Parissa päivässä syntyi taas yli sata lyhytelokuvaa

Kymmenenvuotiaaan Uneton48-projektin lyhärit valtaavat Suomen teatterit.

Kuvaukset käynnissä.
Kuvaukset käynnissä. Kuva: Topi Vanhatalo

Viikonloppuna 18.–20.5. valmistui yhteensä 115 lyhytelokuvaa, jotka kaikki näytetään Finnkinon elokuvateattereissa Helsingissä, Tampereella ja Turussa 4.-6.6. Näytöspäivät ja ajat löytyvät Facebookista omina tapahtuminaan, joista näkyy myös joukkuelistaus.

Helsingin näytökset ovat 4.–6.6. klo 16:45, 18:45 ja 20:45.
Turussa on yksi näytös 5.6. klo 18:45.
Tampereella on kaksi näytöstä 6.6. klo 18:45 ja 20:45

Uneton48 vuoden 2018 jury koostuu Uneton48 konkareista, jotka ovat voittaneet palkintoja vuosien varrella. He ovat Dimitri Okulov, Eesu Lehtola, Iiro Peltonen, Johanna Holvikallio, Katja Korhonen sekä Patrik Holopainen.

Tuomaristo on valinnut esikarsintaraadin kautta 11 lyhytelokuvaa finaaliin, jotka esitetään syksyllä Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla. Finalistit sekä muut haasteessa palkitut elokuvat paljastetaan 8.6. Unettoman lopputapahtumassa.

Tuomariston mielikuvaksi elokuvista jäi se, että tänä vuonna mukana on paljon elokuvia laidasta laitaan. Tuomariston mielestä elokuvista huomasi myös Unettoman 10 vuoden ajanjakson; mukana on useita sukupolvia, nuoria aloittelijoita ja vanhoja amatöörejä, joista osa nykyään tekee elokuvia ammatikseen ja edelleen osallistuu Uneton48 -lyhtytelokuvahaasteeseen.

Tuomariston mieleen jäi elokuvien ehkä jopa yllättävänkin synkkä, dystooppinen tunnelma, naiviutta oli havaittavissa vähän.

Tänä vuonna Uneton48 -elokuvahaasteessa on nähtävillä loistavia ammattimaisesti tehtyjä elokuvia, mutta myös aloittelijoiden taidonnäytteitä. Tuomaristo ei arvota suoralta kädeltä paremmaksi teknisesti parasta elokuvaa, vaan myös luovuus ja uskallus ratkaisevat. Hienoa Uneton48 -kilpailussa on se, että uskalletaan tehdä ja tekemisen meininki näkyy.

”Kun näitä juttuja tekee ysistä viiteen, niin ei tuu kokeiltua”, Juryn jäsen ja Uneton48-konkari Iiro Peltonen kommentoi haastetta.

”Kun oman käden tuotoksen näkee 48 tunnissa, se palkitsee”, Katja Korhonen komppaa.

Uneton48:n missio on alusta alkaen ollut mahdollisuuksien antaminen nouseville elokuvantekijöille ja sillä tavalla demokratisoida ja monipuolistaa elokuvakenttää.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi