Nykysirkusfestivaali luo katsauksen menneeseen ja tulevaan

Palkittu nykysirkuskollektiivi Race Horse Company juhlii 10-vuotista taivaltaan Suvilahdessa.

Super Sunday aloittaa festivaalin hurjalla kuolemanpyörä-akrobatiallaan.
Super Sunday aloittaa festivaalin hurjalla kuolemanpyörä-akrobatiallaan. Kuva: Petter Hellman / Race Horse Company

Rämäpäisestä tyylistään tunnettu Race Horse Company juhlistaa 10-vuotisjuhlavuottaan nykysirkusfestivaaleilla Helsingin Suvilahdessa 3.–8. heinäkuuta. RHC 10th Anniversary Circus Festivalin ohjelmistossa nähdään ryhmän esityksiä vuosien varrelta, demoja tulevista töistä sekä esiintymisiä lukuisilta vierailevilta artisteilta.

”Sirkuksen ja RHC:n tekeminen on kuin ajaisi rallia. Alusta asti on menty täysillä ilman jarruja, kolhuja otettu ja annettu suuntaan jos toiseenkin. Välillä on ollut vaikea pitää penkistä kiinni eri maailman kolkissa ja sen kaarteissa lentäen, ryömien ja pyörien”, kertoo ryhmän perustajajäseniin kuuluva Rauli Dahlberg.

”Sirkus on aina aikakauteen sidonnainen ja adaptoituva taiteen muoto. Nykyisen kiihtyvän informaation aikakaudella on erityisen hyvä mennä katsomaan sirkusta ja antaa ihmisten, asioiden ja mielikuvituksen lentää.”

Kuolemanpyörä ja keppihevosten karavaani

Festivaalit käynnistää Circus Helsingillä nähtävän Super Sundayn vuoden 2018 kaksi ainoaa esitystä. 2014 ensi-iltansa saanut kuolemanpyörä-akrobatialla mainetta niittänyt Super Sunday on laajasta kansainvälisestä kiertueestaan huolimatta esitetty Suomessa aiemmin vain kahdesti.

Cirko – uuden sirkuksen keskuksen Solmu-salissa esitettävä Ympäri Ämpäri edustaa ryhmän pehmeämpää puolta. Lapsille suunnattu esitys tuo lavalle taituruutta, live-musiikkia ja keppihevosten karavaanin.

Festivaali levittäytyy myös Suvilahden Energiakentälle, jossa tarjotaan ilmaisia esityksiä. Kansainvälisiä katuteatterifestivaaleja kiertänyt Motosikai tarjoaa muun muassa vipulauta-akrobatiaa.

Vierailevana teoksena nähdään Cirkolla Jouni Ruuthin esittämä ja Rauli Dahlbergin ohjaama Sirkus Aikamoisen Nahkanaama.

Ympäri Ämpäri edustaa ryhmän pehmeämpää puolta.
Ympäri Ämpäri edustaa ryhmän pehmeämpää puolta. Kuva: Kalle Lehto / Race Horse Company

Olli Vuorisen ja Katri Salmenojan sanaton dialogi jonglöörille ja laulajalle Disenfranchised tuo lavalle kontrolloituja ja kontrollin menettämisen tavoittavia tunnetiloja, joissa kontrasti ja konflikti luovat kehollisen kertomuksen.

Gaalassa nähdään muun muassa Mad in Finland esityksestä tuttu Sanja Kosonen esittämässä nuorallakävelyn huippuosaamista sekä useita Race Horse Companyn sirkustaiteilijoita. Poikkitaiteellisena yhteistyönä Susanna Leinonen Company esittää ensimmäistä kertaa materiaalia tulevan kauden kantaesityksestä Nasty.

Festivaaleilla luodaan myös katse tulevaan. Rauli Dahlbergin työstämästä teoksesta O’DD nähdään Cirkon Maneesilla 25 minuuttinen demo, jossa tutkitaan ihmisyyttä ja rikotaan fysiikan lakeja trampoliinilla.

Suvilahden Energiakentälle pystytettävässä sirkusteltassa nähdään vierailevat Herttakuninkaat sekä demot Liinamaa-Peura-Rogers työryhmän esityksestä Baccata ja Anybody Absent duon esityksestä Kerran Unessa.

RHC 10th Anniversary Circus Festival, 3.8. heinäkuuta, Suvilahti

 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi