Suuri ravintolaäänestys `08 - Turku

Turun parhaat ravintolat

Te, hyvät lukijat, olette äänestäneet kaupungin parhaat ravintolat. Nyt selviävät nousukiidot, takapakit ja se, paljonko maksaa hajottaa tuoli baarissa. Samalla tulokset toimivat tietenkin oppaana kaupungin parhaimpiin ravintoloihin. Tervetuloa peremmälle – och välkommen åter.

Kun lääkäri määrää bailuja, suuntaa Börs Night Clubiin. Nauti tarvittaessa.
Kun lääkäri määrää bailuja, suuntaa Börs Night Clubiin. Nauti tarvittaessa.

Paras bailupaikka

 1. Börs Night Club
 2. Forte
 3. Onnela
 4. Åbo Diskotek
 5. Vegas Night Club
 • Bubbling under: Night Club Marilyn, Dynamo, Klubi...

Jalalla koreasti

Isot yökerhot väänsivät kättä parhaan bailupaikan tittelistä. Kärjessä komeilee toista vuotta 800 asiakaspaikan Börs Night Club. Ravintolapäällikkö Jyri Aaltosta kuunnellessa käy selväksi, että yökerhon konsepti ja yksityiskohdat on mietitty äärimmäisen tarkasti.

“Suunnittelimme baaritiskit niin, että vastakkaisilla puolilla olevat asiakkaat voivat pitää silmäpeliä. Uusien ihmisten tapaaminen on yksi bilepaikkojen tärkeimmistä puolista. ”

Aaltonen on työskennellyt 2,5 vuotta ravintolapäällikkönä BNC:ssä ja sitä ennen Amarillossa. Yökerhon johtoon siirtyminen tarjosi oppimiskokemuksen vielä ravintola-alan ammattilaisellekin.

“Yökerhoa ei voi johtaa konttorista, on itse nähtävä meno öisin. Esimerkiksi perjantain ja lauantain asiakkaissa on yllättävän suuria eroja. Perjantaiset ovat malttamattomia, lauantaina jaksetaan juhlia pidemmän kaavan mukaan.”

TJEU Tanssilattia lauantaina klo 01.30.

Börs Night Club, Eerikinkatu 11

Paras ruoka

 1. Red Hot Chilis
 2. Torre
 3. Rico
 4. Viikinkiravintola Harald
 5. Pizzeria Dennis
 • Bubbling under: Pippurimylly, Blanko, Panini...

Hot health food

Matti Nykäsen mukaan kyseessä on “bon voyage-ilmiö”, mutta oikea termi lienee déjà vu. Viime vuoden paras ruoka -voittaja sijaitsi samassa osoitteessa, ravintolapäällikkö Susanna Lehtelä ja keittiöpäällikkö Jouni Vaarala ovat edelleen hommissaan ja tämäkin ravintola tarjoilee Tex Mexiä. Silti Red Hot Chilis tarjoilee paljon uutta.

“Asiakaskunta on nuorentunut ja mukaan on tullut naisia. Kevyet annokset, kuten katkarapusalaatti ja broileritortilla, joissa myös ilmoitetaan kalorimäärät, ovat vetävä tekijä. Miehetkään eivät enää häpeä tilata kevyttä”, kertoo Lehtelä.

Jos kokkiohjelmista on jotain opittu, on se reilu voin ja suolan käyttö.

“Huuhaata, että herkullisten annosten pitää olla epäterveellisiä! Emme käytä missään annoksissa kovaa rasvaa. Käytämme annosten suunnitteluun paljon aikaa ja makumatkailemme”, kertoo Vaarala.

Ruuista huolehtii kymmenen hengen keittiöhenkilökunta. Keittiö on auki aamun pikkutunneille saakka.

“Sille on kysyntää. Vaikka ravintolaan raivataankin öisin tanssilattia ja paikka muuttuu diskoksi, saa keittiöstä huikopalaa - ja vähän isompaakin”, kertoo Lehtelä.

TJEU RHC käyttää viikossa 100 kiloa kanaa ja 200 kiloa lihaa.

Red Hot Chilis, Eerikinkatu 15

Paras baari

 1. Edison
 2. The Castle
 3. Whisky Bar
 4. Rento
 5. Tinatuoppi
 • Bubbling under: Old Bank, The Cow, Bar Kuka...

Baareista parhain, Edison

Hehkulampun keksijä Thomas Alva Edisonin innoittama Bar Edison on baarien ykkönen. Baarin nimi tulee paikalla aiemmin sijainneesta Suomen vanhimmasta lamppuliikkeestä. Lähes hehkulampun veroinen keksintö oli perustaa helposti lähestyttävä baari, joka palvelee erilaisia asiakasryhmiä päivästä myöhään yöhön. Myös palvelut ovat vailla vertaa: screeni jalkapallon ja jääkiekon seuraamiseen, alakerran biljardipöydät, perjantainen After work-buffet ja pelikoneet. Lisäksi musiikki, tässä tapauksessa klassiset pop- ja rock -biisit ja ysärimusiikki, pysyy sopivalla äänenvoimakkuudella, joten äänen käheäksi huutaminen ei ole tarpeen.

“Asiakkaisiin vetoaa se, että meille voi tulla monessa eri tilanteessa: kahville, iltapäiväoluille, syömään, katsomaan urheilua ja jatkamaan biletysiltaa”, kertoo ravintolapäällikkö Noora Klenberg.

Suosituimmat tuotteet ovat perinteinen olut, lonkero ja viini J.P. Chenet. Niitä Klenberg saa tarjoilla tauotta, mutta välillä pyydetään erikoisempaakin.

“Kerran minulta tilattiin vedonlyönnin takia mahdollisimman paha drinkki. Tein muunnellun version Kamelin Spermasta, johon tuli Bailey´sia ja sitruunamehua Tabascolla höystettynä.”

TJEU Edisonissa myydään 200 litraa olutta päivässä.

Edison, Kauppiaskatu 4

Paras henkilökunta

 1. Night Club Marilyn
 2. Bar Edison
 3. The Castle
 4. Börs Night Club
 5. Old Bank
 • Bubbling under: Åbo Diskotek, Pikku-Torre, Bar Kuka...

Marilyn maistuu

Haloo, Guinnessin ennätysten kirja? Night Club Marilynin henkilökunta on valittu seitsemättä kertaa Turun parhaaksi. Nopealla vilaisulla parhaimmat henkilökunnat näyttävät löytyvän kovin erilaisista ravintoloista. Alan ammattilaiselle lista avautuu toisin.

“Yhteinen piirre lienee vakituinen henkilökunta. Vuokrahenkilökunnan käyttö olisi halvempaa, mutta samalla tasokin tippuisi. Se näkyy heti ovella, jos portsari sanoo töykeästi ‘Näytä, poika, paperit!’ Yksityiskohdat ja toistuvat asiakaspalvelutilanteet mittaavat palvelun tason”, sanoo Marilynin ravintolapäällikkö Jani Mäkilä.

Mäkilän mukaan Marilynin henkilökunta on kuin suurta perhettä. Kaikkiaan talossa, eli Marilynissä ja Vegasissa, on 60 työntekijää.

“Olemme hyvässä tilanteessa. Ihmiset hakevat meille töihin, eikä meidän tarvitse erikseen heitä hakea. Monet töihin haluavista ovat vakioasiakkaitamme. ‘Vanhin’ työntekijämme on Tisa Karhunen, joka aloitti blokkarina kymmenen vuotta sitten, ja on edennyt Vegasin ravintolapäälliköksi.”

TJEU Marilyn täytti juuri

16 vuotta.

Night Club Marilyn, Eerikinkatu 19

Paras kahvila

 1. Cafe Brahe
 2. Fontana
 3. Naantalin Aurinkoinen
 4. Robert´s Coffee
 5. CaféArt
 • Bubbling under: Three Beans, Arnold´s, Shamrock Café...

Jättileivonnaiset

muffinsia on puolet jäljellä. Mieli vetäisi – maha ei – vielä palan suklaalla täplitettyä kaloripommia.

“Isojen leivonnaiset ovat olleet mukana alusta lähtien. Työskentelin vuosikymmenen maailman johtavissa hotelli- ja ravintola-alan yrityksissä. Näin myös eri kahvilakulttuurien parhaat puolet. Ne yhdisteltiin Cafe Braheen. Suurimmat vaikutteet – ja suurien leivonnaisten idea – tuli New Yorkin italialaiskahviloista. Leivonnaiset ovat takuuvarmasti tuoreita, teemme ne itse aamuisin”, kertoo ravintoloitsija Hessu Martikainen.

Kiireisinä päivinä Brahessa käy 500 asiakasta. Suolaisten ja makeiden leivonnaisten lisäksi tarjolla salaattibuffet, lounaskeittoja, oluita, siidereitä sekä erilaisia kahvijuomia.

“TV-mainoksen mukaan suomalaiset juovat viisi lattea viikossa – hölynpölyä! Kahvijuomat maistuvat nuorille, mutta valtaosa kansasta juo suodatinkahvia.”

Tulevaisuudessa Brahen nettipalvelun kautta voi muuten tilata lounasta isommillekin työporukoille.”

TJEU Jättimäinen korvapuusti.

Cafe Brahe, Yliopistonkatu 27

Paras uusi

 1. Klubi
 2. Red Hot Chilis
 3. Konttori
 4. Bar Kuka
 5. Cafe Brahe
 • Bubbling under: Cantina Azteca, Poro...

Klubi kurvasi kärkeen

On ollut jo pitkään tiedossa, että Turkuun kaivataan lisää liveklubeja. Tai ellei lisää, niin suurempia ja monipuolisempia. Tähän markkinarakoon kiilasi Klubi uusilla ja laajennetuilla tiloillaan, jotka mahdollistavat useiden artistien samanaikaisen esiintymisen.

“Äänestyksen tulos osoittaa, että olemme oikealla tiellä, ja tällaiselle konseptille on kysyntää. Parhaan koskaan kuulemani palautteen sain jo avajaisiltana; eräs asiakkaista huusi puhelimeen: ‘V***u, täällä on ihan mieletön meno, tuu tänne!’”, kertoo Klubin ravintoloitsija Seppo Tahvanainen.

Vain muutamassa viikossa liveklubin yhteyteen, Killan entisiin tiloihin, remontoitiin kaksikerroksinen, täysiverinen yökerho. Sisustus on rockhenkinen, ja se lainailee 50-70 -lukujen teemoja. Yksityiskohtina ovat mm. pääkallobaarijakkarat, liikennevalot tanssilattian valaistuksena, taiteilija Andy Warholin valokuvat seinillä ja design-kalusteet.

“Alakerrassa eli KOLOssa tullaan järjestämään suosituksi osoittautunutta baariohjelmaa. Tätähän tehdään jo muissa ravintoloissa – on bingoa, runoiltoja jne. LIVEstä ei kannata missata esim. tulevia ruotsalaisbändejä, joita ei ole aiemmin tänne saatu”, kertoo Tahvanainen.

TJEU “Saunahuone”, jossa kiuas, lauteet ja lämpömittari.

Klubi, Humalistonkatu 8 a

Paras sisustus

 1. Vegas
 2. Bar Kuka
 3. The Cow
 4. Onnela
 5. Blanko
 • Bubbling under: Old Bank, Cantina Azteca, Börs...

Ylenpalttisesti yksityiskohtia

Marko Airinen on työskennellyt Vegasin ravintolapäällikkönä vasta neljä kuukautta, mutta kysyttäessä sisustuksen lempiyksityiskohtaa, tulee vastaus kuin apteekin hyllyltä.

“Tanssilattian takana olevan seinän aaltokuviot miellyttävät silmää. Uskon, että meitä äänestäneet arvostavat sisustusta kokonaisuutena; sisustuksesta näkee, että sitä ei ole tehty kertakäyttöiseksi”, sanoo Airinen.

Vegas Night Clubin sisustus valittiin jo toista kertaa Turun parhaimmaksi. Eikä ihme, sillä marmoroiduissa wc:issä soi edelleen klassinen musiikki – tosin joulun lähestyessä kuunnellaan joululauluja –, naisten wc:tä koristaa punainen samettisohva, baaritiskien välissä koreilevat pronssiset naispatsaat jne. Käy äärimmäisen selväksi, että sisustukseen on käytetty aikaa, vaivaa ja rahaa. Ideoita on haettu mm. New Yorkista, Los Angelesista ja tietysti Las Vegasista. Marilynin ja Vegasin toimitusjohtaja Pekka Savolainen on kertonut pelkästään baaritiskin maksaneen enemmän kuin tavallinen keskiolutpubi.

“Baaritiski on turkulaisen puusepän mittatilaustyönä tekemä. Yksityiskohtina siinä on rulettipöydän kuvioita pinnassa ja italialaisen taiteilijan tekemiä maalauksia sivuissa”, kertoo Airinen.

TJEU Aidoilla dollarin seteleillä vuoratut tanssilattian reunat

Vegas Night Club, Eerikinkatu 19

2 kommenttia

123abcefg

18.1.2008 08:41

En tiedä miten mittava suuri ravintolaäänestys on ollut, mutta itseäni ihmetyttää tuo Vegasin ja Marilynin hehkutus. Varsinkin juuri henkilökuntaratkaisuiden ylistys. Ravintolapuolen työntekijät ovat varmasti tittelinsä ansainneet, mutta ainakin juuri Vegasin portsarit ovat ääritapauksia omassa lajissaan. Itse olen ollut todistamassa yhtä asiakkaan totaalista muilutusta ja kuullut muutamasta täysin vastaavasta tapauksesta. Siinä ei paljon vessassa soivat klassiset paranna ravintolan viihtyvyyttä, kun ovimiehinä työskentelee nyrkkisankareita etsimässä tilaisuuksia voimien testaamiseen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

vakiasiakas

29.9.2008 17:19

En voi mitenkään olla samaa mieltä ed.kirjoittajan mielipiteestä Vegasin ovimiehistä! Hämmästyttävää sikälikin että minä olen aina saanut huipputervetullutta fiilistä kun olen astunut Vegasin ovesta sisään.=)=)
Hienoa Vegas!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi