Ravintolaäänestys 2010 Oulu

Ja ensimmäisenä sisäkaarteesta tulevat Bisketti ja Onnela. Kaikki muut kategoriat menivät uusiksi viime vuoteen verrattuna.

Sen äänestitte te, lukijat. Me raportoimme.

Kiitos lukijat! Parhaita ravintoloita rankattiin neljässä eri kaupungissa. Saimme yli 1 700 ääntä. Illallisen ravintolassa syö Juha Korhonen, Turusta. Postimies tuo. Onnea!

Paras henkilökunta

  1. Kuluma
  2. Special
  3. Puistola
  4. Leskinen
  5. Jumpru Pub

Bubbling under: Cabaret, Amarillo

Leijonainen Kuluman takana

Baaritiskille kiipeäminen oli spontaani idea. Kukaan ei loukkaantunut. Tiskillä riehuivat Janne Anttila (vas.), Jani Rantaeilola, Ville Wallenius, Marjaana Rantaeilola ja Aimo Markus.
Baaritiskille kiipeäminen oli spontaani idea. Kukaan ei loukkaantunut. Tiskillä riehuivat Janne Anttila (vas.), Jani Rantaeilola, Ville Wallenius, Marjaana Rantaeilola ja Aimo Markus.

Kuluman tarjoilija Marjaana Rantaeilola saapuu haastatteluun punainen tukka liehuen. Hän esittelee itsensä reippaasti ja innostuu Cityn kamerasta.

“Saanko hakea raipan?” hän kysyy  ja käy hakemassa sen kuvauksen rekvisiitaksi. Voin tehdä sinulle myös tulitorni-paukun, jos haluat”, Rantaeilola sanoo.

Rantaeilola rakentaa baaritiskille tornin juomalaseista. Hän nousee tiskille, sytyttää likööriä tuleen ja valuttaa sen palavana laseihin. Eikä näytä tuntuvan missään.

Kaikki Kuluman baarimikot osaavat tehdä tulitornin. Se tuskin lienee ainoa tai edes suurin syy, miksi Kuluma voitti parhaan henkilökunnan äänestyksen. Kaikki työntekijät ovat persoonia, jotka tunnistaa räväkästä pukeutumisesta ja mutkattomasta olemuksesta.

“Minä olen leijonainen ja tulinen”, Rantaeilola kuvailee itseään.

“Me valitaan työntekijämme sen perusteella, kuka tuntuu olevan oikeasti hyvä tyyppi. Emme järjestä avoimia hakuja”, baarimestari Jani Rantaeilola lisää.

Lopuksi koko sakki kiipeää vielä baaritiskille. Oikein.

Kuluma, Kauppurienkatu 5

TJEU: Alkoholiton drinkki, johon on käytetty marjoja

Paras uusi

  1. Nuclear Nightclub
  2. Vanha Paloasema
  3. Puistola
  4. Fiona Nightclub
  5. Dyyni

Bubbling under: Teatteriravintola Rio, Fratelli

Musiikki on Nuken valtti

Nuclear Nightclubin Timo Vehkaoja. Valomerkkisika ei kuvassa.
Nuclear Nightclubin Timo Vehkaoja. Valomerkkisika ei kuvassa.

Nuclear Nightclubissa kuuluu epämääräisiä ääniä. Illan bändi aloittelee soundcheckiä. Ravintolapäällikkö Mikko Tolonen pohtii, milloin hän voisi laittaa tavallisen taustamusiikin soimaan.

Bändin mölinä loppuu. Tolonen painaa musiikin päälle.

“Soundcheck jatkuu varmaan heti, kun saan musiikin päälle. Täytyy pitää sitä hetki päällä; musiikki kuuluu ulos. Musiikki kertoo ihmisille, että olemme auki”, Tolonen sanoo. Kuuluu ulvahdus. Epämääräiset äänet jatkuvat.

“Mitäs minä sanoin.”

Tarpeeksi usein Oulussa on saanut kuulla, ettei hyviä keikkapaikkoja ole kyllin paljon. Nuclear on syntynyt tarpeeseen.

“Musiikki on tärkeintä. Olemme panostaneet äänentoistoon”, Tolonen kertoo. Hän lisää, ettei baari ole suunnattu erityiselle ryhmälle, vaan kävijäkunta muotoutuu bändin perusteella.

Sisustus on avara ja valoisa, mutta metalliin kalskahtava. Katossa roikkuu sikaveistos.

“Sika on hankittu Wigwam-yhtyeen kunniaksi. Bändien jäsenet ovat kirjoittaneet siihen.”

Nuclear Nightclub, Uusikatu 23

TJEU: Yhtä paljon äänentoistovoimaa kuin keskikokoisella kesäfestarilla

Paras kahvila

  1. Bisketti
  2. Coffee House
  3. Cafe Saara
  4. Puistola
  5. Katri Antell

Bubbling under: Humus-kahvila

Rotuaarin voittajat

Bisketin yrittäjä Johanna Meriläinen myy päivän aikana 500 laskiaispullaa.
Bisketin yrittäjä Johanna Meriläinen myy päivän aikana 500 laskiaispullaa.

Bisketti hyppäsi taas parhaan kahvilan korokkeelle vuoden tauon jälkeen. Viime vuonna voiton vei Biskettiä vastapäätä sijaitseva Coffee House. Nyt se jäi täpärästi toiseksi.

Onko Bisketin ja Coffee Housen välillä verinen kilpailu?

“Meiltä siirtyi osa lyseolaisista Coffee Houseen, kun se tuli pari vuotta sitten. Mutta kilpailu on hyväksi. Aika kauan saimme olla suurin piirtein ainoa kahvila”, sanoo Bisketin yrittäjä Johanna Meriläinen.

Kilpailu on myös siksi hyvä, että kahvilassa on tilaa vähän. Moni ei Meriläisen mukaan käy Bisketissä, koska ”se on aina täynnä”.

“Suunnitelmissa olisi laajentaa lähiaikoina.”

Sijainti merkitsee paljon: Viiden parhaan listalle päässeistä Bisketti, Coffee House ja Katri Antell sijaitsevat vieri vieressä Rotuaarin pallon tuntumassa.

Bisketti, Kirkkokatu 8

TJEU: Varmasti tilaa kello 10.

Paras bilepaikka

  1. Onnela
  2. Kaarlenholvi
  3. Cabaret
  4. 45 Special
  5. Hevimesta

Bubbling under: Tähti

Entinen vankila nousussa

Varsinaisessa nousukiidossa on yökerho Kaarlenholvi. Nyt se ylsi äänestyksessä jo toiseksi, mikä on huikea parannus viime vuoteen verrattuna: silloin Kaarle ei päässyt listalle.

“1700-luvulla rakennetussa talossa ei pysty pitämään yllä blingblingiä”, sanoo Ari Flinck. Kaarle on aidosti omanlaisensa. Vanha rakennus on ollut ennen vankityrmä, sairaala ja viinikauppa.

Baarimikko Markus Liimatainen kertoo, että opiskelijabileitä järjestetään paljon viikolla.

“Kaarlen asiakkaat siirtyvät vanhetessaan alakerran Jumpru pubiin”, Liimatainen nauraa.

Onnelalle tuli taas voitto yökerhojen raskaassa sarjassa.

“Olemme pyrkineet pitämään viihtyisät puitteet, se on tärkeintä”, Onnelan ravintolapäällikkö Juho Laitinen myhäilee.

Palatsi-nimisen osion seinät on maalattu mustiksi, kun ne olivat ennen valkoiset. Yleisilme on nyt siistimpi.

Kaarlenholvi, Kauppurienkatu 6

TJEU: Yömyöhään Kaarlenholvissa vaeltaa Kaarlen kummitus.

Paras ruoka

  1. Istanbul Oriental
  2. Ravintola Pannu
  3. Olimpos
  4. Oskarin kellari
  5. Amarillo

Bubbling under: Hella, New Bombay, Hugo

Hienostokebabia, s’il vous plaît

Sisäfile härän muotoisella lautasella.
Sisäfile härän muotoisella lautasella.

Istanbul Oriental perustettiin kebabkänkkylänä. Nyt se à la carte -ravintola ja Cityn lukijoiden mielestä Oulun paras.

Pizza jäi pois, kebab on jäljellä.

“Ympäristö tekee paljon. Kebabiakin voi nauttia luksusruokana”, naurelee Istanbul Orientalin perustaja Bahri Karagumus.

Ravintolan listalla on 20 euron kebabannoksia, 30 euron häränlihapihvejä ja meriherkkuja. Luksuskebabin lisäksi Bahri arvelee yhden suosion syyn olevan myös sijainti Kauppurienkadulla Stockmannia vastapäätä.

“Kun perustimme ravintolan, Oulu oli erinäköinen. Katu oli ruma. Sanoin Bahrille, että ei kai me tuohon perusteta”, Bahrin vaimo Leena Haataja nauraa.

“Sanoin ottaneeni selvää, että tämä on tulevaisuuden katu”, Bahri lisää. Ruoka on ainoa kategoria, jossa samat vanhat kestosuosikit taistelivat voittopaikasta.

Istanbul Oriental, Kauppurienkatu 11

TJEU: Kabinetissa kuulemma parit kosivat toisiaan.

Paras baari

  1. Heinäpään oluttupa
  2. 1bar
  3. Kuluma
  4. Jumpru
  5. Graali

Bubbling under: Lentävä Lautanen

Heinäpään oluttupa on olohuone

“Suosio johtuu minusta”, kirjailija ja baarimestari Paulow tokaisee.
“Suosio johtuu minusta”, kirjailija ja baarimestari Paulow tokaisee.

Tämä se on, Heinäpään Oluttupa alias Liverpool, oululaisen yksityisetsivän Jesse Hackmanin kotibaari. Tässä varsin hämyssä äijä istuu ja siemailee viskiä Ari Paulowin kirjojen sivuilla.

Baaritiskin äärellä todellakin notkuu särmikäs ja partainen äijä. Kädessä on tosin vain kahvikuppi. Voiko se olla Hackman?

“Ei, olen Hackman-kirjojen kansikuvamalli”, Jussi Peltola kertoo. Hän on tullut kahville Oluttupaan. Muissa pöydissä istuskelee viisikymppisiä tuoppien kanssa.

Miehet ottavat juttuun mukaan. Olo alkaa olla kodikas. Paikka ei ole räkälä. Mutta johtuuko suosio Hackmanista?

“Tänne tulee jonkin verran ihmisiä ihan vain ostamaan Jesse Hackman -kirjoja”, ravintolamestari ja kirjojen kirjoittaja Ari Paulow nyökkää.

Paulow arvelee Oluttuvan yllättävän suosion piilevän siinä, että se on kuin iso olohuone. Kuka tahansa otetaan hyvin vastaan.

“Viikonloppuna käy paljon nuoria. Tulevat aloittelemaan”, Paulow toteaa.

Heinäpään oluthuone, Isokatu 77

TJEU: Ota Paulowin nimikirjoitus Jesse Hackman -dekkariin.

Paras sisustus

  1. Cabaret
  2. 45 Special
  3. Gloria
  4. 1 Bar
  5. Torilla

Bubbling under: Coffee House, Graali

Luksushämyä

Ravintolapäällikkö Janne Isopahkala esittelee Cabaretn VIP-puolta ylpeänä.
Ravintolapäällikkö Janne Isopahkala esittelee Cabaretn VIP-puolta ylpeänä.

Ensinäkemältä tämän vuoden voittajasisustukset ovat toistensa vastakohdat: Toiseksi tullut 45 Special kalskahtelee metallille, kun voittaja Cabaret on täynnä ylellistä kimmellystä.

Molemmista jää kuitenkin positiivisella tavalla hämyisä tunnelma. Ensivaikutelma Cabaretista todella on luksusta. Ravintolassa voi tilata 150 euron konjakkipaukun ja istahtaa kultaisen nahan päälle nauttimaan kuninkaallisesta tunnelmasta. Tilaako niitä kalliita paukkuja oikeasti joku?

“On niitä pari myyty”, sanoo Oulun Cabaretin ravintolapäällikkö Janne Isopahkala. Hän esittelee ylpeänä Cabaretin eri tiloja.

Yksityisiä pikku pöytiä reunustavat mustat pitsiverhot. Cabaret on yhdistelmä jykevää koristeellisuutta ja kimmeltäviä discopalloa.

“Sisustus on ketjun tyyliä. Paikkakuntakohtaisesti siihen ei voi paljoa vaikuttaa”, Isopahkala kertoo. Mutta miksi tarvitsisikaan.

Cabaret, Torikatu 21–23

TJEU: Varaa oma pöytä

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi