Snägärien yö tähtää katuruoan evoluutioon

Streat Helsinki Night Bites eli snägärien yö järjestetään 19. maaliskuuta.

Viime vuoden Streat Helsinki -juhlissa safka upposi ihmisjoukkoon.
Viime vuoden Streat Helsinki -juhlissa safka upposi ihmisjoukkoon. Kuva: © Andrew Taylor / Streat Helsinki

Katuruokavallankumous-nimellä etenevä Streat Helsinki pohtii tänä vuonna grillikioskien merkitystä ja roolia kaupungin ruokaketjussa, ja tavoilleen uskollisena vie keskustelun myös konkretiaan. Kioskiruokaan tartutaan erityisesti Streat Helsinki Night Bites -osiossa, joka huipentuu 19.3. järjestettävään snägärien yöhön.

Snägärien yössä ovat mukana Jaskan grilli, Karhupuiston grilli, Rautatientorin grilli, Pikku-Jaska sekä Manskun grilli. Yhteistyötä grillien kanssa tekevät kokit Teemu Aura, Meri-Tuuli Lindström sekä Sami Garam. Yhteistyön tuloksena syntyviä annoksia pääsee maistelemaan torstaina 19. maaliskuuta.

Helsingin kaupungin kioskit ja kioskipaikat kilpailutetaan syksyllä

Grillien ja kioskien asiaan tartutaan herkullisena ajankohtana. Helsingin kaupungin omistamien kioskien ja kioskipaikkojen nykyiset vuokrasopimukset päättyvät syyskuun lopussa ja edessä on näitä paikkoja koskeva kilpailutus. Streat Helsinki haluaa kiinnittää huomiota helsinkiläiseen grilliruokaan ja sen legendaarisimpiin edustajiin sekä uusiin mahdollisuuksiin.

“Haluamme herätellä sekä kaupunkilaisia, yrittäjiä että kaupunkia pohtimaan kioskiruoan merkitystä osana ruokaketjuamme. Mitä hyvää nykyisessä tarjonnassa on, mitä voisi miettiä uudelleen nyt kun uusille ideoille on tilaa? Ennen kaikkea toivomme, että tämänkin katuruokamuodon mahdollisuudet hyödynnettäisiin täysin”, Streat Helsingin vastaava tuottaja Nina Ruotsalainen kertoo.

Viisi grillikioskia ja kolme kokkia

Mukaan lähteneet grillit ovat legendaarisia yöruoan noutopaikkoja Helsingissä. Esimerkiksi Jaskan hampurilainen, Ilkan erikoinen ja Euro Pesälä ovat monelle öiseen aikaan ruokaa etsineelle tuttuja annoksia. Makkaraperunoista, nakkilihapiirakoista ja hodareista puhumattakaan

Kokit Teemu Aura, Meri-Tuuli Lindström ja Sami Garam lähtivät innolla mukaan yhteistyöhön. Auralla on pitkä historia muun muassa Michelin-tähdellä palkitussa Demossa, ja tätä nykyä hänet tunnetaan sekä Patisserie Teemu & Markuksesta että Kahvila-ravintola Storystä. Lindström on muun muassa Junior MasterChef -ohjelmasta tuttu tv-kokki ja ruoka-alan yrittäjä, jolta ilmestyy myös snägäreille sopivia reseptejä sisältävä keittokirja maaliskuun lopussa. Ruokakirjailijana ja kokkina tunnettu Sami Garam pyörittää Cafe Agricolaa, Pasilan urheiluhallin kahvion lounasravintolaa ja kahta henkilöstöravintolaa. Katuruoka on kaikilla kolmella lähellä sydäntä.

Streat Helsinki NIGHT BITES tulee kannustamaan nykyisiä ja tulevia grilliyrittäjiä myös muin tavoin. Mukana tsemppaamassa on keittiömaailman ammattilaisia Jyrki Sukulasta Antto Melasniemeen.

Viisi uutta annosta Helsingin grillilistoille

Yhteistyö kokkien ja grilliyrittäjien kanssa käynnistyy kahdenkeskisissä työpajoissa, joissa tutustutaan ruokalistoihin, annoksiiin ja pohditaan käytännön rajoitteita ja uusia mahdollisuuksia. Aikeena on tarkastella koko valikoimaa ja pohtia esimerkiksi raaka-ainevalintoja. Ideoinnin lomassa käydään ostoksilla ja testataan toimivuutta käytännössä.
Lopputuloksena syntyy viisi uutta helsinkiläistä grilliannosta, joita pääsee maistamaan torstaina 19.3. Jokaisella mukaan lähteneellä grilliyrittäjällä on myynnissä oma uutuusannoksensa, eli maistelunhaluisilla on edessä grillikioskikierros. Kioskista saattaa illan aikana löytyä myös annoksen kehittelyssä mukana ollut kokki. Suunnistuskartta ja info siitä, mitä annosta miltäkin grilliltä saa, lisätään lähempänä tapahtumaa tapahtuman nettisivuille.

“Snägärien pyörittäminen on takuulla rankkaa työtä, eikä irtiottoihin ja kokeiluihin ole välttämättä varaa. Tutustumme yrittäjien lähtökohtiin ja ideoihin, ja keksimme yhdessä uuden annoksen listalle. Meidän hommamme on auttaa, tarjota uusia näkökulmia ja ajatuksia. Olisi upeaa jos joku meistä, tai miksei kaikki, onnistuisi luomaan tulevaisuuden snägäriklassikon, Meri-Tuuli Lindström kertoo.

2 kommenttia

Razeput

10.3.2015 16:06

Kylläpä onkin hölmö kuva. Karvaturpahipsterit koettaa khyylinä syödä
vaikka koko ajan on pelko että räkä tippuu ihquille designbyysille.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

väyväy

10.3.2015 23:00

hipsyerihinurit haistakaa fiddu

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi