Ravintolauutiset: Helsinki

Sara kokkaa messuilla.
Sara kokkaa messuilla.

Ruokaa messuilla

Sara La Fountain ja muut huippukokit esiintyvät Matkamessujen näytöskeittiössä perjantaina ja lauantaina 16.–17.1. Uutuutena messuilla ovat Tasty Travel sekä Ruokakulttuuri-areena. Näytöskeittiössä nähdään Saran lisäksi Vuoden Kokki Suvi Tikamo ynnä ruokalähettiläät Michael Björklund ja Kim Palhus. Mukaan voi ostaa kotimaisten maakuntien erikoisuuksia. Mukana on myös viinitiloja sekä teehuone.
Matka 2007, Helsingin Messukeskus.

The Pullman Lounge avattu

Rautatieaseman toisessa kerroksessa sijaitsevan The Pullman Barin alakertaan, sikarikaupan tilalle, on avattu The Pullman Lounge. Modernia valkoista nahkasohvaa ja retrohenkistä tapettia yhdistävässä after work -baarissa on tarjolla kattava valikoima samppanjaa, kuoharia ja viinejä, unohtamatta olutta ja siideriä. Ja hyvät kulkuyhteydet.
The Pullman Lounge, Rautatieasema.

Elävää olutta Espoossa

Gallows Birdin real ale -tapahtuma on maan pitkäikäisin olutjuhla. Elävää brittiolutta juhlistetaan Espoossa jo 12. kerran 23.–24.1. Epäviralliseksi alateemaksi kohoavat tänä vuonna englantilaiset stoutit Egalitarian Anti Imperialist Soviet Stoutin juhlavalla, volteiltaan 6,9-prosettisella johdolla. Hanassa löytyy kaikkiaan 14 real alea sekä elävää siideriä ja perryä. Viime mainitut eivät noin kahdeksanprosettisina todellakaan edustusta limuviinoja.
Gallows Bird, Merituulentie 30, Niittykumpu.

Paellaa Nuevossa

Modernin Espanjan nimeen vannonut Nuevo palaa paellaviikoillaan Valencian riisiherkun perinteisiin. Paella on seuraruokaa myös Nuevossa. Helmikuun loppuun asti jatkuvilla paellapäivillä  annoksen hinta putoaa eurolla per pää seurueen kymmenenteen ruokailijaan asti. Ja jos riisipöperöt eivät houkuttele, ravintolan uusi à la carte -lista astuu voimaan 19.1. Silmänruokaa tarjoaa joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona esiintyvä tanssikoulu Baila Bailan flamencoryhmä.
Nuevo, Sofiankatu 4.

Keittoja Tshekeistä

Kuumana höyryävät keitot nousevat pääosaan Vltavan 8.2. asti jatkuvilla soppaviikoilla. Normaalin listan suosikkien, valkosipulikeiton leipäkuoressa (10 e) ja hapankaalikeiton (7 e), lisäksi tarjotaan viittä muuta lämmittävää soppaa. Kohmeista oloa kohentavat esimerkiksi tshekkiläinen sipulikeitto juustoraasteen ja leipäkrutongin kera sekä smetanalla pehmennetty lohiseljanka.
Vltava, Elielinaukio 2.

Mätiä Groteskissa

Kun muut ravintolat paistelevat tammi-helmikuussa blinejä, keittiöpäällikkö Tommi Tuomisen Grotesk viettää mätiviikkoja 15.1.–28.2. Asiakas voi tilata erilaisia mätejä painon mukaan ja valita lisukkeet erikseen. Annos laskutetaan mädin painon mukaan, lisukkeista, kuten sienisalaatista ja smetanasta ei laskuteta erikseen. Mätien kanssa kannattaa kokeilla muuten 9-prosenttista Brooklyn Local 1 -olutta. Vuosi sitten USA:ssa lanseerattu golden ale on pullotettu kolmen vartin profiililasipulloon ja se on suljettu samppanjakorkilla.
Grotesk, Ludviginkatu 8–10

Tasa-arvoa ravintoloihin!

Tasa-arvovaltuutettu on ärähtänyt siitä, että ravintoloissa harjoitetaan sukupuoleen perustuvaa syrjintää. Ja kyllä, nyt miehet ovat uhreja. Ikärajavaatimukset ovat olleet joissain ravintoloissa alhaisempia naisille kuin miehille. Lisäksi ravintolat ovat esimerkiksi tarjonneet sisäänpääsyä tai juomia naisille edullisemmin kuin miehille. Tämähän ei enää käy päinsä, sillä vuoden alusta voimaan astunut lakiuudistus ulottaa syrjivän menettelyn tasa-arvolaissa säädetyn hyvitysseuraamuksen piiriin. Sama suomeksi: jos kakskymppinen kundi ei pääse sisään, ei pääse samanikäinen mimmikään. Tai tulee sakkoa.
www.tasa-arvo.fi

Viinit rynnivät

Mietojen viinien suosio kasvoi viime vuonna Alkossa, roseeviinejä lukuun ottamatta. Eniten menivät eteenpäin kuouhuviinit, lähes kahdeksan prosenttia. Valkkarien ja punkkarien suosio kasvoi pari prosenttia, edellisiin verrattuina mitättömät roseet laskivat 6,5 prosenttia. Todellinen romahdus koettiin alkoholittomissa juomissa, joiden menekki putosi neljänneksen.

Juo Brooklyn

Brooklyn-panimon yhdeksänprosenttista Brooklyn Local 1:tä saa nyt Suomesta. Juoman etiketin on suunnitellut Milton Glaser, joka tunnetaan myös I love NY -logosta. Jos oluelle haluaa kaverin, kala ja äyriäisruoat ja makeat jälkiruoat ovat hyvä kumppani.

Elite liekittää

Esa Mäkisen käsityötä voi ihailla pöydän ääressä Eliten liekitysviikoilla helmikuun puoliväliin asti.  Viidettä kertaa järjestettävillä teemaviikoilla on tarjolla esimerkiksi siikaa ja briossi (13,10 e), vasikanmunuaisia (24,30 e) sekä timjami-sitruunavoissa paistettuja jättiravunpystöjä (26,40 e). Aterian makeaksi päätökseksi salin väki liekittää laakerinlehdillä maustettua päärynää ja mantelikakkua (9,50 e).

Hiihtäen baariin

Punavuori Ski avaa hiihtokauden eteläisessä Helsingissä lauantaina 24. tammikuuta. Sprinttikilpailun välitankkauspaikkoina toimivat Black Door, Stage, Old Anchor ja Punavuoren Ahven. Suksia voi kysellä lainaksi Black Doorista. Kisa starttaa kello 18 ja after ski -bileitä juhlitaan Punavuoren Ahvenessa alkaen kello 20.
Black Door, Iso Roba 1. Punavuoren Ahven, Punavuorenkatu 12

Alkoholittomat olutviikot

Krunikassa sijaitseva Olutkellari Helsinki kunnioittaa tipatonta tammikuuta järjestämällä Alkoholittomien oluiden viikot. Tarjolla on tammikuun ajan yhteensä parinkymmenen vaihtoehdon valikoima tummia ja vaaleita alkoholittomia lagereita sekä vehnäoluita. Valikoimiin on otettu myös mieto brittisiideri, jossa alkoholipitoisuus on vaivainen prossa.
Olutkellari Helsinki, Hallituskatu 3

Presidentti Club sulki ovensa

Elävällä musiikilla varttuneempaa bilekansaa tavoitellut Presidentti Club kuihtui pois Apollon ja Flamingon laskettua katiskansa vesille. Pressan tiloihin ollaan avaamassa yökerhoa uudella konseptilla kevään aikana.
Presidentti Club, Antinkatu 2

Kasakka 40 vuotta

Yksi kaupungin vanhimmista venäläisravintoloista, kruununhakalainen Kasakka täyttää 40 vuotta ja juhlii erikoismenulla. Tarjolla on makuja vuosien varrelta - unohtamatta snapseja, venäläistä olutta tai kuohuviiniä.
Kasakka, Meritullinkatu 13

Klubit

Clinic Bangkokissa

Kaisaniemenkadun uuteen Bangkok-yökerhoon alkuvuodesta muuttanut trance-klubi Clinic laajentaa repertuaariaan. Nyt luvassa on ensimmäinen koko illan house-tapahtuma. Progehouse pauhaa, kun dj-kopin valtaavat Heikki L, Coma ja Homegrove.
Clinic Bangkok by Nightissa 16.1. Liput 9 e.

Jack jatkuu

Kermassa alkanut ja viime joulukuussa viisi vuotta täyttänyt Jack palaa jälleen säännölliseksi klubiksi ja vaihtaa samalla myös kotiluolaa. Vastedes Jack pauhaa Redrumissa joka toinen kuukausi aina kuukauden kolmantena lauantaina. Avajaiskarkeloissa musiikkimakuaan esittelevät Orkidea, Casper, Tony Profondo, Lionel Tiger, N. Geselle ja Juju.
Jack – The Opening Party Redrumissa 17.1. Liput 8 e.

Musa Basha Korjaamolla

Jos perinteinen Popedan lauantaikeikka kyllästyttää tai et saanutkaan niitä ilmaislippuja oopperaan, niin ei hätää. Elektron-klubi tarjoilee Korjaamolla laadukasta livemusisointia. Lavalle nousee diskokingi Musa Basha, jonka toinen persoonahan on Stig Dogg. Mukana on myös Introvert sekä oululainen Levon Zoltar, joka tulee esittelemään pohjoista elektro-osaamista. DJ-settejä isännöivät Edu Kehäkettunen ja DJPP.
Elektron Korjaamolla 17.1. Liput 8 e.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi