Ravintola Laava on kuin aikuisten huvipuisto – Teemahuoneet tulvivat mystistä tunnelmaa ja erikoisefektejä

Teemaravintola Laavassa jokaisella huoneella on oma tunnelmansa ja oma menunsa.

Laavan teemahuoneet saavat eloa erikoisvalaistuksista, videoprojisoinneista ja erikoisefekteistä.
Laavan teemahuoneet saavat eloa erikoisvalaistuksista, videoprojisoinneista ja erikoisefekteistä.

Kaartinkaupungin Navigator-talon kulmauksessa on ovi, joka johtaa erikoiseen maailmaan. Vielä reilut sata vuotta sitten talo toimi Helsingin meriliikenteen keskuksena, josta myytiin suuria unelmia: laivalippuja maailmalle, muun muassa Titanicille.

Nyt lipunmyyntitiskin paikalla on baari, josta voi tilata klassisia tikidrinkkejä Mai Taista Scorpion Bowliin. Dystopian baariksi nimetty osio on kunnostettu rakennuksen alkuperää kunnioittaen, ja katonrajassa oleviin laivakoristeisiin on saatu eloa valoprojisoinneilla.

Baarin takana avautuu tikityyliin sisustettu Adventure Lodge, jossa tunnelmaa tuovat seinille ripustetut naamiot, värivalot ja äänitehosteet, jotka on luotu nauhoittamalla villieläinten ääniä viidakossa. Vaikka siltä välillä kuulostaakin, nauhalla eivät mylvi dinosaurukset, vaan leijonat, tiikerit, elefantit ja apinat.

Punaisella matolla päällystetyt narisevat portaat johdattavat yläkertaan, josta paljastuu uusia maailmoja.

Salaisesta puutarhasta tippukiviluolaan

Secret Gardeniksi nimetty huone hohkaa sinertävää valoa, ja seinällä pilvet lipuvat hiljalleen täysikuun yli. Salaisen puutarhan tunnelma mukailee vuorokaudenaikoja, ja valaistus ja äänimaailma kuljettavat vieraan iltahämärästä aamunkoittoon. Yöllä esiin tulevat tulikärpäset.

Salaisessa puutarhassa syödään kuunvalossa.
Salaisessa puutarhassa syödään kuunvalossa.

Viereinen tila on nimeltään Cabin In The Woods eli metsämökki, jonka tunnelma tavoittelee kesäillan rauhaa. Salin perällä pilkistää piilotettu luola Hidden Grotto, jossa illastetaan tippukiviluolan uumenissa.

Syksyn aikana aukeaa vielä ranskalainen satulinna Once Upon a Time sekä espanjalaisen kaljuunan henkeen sisustettu Captain’s Quarters.

Tämänkin jälkeen ravintola jatkaa laajentumistaan. Kaikkiaan Laavaan on tulossa kymmenkunta erilaista teemahuonetta, joissa on hyödynnetty valoprojisointeja, animointeja, äänitehosteita ja interaktiivista kameratekniikkaa.

Massiivinen projekti

Ravintolan rakennusprojekti on ollut valtava ponnistus. Kiinteistöä on remontoitu jo 2,5 vuotta, ja vie vielä kolme vuotta, ennen kuin kokonaisuus on viimeistä yksityiskohtaa myöten valmis.

Tähän mennessä remonttiin on uponnut jo kuusi miljoonaa euroa. Lopullisen hintalapun on arvioitu nousevan kymmeneen miljoonaan.

Adventure Lodgessa kuuluu villieläinten ääniä.
Adventure Lodgessa kuuluu villieläinten ääniä.

Kaiken takana on amerikkalaislähtöinen ravintoloitsija Greg Easter, joka hyppäsi aikanaan koodarin penkiltä kauhan varteen, ja on sittemmin työskennellyt ravintoloissa ympäri maailmaa, viimeisimpänä Venäjällä.

Rakkaus tiki-baareja kohtaan syttyi jo 60-luvulla, jolloin Easter vietti paljon aikaa setänsä Tikibaarissa Trader Vic’sissä. Trader Vic’sin peruja ovat myös cocktailit Mai Tai ja Kamai’ana, joiden Easter kertoo olevan setänsä luomuksia.

“Reseptit ovat suoraan häneltä, eikä originaaliversioita löydä muualta kuin täältä. Ne ovat perhesalaisuuksia”, Easter sanoo.

Salaiseen reseptiin perustuu myös Adventure Lodgen listalta löytyvä annos Hawaii chicken wings, jonka juju on ananaksella maustetussa glaseerauskastikkeessa. Resepti on Easterin omaa käsialaa, ja annos on hänen mukaansa ollut hitti kaikkialla, missä sitä on tarjoiltu, joten niitä tulee olemaan aina tarjolla.

Annos on myös keittiölle helppo toteuttaa.

“Kastikkeen tosin joudun tekemään itse, koska sitä ei kukaan muu osaa.”

Kansainvälinen keittiö

Siipiannosta lukuun ottamatta ruokalista vaihtuu tiuhaan tahtiin, jopa useamman kerran viikossa. Ravintolaan tilataan päivittäin tuoreet raaka-aineet, ja listat muotoutuvat sen mukaan, mitä kulloinkin on saatavilla.

Jokaisella teemahuoneella on oma menunsa, mutta sen suhteen ollaan myös valmiita joustamaan. Jos asiakas haluaa vaikka ruokailla yläkerran salaisessa puutarhassa, mutta himoitsee pihviä Adventure Lodgen listalta, se kyllä onnistuu.

Naamiot tuovat baariin tikitunnelmaa.
Naamiot tuovat baariin tikitunnelmaa.

Adventure Lodgessa on kansainvälinen keittiö, joten listalta voi löytyä lähes mitä vaan intialaisesta currysta afrikkalaisiin perunoihin. A la carten vaihtuvalla menulla voi olla esimerkiksi hummeria, lammasta tai wagyu-härkää.

Yläkerrassa illastetaan pidemmän kaavan kautta, ja esimerkiksi salaisessa puutarhassa on saatavilla paljon kasvisruokia. Syksyn edetessä listoille saadaan myös riistaa, kuten peuraa, hirveä ja karhua.

Laavan erikoisuutena on aito puulämmitteinen uuni, josta Easter on erityisen ylpeä.

“Mistä muualta edes voi saada puu-uunissa valmistettua poroa”, hän kysyy.

Laava ei ole hintatasoltaan Helsingin edullisimmasta päästä, mutta Easter lupaa vastinetta rahalle. Laadukkaita ja tuoreita raaka-aineita ei saa ilmaiseksi, ja siksi annokset ovat hintansa väärtejä.

Ravintola Laava, Unioninkatu 12

1 kommentti

Kalle555

12.9.2019 12:03

Taitaa olla joku rahanpesupaikka MIkä on ansaintalogiikka..?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi