Ravintolaäänestys 2002

Lukijat valitsivat Helsingin parhaat ravintolat.

1 712 lukijaa äänesti kiihkeän ravintolavuoden suosikit yhdeksässä sarjassa. Teatteri, Eatz, Papá Giovanni, Helsinki Club, Namaskaar, Sling In ja Strindberg rynnivät kärjessä. Kaikki hyvin? Ei sentään. Äänestäjät vaativat yhä ravintoloilta parempaa palveluasennetta.

Teatterin ystävät kiittivät

Teatterin Kellobaari. Kuka enää kohtaa Stockan kellon alla?
Teatterin Kellobaari. Kuka enää kohtaa Stockan kellon alla?
Paras Ravintola

Sija     Sija  2001   Ravintola Listavuodet
1. uusi Teatteri 1
2. 9. Papá Giovanni    5
3. 3. Kaarle XII 10
4. 1. Helsinki Club 6
5. 10. Hullu Kukko 2
6. 4. Namaskaar 2
7. 5. Santa Fé 11
8. 6. Copacabana 3
9. uusi Amarillo 1
10. uusi Ooppera 1

Menestyivät myös: Kynsilaukka, Cantina West, Eatz, G.W. Sundmans, Savoy

Teatteri, Teatteri, Teatteri. Vuoden 2000 keväällä startannut Teatteri on onnistunut lähes kaikessa. Katsoo asiaa kuinka tahansa, yhden katon alle on koottu ylivertainen ravintolatarjonta tässä kaupungissa: ruokaravintolasta (ravintola Teatteri) kohtauspaikkaan (Kellobaari), delistä yökerhoon (Klubi) ja tiirailubaarin. Alussa hieman takkuillut Klubi lähti uuteen yölentoon, kun tanssilattian paikkaa vaihdettiin ja VIP-lounge avasi.

Kesäisin Teatteri avaa sydämensä Esplanadin puistoon. Teatterin asiakkaat ovat ravintoloitsijoiden märkä uni: ostovoimaisia nuoria aikuisia ja nuorekkaita keski-ikäisiä.

Kuten Sedu Koskinen jo vuosi sitten totesi: "Jos jonkun paikan haluaisin omistaa, niin Teatterin." Siihen on pitkä matka. Teatteri on Royal Rest -ketjun kultakimpale, jota pomopariskunta Kasperi ja Mia Saari varjelee.

Niin, kuka muistaa 90-luvun lopun pohjaan asti palaneen Happy Daysin? Loiston aikoinaan kaupungin ykkönen sekin.

TJEU: Teatterin Kellobaari lauantaina 21 jälkeen

Hesari soikoon!

Hesarin puolentoista vuoden vanha ravintolapäällikkö Niko Hallamäki on saanut ravintolaan vauhtia.
Hesarin puolentoista vuoden vanha ravintolapäällikkö Niko Hallamäki on saanut ravintolaan vauhtia.
Paras Bailupaikka

Sija     Sija  2001   Ravintola Listavuodet
1. 2. Helsinki Club 9
2. 1. Kaarle XII 10
3. 4. Manala 6
4. uusi On The Rocks 1
5. 10. Kerma 4
6. 5. Teatteri 2
7. uusi Tiger 1
8. uusi DTM 1
9. 3. Copacabana 3
10. RE Kaivohuone 6

Menestyivät myös: Vanha, Tavastia, Lady Moon, Lost & Found, CTRL

Voittoisaa kaksikkoa Helsinki Clubia ja Kaarle XII:ta eli Hesaria ja Kallea lukuunottamatta bailupakka onkin mennyt lähes uusiksi. Copacabana on tippunut kolmosesta jonon hännille. Viimevuotiselta listalta tipahtivat kokonaan König, Lost&Found ja Heartbreakers. Lost&Foundin sijan on ottanut ilmeisesti DTM, ja Tiger on pinnistänyt seitsemänneksi. Manala on vahvistanut asemiaan: nyt kolmas.

Uutena listalle on noussut elokuussa avannut On the Rocks, johtotriosta poikkeava ravintolakokonaisuus: rokkia keskiluokkaiselle ja keski-ikäiselle, joka ei ihan halua Tavastialle.

