Modernia jazzsoundia tuoreiden suomalaisten tekijöiden toimesta

Nuorista jazzlupauksista koostuva Fifth Avenue julkaisee debyyttialbuminsa huhtikuussa.

Nuoren suomalaisen jazzsukupolven lahjakkaista tekijöistä koostuva kvintetti Fifth Avenue julkaisee 24. huhtikuuta odotetun debyyttialbuminsa Tales. Vuonna 2011 perustetun yhtyeen tuotanto on saanut vahvasti vaikutteita New Yorkin tunnelmasta, ja musiikissa voikin kuulla kaikuja kaupungin monimuotoisuudesta, yllätyksellisyydestä ja eri kulttuurien kohtaamisesta. Albumin sävellyksistä vastaavat yhtyeen perustajajäsenet pianisti Tuomas J. Turunen, Yhdysvalloissa uraansa luova kitaristi Olli Hirvonen ja saksofonisti Ville Vannemaa, jotka kaikki ovat rakentaneet vahvan suhteen New Yorkiin opiskelun sekä keikkailun kautta. Yhtyeen tuotannolle vahvan rytmisen pohjan luovat basisti Teemu Åkerblom ja rumpali Mikko Arlin. Fifth Avenue keikkailee levynjulkaisun yhteydessä huhtikuussa 2015 Tallinnassa, Helsingissä ja Turussa.

Fifth Avenuen uusi albumi rakentuu melodisesti vahvan ja puhdaslinjaisen, modernin New York -jazzsoundin pohjalle. Levy on äänitetty livenä samassa huoneessa, minkä ansiosta muusikot kommunikoivat jouhevasti keskenään ja spontaani vuorovaikutus on kuultavissa sävellysten läpi. Yhtye maalaa ilmoille monikerroksisia rytmisiä kuvioita sekä rikkaita harmonioita, joissa mukaansatempaava svengi yhdistyy suoraviivaiseen, mutta tyylikkääseen tunnelmointiin. Levyn on miksannut ja masteroinut yli 30 vuotta New Yorkin jazzkentällä vaikuttanut ääniteknikko Dave Darlington, joka on työskennellyt muun muassa Stingin, Whitney Houstonin sekä Herbie Hancockin kanssa.

“Fifth Avenuen soundi on hyvin kansainvälinen, ja tasoltaan yhtyeen muusikot kilpailevat ehdottomasti kansainvälisten nuorten jazztähtien kanssa,” Darlington kommentoi.

Tuoreen julkaisun nimi Tales viittaa pieniin, musiikillisiin kertomuksiin, joita yhtye kollektiivisesti luo läpi albumin. Debyyttialbumi syntyikin ideasta tehdä yhdessä kunnianosoitus New Yorkin lämminhenkiselle, mutta alati liikkeessä olevalle tunnelmalle.

“Sävellykset ammentavat inspiraationsa jokapäiväisestä elämästä sekä New Yorkin hengestä”, kertoo pianisti Tuomas J. Turunen.

Nuoresta iästään huolimatta Fifth Avenuen muusikot ovat jo kunnostautuneet sekä omissa sooloprojekteissaan että kysyttyinä rivimiehinä lukuisissa eri kokoonpanoissa. Yhtyeen saksofonisti Ville Vannemaa vaikuttaa oman kvartettinsa ja trionsa lisäksi muun muassa rumpali Teppo Mäkysen Teddy’s West Coasters -yhtyeessä. Levyn sävellyksistä vastaa suurimmaksi osaksi yhtyeen pianisti Tuomas J. Turunen, joka on tullut tunnetuksi muun muassa Elena Mindru & the Rom Ensemblen sekä Aili Ikonen Tribute to Ella -yhtyeen särmikkäänä pianistina. Yhtyeen kitaristi Olli Hirvonen on luonut menestyksekästä kansainvälistä uraa New Yorkissa jo viiden vuoden ajan, ja hänet valittiin myös Pori Jazzin vuoden artistiksi jo vuonna 2011. Tukholman jazzkentälläkin vaikuttanut yhtyeen rumpali Mikko Arlin on energinen ja moneen taipuva rumpali, joka on näyttänyt kyntensä Nina Höynälä Bandissä sekä Olli Hirvonen Quartetissa. Komppissa bassosta vastaa Teemu Åkerblom, joka on nopeasti noussut yhdeksi käytetyimmistä basisteista suomalaisen jazzin saralla, ja hänen kanssaan yhteistyötä ovatkin tehneet tunnetuista jazzmuusikoista muun muassa Timo Lassy, Jukka Eskola ja Jussi Fredriksson.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi