
- Mikä: Pastaravintola
- Missä: Arkadiankatu 23, Helsinki
- Mitä: Hyvää ruokaa, erinomaista palvelua ja kiinnostavia tapahtumia
Tammikuussa ovensa avannut Third Place Pasta Bar haluaa olla paikka, jonne voi poiketa ilman sen erityisempää syytä. Vaikkapa useammankin kerran viikossa.
Tässä tavoitteessaan se on selvästi onnistunut, sillä tuiki tavallisena arki-iltana ravintola täyttyy äärimmilleen nauravista seuruista ja iloisesta puheensorinasta.

“Meille saa, ja pitää, poiketa hetken mielijohteesta! Konseptimme on mutkaton ja hinnat maltilliset. Tavoitteenamme on yksinkertaisesti tarjota asiakkaille hauska ilta kohtuuhintaan”, ravintoloitsija Justine Caoibes kiteyttää.
Ruokaa, jolle on helppo sanoa kyllä
Kipinä Third Placeen sai alkunsa niistä kahdeksasta vuodesta, jotka yrittäjä asui Töölössä. Vaikka alueelta löytyikin monia upeita ravintoloita, jotain tuntui puuttuvan. Jotain eläväistä, joka houkuttelisi etenkin lähialueen asukkaat viihtymään yhdessä.
Kun tieto vapaasta, Töölön mittapuulla isosta ravintolatilasta tuli yrittäjän tietoon, tilaisuuteen oli yksinkertaisesti tartuttava.
“Ajattelin, että vihdoin Töölöstä löytyi paikka, joka ei ole liian pieni.”
Tammikuussa 2025 60-paikkainen Third Place avasi ovensa Arkadiankadulle. Menun kulmakiviksi valikoitui pasta ja pizza, eli ruoat, joita lähes jokainen meistä rakastaa.

“Ajatuksena on tarjota jotain tuttua ja helppoa, sellaista, johon ihmisten on helppo sanoa kyllä. Emme kuitenkaan halua olla perinteinen italialainen ravintola, vaan tarjota kokonaisvaltaisen kokemuksen, eli hyvää ruokaa, hyvää palvelua ja viihtyisää tunnelmaa”, Caoibes kertoo.
Asiakkailta saatujen palautteiden perusteella voikin sanoa, että ravintola on menossa oikeaan suuntaan. Tämä näyttää olevan juuri sitä, mitä moni muukin alueen asukas on kaivannut.
Pop up -menu syntyi jatkuvasta kehittymisen tarpeesta
Third Placen menu koostuu jaettavista alkuruoista, pastasta, tavallista pizzaa pienemmistä “pizzetoista” sekä tietenkin makeista jälkiruokaherkuista. Ruokalistassa laatu korvaa määrän, mutta vaihtoehtoja löytyy moneen makuun ja ruokavalioon.
“Teemme kaiken käsintyönä, ja esimerkiksi pizzataikinamme saa kohota useita päiviä, jotta siitä saadaan täydellistä.”
Myöskään raaka-aineista ei tingitä.

“Sanoisin, että suurin vahvuutemme on yhteistyö lähialueen toimittajien ja tuottajien kanssa”, Caoibes kertoo.
Tämän hetken menun suurimpia hittejä ovat hummeria ja rapuja sisältävä fettuccinepasta sekä pestoinen gnocchiannos. Vaikka Third Place Pastabar panostaa nimensä mukaisesti ennen kaikkea pastoihin, myös helposti jaettavat pizzetat ovat nekin vakiinnuttaneet paikkansa asiakkaiden sydämissä.
Yrittäjän omiin suosikkeihin lukeutuu tällä hetkellä tryffeli-sitruunapizzetta, jonka useita päiviä kohotettu pohja ja runsaalla parmesaanilla höystetty reuna saa kenen tahansa Italia-fanin huokailemaan ihastuksesta. (Testattu on!)

Vaikka ravintola on ehtinyt pitää ovensa avoinna vasta reilun puolen vuoden ajan, ruokalista on ehtinyt muuttua jo useampaan otteeseen. Eikä paikoilleen jäädä vastaisuudessakaan.
Ensi kuussa julkaistava uusi menu on nimittäin luotu pop up -yhteistyössä Canvas Canteenin Ina Niinikedon kanssa. Yksityiskohdat paljastetaan lähempänä lokakuuta, mutta jo nyt voi sanoa, että tätä menua kannattaa ehdottomasti lähteä testaamaan.
“Kyse on jatkuvasta kehittämisestä ja parantamisesta. Emme voi sanoa olevamme valmiita, vaan prosessi jatkuu edelleen.”
Cocktailbaari ja elävä viinilista
Third Place kätkee sisäänsä myös cocktailbaarin, jonka omat cocktailit ja mocktailit kuuluvat ehdottomasti kokeilemisen arvoisiin tuotteisiin. Miltä kuulostaisi esimerkiksi spritz-huumasta inspiroitunut Lavender Spritz tai vaikkapa persikkainen Peach Margarita? (Tähän kysymykseen ei tarvitse edes vastata.)
Täydellisesti pastan ja pizzan kanssa yhteensointuvat viinit kuuluvat totta kai Third Placen valikoimiin, ja ravintola tekeekin yhteistyötä monien paikallisten maahantuojien, kuten LetMe Winen ja Soil Winen, kanssa.

Viinivalikoima päivittyy säännöllisesti, joten listalta löytyy aina uutta ja kiinnostavaa kokeiltavaa.
"Tarjolla on paljon niin uuden ajan viinejä kuin vaikkapa natuviinejä, mutta pyrimme tasapainottamaan valikoimaa perinteisemmillä rypälelajikkeilla", Caoibes kertoo.
Third Placessa jokainen ilta on erityinen
Erilaiset tapahtumat ja teemaillat näyttelevät Third Placessa tärkeää roolia. On bingoja, pubivisoja, tarot-luentoja ja DJ-iltoja, ja ravintolan tunnelma vaihtelee tapahtumasta riippuen.
Joskus iltaa vietetään intiimissä tunnelmissa jazz-sävelten tahtiin, toisinaan taas tanssilattia täyttyy DJ:den pyörittäessä levyjä myöhään yöhön.

Ideat tapahtumiin ovat kummunneet suoraan asiakkailta, ja kerättyjen ehdotusten joukossa on yrittäjän mukaan ollut paljon erinomaisia, ja toisinaan varsin villejäkin ideoita tulevaa syksyä ajatellen.
“Olemme avoinna vain neljänä iltana viikossa ja panostamme siihen, että jokainen ilta olisi erityinen”, Caoibes kertoo ja lisää, että moni asiakas onkin kertonut löytäneensä tiensä ravintolaan juuri tiettyjen DJ:den tai tapahtumien perässä.
Poikkeuksellisen ravintolan Third Placesta tekee myös äänentoisto sekä intohimo vinyylilevyihin. Omaa kieltään tästä kertoo se, että ravintolasta löytyy myös oma vinyyleille omistettu nurkkaus, josta voi tehdä löytöjä kotiin.

“Kyllä, rakastamme vinyylejä ja soitamme täällä vain niitä”, ravintoloitsija nauraa.
Ravintola on todella panostanut laadukkaaseen äänentoistoon, ja ravintolatilasta löytyykin lähes 20 kaiutinta, joiden ansiosta äänenvoimakkuus voidaan pitää alhaisena ilman, että äänenlaatu kärsii.
Vain Töölössä
Third Place ei ole vuosia ravintola-alalla työskennelleen Caoibesin ainoa ravintola, vaan hänet tunnetaan myös susoituista Pobre- ja Pobrecito-ravintoloistaan.
Monessa mukana oleva mies pyörittää myös Third Placen alakerrasta löytyvää lounasravintolaa. Pitkä kokemus alalta helpotti tilaisuuteen tarttumista.
“Minulla ei ole ikinä ollut suunnitelmaa avata tiettyä määrää ravintoloita tiettyyn aikaan mennessä, vaan projektit ovat syntyneet vastaan tulleiden tilaisuuksien myötä. Jos meillä on hyvä konsepti ja vahva tiimi taustalla, tartumme mahdollisuuksiin ja teemme parhaamme.”

Caoibesilla ei siis ole suunnitelmissa uusien ravintoloiden avaamista, mutta eihän sitä koskaan tiedä.
Varmaa on, että Third Placea ei tulla koskaan näkemään missään muualla kuin Töölössä.
“Tämä on ainoa paikka, emmekä suunnittele tekevämme siitä ketjua. Tässä on oma viehätyksensä juuri siksi, että se on vain täällä.”
CITY TESTASI
Piipahdus ravintolassa arki-iltana kiteytti hyvin sen, miksi Third Placeen on helppo ihastua. Ovesta sisään astuttaessa hartiat putoavat pari senttiä alemmas ja rento ilmapiiri nappaa otteeseensa.
Jaettavaksi hyvin soveltuvat annokset, höyryävät pastakulhot ja pizzetat ovat mutkattomia, mutta todela maukkaita. Eli juuri sellaista ruokaa, joka sopii täydellisesti rentoon yhdessäoloon ystävien tai perheen kanssa.

Mutta pieni varoitus: Third Placessa aika kuluu kuin huomaamatta. Yhtäkkiä sitä saattaa huomata osallistuvansa pubivisaan naapurin pöydän kanssa tai nyökyttelevänsä jazz-trion tahtiin.
Ravintolan voikin siis sanoa lunastavan lupauksensa; tämä todella on paikka, jonne voi tulla ilman sen kummempaa syytä ja lähteä silti monta kokemusta rikkaampana.
Ja maha täynnä, totta kai.