Tänä vuonna Hesari oli vaihteeksi paras bailupaikka, ja se peittosi viime vuoden ykkösen Kallen. Samanlaista kisaa on Hesarin ja Kallen välillä käyty vähintään kolme vuotta. Samoista asiakkaista ravintolat tuskin taistelevat. Kalle on kolmekymppisten ravintola, Hesari pikemminkin kaksikymppisten. Yli vuoden takaisen uudistuksen jälkeen Hesarikin houkuttelee vanhempia. Yhtenä kokonaisuutena aloittanut ravintola on pyrkinyt siihen, missä Teatteri ja Kalle ovat onnistuneet täydellisesti: luomaan erilaisia ravintolamaailmoja. Yläkerrassa on rauhallinen baari, alakerrassa, syrjässä tanssilattiasta mahdollisuus istua sohvalla ja vaikka sikaroida tai pelata pelejä. Oma Suomi-baarikin on: nimittäin naapurin Memphis.

TJEU: Kalle torstaina, Hesari lauantaina

Nuori klassikko nousi kärkeen

Strindberg tiputti viime vuoden voittajan, Wayne´s Coffeen, ja nousi kolmannelta tilalta voittaj
Strindberg tiputti viime vuoden voittajan, Wayne´s Coffeen, ja nousi kolmannelta tilalta voittaj
Paras Kahvila

Sija     Sija  2001   Ravintola Listavuodet
1. 3. Café Strindberg 8
2. 2. Café Esplanad 8
3. 1. Wayne’s Coffee 3
4. 10. Coffee House 2
5. 8. Modesty Coffee Shop 3
6. 4. Café Engel 8
7. RE Fazer 3
8. uusi Robert’s Coffee 1
9. 5. Caffé Giovanni 3
10. uusi Café Fontana 1

Menestyivät myös: Success, Espresso Edge, Café Ursula, Café Lasipalatsi, Drop Coffee Shop

Café Strindberg on täyden palvelun kahvila. Alakerran kahvila saa täydennystä kauppakeskus Kämp Gallerian puolelta "taskusta", josta myydään muun muassa lounaita, yläkerrassa on viihtyisä baari ja ruokapuoli. Kesällä konseptia täydentää erinomainen terassi, joka silloin tällöin nousee jopa lööppeihin.

Ravintolatoimen johtaja Titta-Liina Kurppi Strindbergistä kertoo, että eri ravintolamaailmoilla on myös jonkin verran oma asiakaskuntansa.

Strindberg pärjää vuosi vuodelta perinteillään. Täällä ei soi poppi, eikä mikään muukaan. Uutuuksien perässä ei juosta, wrappeja tai mochaa ei listalla näy. Kaupaksi käyvät katkarapuleivät ja salaatit. Muotivirtaukset otetaan valikoiden.

"Kesällä valikoimiimme tulee jääkahvi eri mausteilla", Kurppi kertoo.

Strindbergillä on etulyöntiasema muihin kahviloihin myös siinä suhteessa, että kahville pääsee kello kymmeneen asti. Viikonloppuisin jopa yhteentoista.

TJEU: Café au lait

Työn sankarit esiin!

Paras Henkilökunta

Sija     Sija  2001   Ravintola Listavuodet
1. 1. Papá Giovanni 6
2. 2. Sling In 3
3. 7. Kaarle XII 10
4. 3. Hullu Kukko 2
5. uusi DTM 1
6. 6. Molly Malone’s 3
7. 5. Copacabana 3
8. uusi On The Rocks 1
9. RE Santa Fé 5
10. uusi Praha 1

Menestyivät myös: Ooppera, teatteri, Cantina West, Memphis, Highlight Café

"Viime vuonna kaksi lähti ulkomaille ja yksi tuli takaisin vuoden jälkeen toisesta helsinkiläisestä ravintolasta", raportoi Papá Giovannin ravintolanjohtaja Pasi Tuominen vuoden tapahtumia. Papá on tunnettu ravintolana, jonne henkilökunta lähes aina palaa takaisin.

"Hyvä työyhteisö, hyvä palvelu. Asiakas tuntee sen, jos henkilökunta viihtyy töissä", uskoo Tuominen.

Asiakkaan olo on yritetty tehdä Papássa mahdollisimman helpoksi. Pöydän voi varata netistä. Ravintolanjohtajankin puhelinnumero on siellä – jos purnattavaa on.

"Meille tulee noin yksi valitus viikossa. En usko, että se on sen vähempää kuin muillakaan. Panostamme siihen, miten käsittelemme valituksen. Otamme selvää, mitä on tapahtunut. Jos olemme tehneet virheen, myönnämme sen ja korvaamme asiakkaalle."

Hyvä henkilökunta on hyvää vuosi toisen jälkeen: myös Sling In, Kalle ja Hullu Kukko saivat tänä vuonna tunnustuksen lukijoilta. Uutena listalle nousivat DTM, On the Rocks ja Praha.

TJEU: www.papagiovanni.fi

Helppo ruoka, suosittu ruoka!

Paras Ruoka

Sija     Sija  2001   Ravintola Listavuodet
1. 1. Papá Giovanni 6
2. 2. Santa Fé 7
3. 4. Cantina West 7
4. 5. Colorado 3
5. 3. Namaskaar 4
6. uusi Eatz 1
7. uusi G.W. Sundmans 1
8. uusi Lautanen 1
9. uusi Vespa 1
10. 7. Kynsilaukka 5

Menestyivät myös: Ravintola Lasipalatsi, Via, MaiThai, Saslik, Satkar

Paras ruoka -luokassa jyräävät Italia ja texmex. Ykkösenä komeilee suomalaiseen makuun sovitettu italialainen: Papá Giovanni, kakkosesta neloseen ovat texmex-konseptit Santa Fé, Cantina West ja Colorado. Kutosena texmexiäkin muun muassa tekevä Eatz. Kärjessä ei ole juuri mikään viime vuodesta muuttunut.

Ei ihme, ovathan italialainen ja texmex niin suomalaiseen makuun, että ne ovat päässeet jo valmisruokavalmistajien valikoimiin. Helppo maku, suosittu ruoka.

"Helppoja, tavoitettavia konsepteja. Matala kynnys tulla. Esimerkiksi ranskalaista keittiötä pidetään Suomessa vielä liian vakavana", toteaa ravintola Papá Giovannin Pasi Tuominen.

Yksi ranskalainen on top kymppiin noussut G.W. Sundmans sijalle 7. Hienostunut, Michelin-tähden ansainnut. Toista Michelin-voittajaa Chez Dominiquea ei listalla näy. Ja trendikkyydellä ei tässä sarjassa pärjännyt, muun muassa nuudeliaallolla ratsastava Via jäi kympin ulkopuolelle.

TJEU: Papá Giovannin kanapasta

Carrols on kuollut. Eläköön Carrols!

Paras Fast Food

Sija   Ravintola
1. Carrols
2. Namaskaar Indian Express 
3. McDonald’s
4. Hesburger
5. Wrong Noodle Bar
6. Subway

Menestyivät myös: Chilli, Stadin Kebab, Café Picnic, Eerikin Pippuri, Stockmann Deli

Melkein tulee tippa silmään. Helsinkiläisistä helsinkiläisin fast food -konsepti katoaa Hesburgerin suuhun. Kyllä hesburgeritkin maistuvat, mutta kuten hampurilaisentusiastit ovat todenneet, Clubburger oli ainoa kerroshampurilainen, joka ansaitsi klassikon leiman kylkeensä. No, bisnes on bisnes ja Mooses on Mooses. Pahasti tappiollinen ketju ennenkokemattoman kovassa kilpailutilanteessa on herkkä omistajanvaihdoksille. Joka tapauksessa reilu voitto Fast Food -sarjassa kertoo, että tuotteet kelpasivat ainakin Cityn lukijoille.

Takuuhyvää intialaista tykittävän Namaskaar Indian Expressin, patonkipiste Subwayn ja nuudelitiski Wrong Noodle Barin menestys kertoo, että fast foodin käsite on peruuttamattomasti muuttumassa. Hyvä niin. Monimuotoisuus on rikkautta.

TJEU: Carrolsin Royal dressing.

Let’s Eatz, Mikonkatu jyrää

Paras Uusi

Sija   Ravintola
1. Eatz
2. On The Rocks
3. Barfly
4. Via
5. Wrong Noodle Bar
6. Ooppera

Menestyivät myös: Nuevo, Ctlr, System Café, Knossos, Agora.

Mika Salon, Sakke Järvenpään sekä Tom ja Lea Skogbergin 600 asiakaspaikan multiravintola Eatz oli vuoden ravintolatapaus numero yksi. Eatzin yläkerran ravintolamaailma ja kolme japanilaiselle ruualle omistettua osastoa teppanyaki-pöydästä sushihihnaan ovat saaneet osakseen vastaanpanemattoman suosion. Yläkerran ravintolaan ei ole helppoa saada edes pöytää.

Ilmiön nimi on kuitenkin Mikonkatu. Sarjan kaksi seuraavaa, Railonkoski-perheen rockklubi On The Rocks ja Sedu Koskisen isännöimä yökiitäjien Barfly määrittelevät uudelleen yön maantieteellistä keskusta. Molemmat ovat onnistuneet lähdöissään, On The Rocks asiantuntijoiden mielestä jopa odotettua paremmin. Tukea antaa ikiaikainen yökerho Fennia.

Ensi kesää odotetaan mielenkiinnolla. Kuinka Mikonkadun uudelle kävelykatuosuudelle nousevat aurinkoiset terassit livelavoineen imevät väkeä?

Myös nuoren polven ravintoloitsijoiden uudet ruokapaikat saivat tunnustusta. Jyrki Sukulan moderni Via ja Kim Heiniön thai-vaikutteinen pikaruokala Wrong Noodle Bar kiilasivat kärjen tuntumaan.

Tjeu: Eatzin sushihihna Kaisaniemenkadulla tai "Intialainen Temppeli"yläkerran ruokamaailmassa.

Cocktaileilla kärjessä

Paras Baari

Sija     Sija  2001   Ravintola Listavuodet
1. 1. Sling In 3
2. 2. Molly Malone’s 7
3. 4. Memphis 6
4. 3. Mother 2
5. uusi Teatteri 1
6. uusi Praha 1
7. uusi Sports Academy 1
8. RE Corona 5
9. uusi On The Rocks 1
10. RE Bar 4

Menestyivät myös: Kaisla, Soda, Barfly, Rytmi, Hullu Kukko, Pub Gaselli

No niin. Jasu Piaseckin ja Kalle Alajoen cocktailbaari Sling In ei taipunut. Helpot drinkit klassikkoleffateatteri Bristolin kyljessä maistuvat.

"Sling Inin myymistä juomista vain 30 prosenttia on olutta tai siideriä", Jasu Piasecki sanoo.

Kaveruksilla täytyy olla maaginen kosketus. On syytä muistaa, että kun samat miehet vetivät Uudenmaankadun FiBaa nelisen vuotta sitten, se oli baarisarjan ykkönen.

Ravintolahenkilökunta pitää Sling Iniä jonkin sortin tukikohtanaan erityisesti sunnuntai- ja maanantai-iltaisin.

Psst: ravintola-alan inside-piirit ryystävät juuri nyt Jallua shottina tai vanhaa FiBa-klassikkoa, hapanimelää votkadrinkkiä Plutoa.

"Koko vuoden suosio on kasvanut tasaisen varmasti", Jasu sanoo tyytyväisenä. Eikä drinkkejä pidä aivan tyhjään vatsaan juoda. Myös toasteja on saatavilla.

Paras Baari -sarjassa koko historiansa hienosti pärjännyt Molly Malone’s oli selvä kakkonen. Ja huomatkaa: vanha kunnon Corona teki taas paluun listoille.

TJEU: Perjantai- ja lauantai-illat klo 22-01 ja drinkkikone, joka kertoo yli 830 drinkin koostumuksen.

Nam, nam, Namaskaar

Paras Etninen

Sija     Sija  2001   Ravintola Listavuodet
1. 1. Namaskaar 12
2. 4. Maithai 5
3. 2. Himalaya 6
4. uusi Satkar 1
5. uusi Mount Everest 1
6. 5. Kabuki 5

Menestyivät myös: Eatz, Annapurna, Farouge, Samrat, New Bamboo Center

Voiko tämä olla totta? Kuudetta kertaa ykkösenä: Namaskaar.

"Me emme kikkaile, vaan teemme aitointialaista ruokaa", perusteli ravintolan omistaja Rauno Rönnberg vuonna 2001.

"20–40-vuotiaat hyvinkoulutetut naiset ovat vakioasiakkaitamme", hän totesi vuonna 2000.

"Namaskaarilla on jo kopioijia", oli Rönnberg huomannut vuonna 1999.

"Suurin osa asiakkaista syö Namaskaarissa vähintään kerran kuukaudessa", hän paljasti 1998.

Mutta entä vuonna 2002?

"Pysymme aika pitkälti samassa konseptissa. Ruokalistaan tulee aina jotain uutta Intiasta, mutta ne ovat perinteisiä ruokia, eivät trendejä."

Namaskaarissa on aloittanut juuri kaksi uutta intialaista kokkia. Luvassa on taas jotain uutta vanhaa.

TJEU: Namaskaarin buffet-pöytä

Kaupungin ääni: Enemmän palvelua!

"Miksi hyvä palvelu on yhä harvinaisuus Helsingissä. Eikö suomalainen luonne taivu tähän."
Nainen, 23

"Unohtakaa ne 0,4 litran tuopit! Ettäs kehtaatte niitä vielä isoiksi kutsua."
Mies, 31

"Ristiinrastiin-keittiö alkaa olla out! Keskittykää enemmän hyviin raaka-aineisiin ja yksinkertaisempiin makuihin."
Nainen, 30

"Kunnon biletysmestoja tonteille. Ei mitään ruotsinlaivoja."
Mies, 31

"Liikaa mennään trendien perässä. Istun mieluummin pehmeällä nojatuolilla kuin kovilla muovituoleilla."
Mies, 23

"Klubipuoli vihdoinkin kunnossa. Jatkakaa."
Mies, 24

"Puitteet kohdallaan, palveluasenne yhä hakusessa monessa tasokkaassakin paikassa."
Mies, 32

"Kukaan ei uskalla sanoa, mutta kaikki tahtoo: Hitaat takaisin!"
Nainen, 29

"Älkää nostako eurojen vuoksi hintoja!"
Nainen, 32

"Kahvi ja rööki on yhtä kuin ongelma. Liian usein!"
Mies, 33

"Hymyä!"
Mies, 35

"Helsingin huviyö on vihdoinkin kunnossa."
Mies, 27

"Asiakaspalvelun taso on noussut huimasti viime vuosista, ja siitä kiitos."
Nainen, 21

"Älkää unohtako tupakoijia."
Mies, 29

"Panostakaa palveluun. Liian usein asiakasta ei huomata."
Nainen, 26

"Miksei kahviloissa ole pöytiintarjoilua?"
Nainen, 26

"Enemmän kasvisvaihtoehtoja listalle."
Mies, 23

"Tupakoitsijat pois ruokaravintoloista!"
Nainen, 29

"Lisää paikkoja, joista saa murkinaa niin kasvissyöjä kuin hänen kaikkiruokaiset ystävänsäkin."
Nainen, 25

"Kiitos niille ravintoloille, joihin pääsee Fifin kanssa!"
Nainen, 43

"Kiinnittäkää huomio kahvin laatuun!"
Mies, 39

"Helsingin ravintolatarjonta moniopuolistunut. Kiitos!"
Nainen, 30

"Kohteliaampaa palvelua! Palkatkaa muitakin kuin osa-aikaisia teinejä!"
Nainen, 29

"Lisää kahviloita, jotka ovat yölläkin auki."
Nainen, 21

1 kommentti

Miina K

6.3.2002 12:38

Minun ehdokkaani on: Ravintola Atelje Finne, Arkadiankatu 14

Olimme Atelje Finnessä parilla drinkillä lauantaina 2.3. ystäväni
kanssa. Ilta oli ollut siihen asti tosi hauska: hyvä elokuva,
päivällinen ravintola Sofrassa jossa henkilökunta oli tosi
ystävällistä ja tunnelma kiva.

Atelje Finnessä uppouduimme keskustelemaan keskenämme emmekä siis saaneet drinkkejämme nautittua henkilökunnan mielestä riittävän nopeasti valomerkin jälkeen. Nuori tarjoilijatar tuli kertomaan että on aika poistua. Teimme työtä käskettyä, mutta ihmettelimme kyllä ääneen miksi, koska muissa pöydissä vielä istuttiin lopettelemassa juomia. Tarjoilija vastasi tähän nimittelemällä meitä juopoiksi (!!!!) ja kehottamalla olemaan
tulematta toiste (!!!!!) Minua hämmästytti myös että itseäni 20 vuotta nuorempi tarjoilija sinutteli minua? ja sanoi mm. "Olen
juonut paljon vähemmän olutta kuin sinä" - tämä kai yleensä on se pieni ero ravintolassa henkilökunnan ja asiakaskunnan välillä??!

Lopulta meitä vaadittiin jättämään juomamme kesken ja
poistumaan. Samaan aikaan miesvaltainen suomalaisseurue
istui kaikessa rauhassa omassa pöydässään. Enpä voinut olla
ihmettelemättä, johtuiko tyly ja asiaton käytös siitä että
seuralaiseni on alunperin kotoisin Turkista???

Hulluinta oli, että kun maanantaina 4.3. valitin tapahtuneesta ko. ravintolan omistajalle, hän katsoi henkilökuntansa toimineen aivan oikein?!

Kierrä siis Atelje Finne kaukaa - henkilökunnalla on vapaat kädet purkaa turhaumiaan sinuun, varsinkin jos olet
ulkomaalaisseurassa!

Minua siellä ei taatusti enää nähdä!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi