytää aivan uusia, ennen kokemattomia makuja.

“Sloganilla “once wasted, now treasured” voimme olla mukana muokkaamassa huomisen juoma- ja ruokakulttuuria. Ravintolat ja baarit voivat pienentää huomattavasti myös raaka-ainekustannuksiaan hävikkiä hyödyntämällä."

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi