Nykysirkusta Viikinmäen luolastossa elo-syyskuussa

HSY arpoo lippuja esitykseen, joka koetaan kahden kilometrin labyrinttimaisen kävelyreissun aikana.

Kuva: Liukuakseen/company 2016

Viikinmäen jätevedenpuhdistamon luolastossa esiintyy tänä syksynä nuorten taiteilijoiden nykysirkus. Recover Laboratory -esitys on yhdistelmä nykysirkusta ja nykytaiteen eri aloja, ja Helsingin Seudun ympäristöpalvelut HSY tarjoaa ryhmälle erikoisen esiintymispaikan.

Ihmisen mieleen matkaava performanssiproduktio koetaan kahden kilometrin kävelyreissun aikana. Katsojat saatetaan luolan sisäänkäynnille, josta jokainen lähtee matkaan yksin tai vaihtoehtoisesti joukossa. Maan alle rakennetussa audiovisuaalisessa ja vahvasti kokemuksellisessa labyrintissa katsoja kohtaa nykysirkusperformanssien ja taidekokemusten kautta itsensä.

"Esitys käyttää pienen osan Viikinmäen 14 hehtaarin kokoisesta luolastosta, jonka prosessialtaissa puhdistetaan noin 800 000 asukkaan jätevedet. Olemme yhdessä tekijöiden kanssa katsoneet esitykselle sopivat sijaintipaikat niin, että se saa tarvitut puitteet, mutta myös katsojien turvallisuudesta on huolehdittu. Odotan mielenkiinnolla, miltä tila näyttää esityksen kautta havaittuna", kertoo jätevedenpuhdistuksen tuotantopäällikkö Mari Heinonen HSY:stä.

Recover Laboratoryn ensi-iltaa vietetään Taiteiden Yönä 25. elokuuta. Viime vuonna Turussa järjestetty esitys oli loppuunmyyty, ja se sai upeita reaktioita.

"Sain ajatuksen esityksestä kolme vuotta sitten. Halusin luoda mahdollisimman moniaistillisen sirkusesityksen ja kehittää esityskonseptin, jossa katsojien omat valinnat vaikuttavat esityksen kulkuun. Viikinmäen jätevedenpuhdistamon luolastossa on kyseessä esityksen kolmas versio, ja esityskertoja on aiempaa enemmän. Reitin täytyy olla paikassa, joka poikkeaa täysin tavanomaisesta arkielämästä ja siihen tarpeeseen maanalainen luolasto on täydellinen. Se on hyvä paikka kokea ihmisyys läheltä: jätevedenpuhdistamo on jättikokoinen tila, joka on iso osa kaupunkiyhteisöä, mutta jonka olemassaoloa ei ajatella eikä nähdä konkreettisesti omassa arjessa", kertoo esityksen ohjannut sirkustaiteilija Miradonna Sirkka.

Elo-syyskuussa esitettäviin näytöksiin pääsee arvonnan kautta. HSY arpoo 400 lippua ilmoittautujien kesken. Ilmottautuminen tapahtuu HSY:n nettisivuilla. Otathan huomioon, ettei esitys sovellu alle 18-vuotiaille, eikä liikuntarajoitteisille.

Recover Laboratory 25.elokuuta. - 25. syyskuuta Viikinmäen vedenpuhdistamon luolat, Hernepellontie 24, Helsinki.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi