Suuri Ravintolaäänestys 2012

Me kysyimme. Te äänestitte. Esittelyssä Ravintolaäänestyksen voittajat.

Jenni Pesonen, Janne Glad ja Roope Sulkala Oulun parhaalla tnssilattialla.
Jenni Pesonen, Janne Glad ja Roope Sulkala Oulun parhaalla tnssilattialla.

Paras baari ja paras tanssilattia: 45 Special

Tuplakultaa

Cityn lukijat äänestivät ikonisen rokkiravintola 45 Specialin tuplavoittajaksi. Nelivitonen on baari parhaalla tanssilattialla. Ravintoloitsija Ilpo Sulkalalla on selkeä näkemys siitä, miten menestys on saavutettu.

"Tehdään asioita omalla tyylillä, eikä soiteta niitä samoja listahittejä mitä kuuluu päivittäin radiossa. Silloin kun jengi tulee kysymään, että mitä tää on, kenen biisi tää on. Silloin me on onnistuttu olemaan jossain ekana".

Liikaan itsevarmuuteen ei Sulkala kuitenkaan sorru.

"Äkkiä käy huonosti jos kuvittelee, että kaikki hoituu itsekseen. Olen jo 21 ja puoli vuotta ollut tätä tekemässä. Ikää alkaa olla jo sen verran, että joutuu näkemään vaivaa pysyäkseen ajan hermolla. Onneksi on hyvä henkilökunta".

Nelivitonen on vastikään käynyt läpi merkittäviä uudistuksia. Sisätilat on uusittu, baariin konseptiin lisätty ravintolaruoka ja tanssimusaan on panostettu parempien valojen sekä dj-laitteiden muodossa. Uudistukset eivät kuitenkaan olleet kivuttomia, muutoksiin kun liittyy aina vastarintaa.

"Minulle sanottiin, että ei rokkiklubilla voi soittaa tanssimusiikkia. Minä kysyin, että minkä takia? Nykyään esimerkiksi dj:tkin ovat artisteja", kuvailee Sulkala saamaansa palautetta. Valinnan Oulun parhaaksi tanssilattiaksi luulisi lyövän luun kurkkuun kovimmallekin epäilijälle.

Uudistukset kelpaavat myös yleisölle. Kanta-asiakas Kaisa kommentoi, että "viimeaikaiset muutokset on hyvä juttu. Opiskelijahamppari on hyvä ja sitä on tarpeeksi. Ajat muuttuu tiskin molemmin puolin."

Vaikka uudistus onnistui, ei ravintola voi jäädä vellomaan itsetyytyväisyyteensä. Trendiravintoloiden tavassa tehdä täysremontti ja vaihtaa paikan nimi parin vuoden välein Sulkala ei kuitenkaan näe mitään järkeä. Nelivitosen lähitulevaisuutta leimaa evoluutio, ei revoluutio.

Top 5: Baari

 1. 45 Special
 2. Nuclear Nightclub
 3. Café Kuluma
 4. Hevimesta
 5. Gloria

Top 5: Tanssilattia

 1. 45 Special
 2. Apollo 
 3. Nuclear Nightclub 
 4. Kaarlenhovi
 5. Kantis
Baarimikko Henri Kuisma yritti sulautua taustaan parhaansa mukaan.
Baarimikko Henri Kuisma yritti sulautua taustaan parhaansa mukaan.

Paras pubi: Graali

Ei palvelua vaan kohtelua

Graalista tulevat ensimmäisenä mieleen takkatuli ja olohuonemainen tunnelma. Myös asennossa seisova ritarin haarniska auttaa muistamaan, mihin hämärän illan aikana on eksynyt. Muuta järjestyksenvalvojaa rauhallisessa paikassa ei olekaan.

Baarimikko Henri Kuisma ei osaa nimetä menestyksen syitä, mutta katsomalla ympärilleen niitä alkaa nopeasti nähdä. Heti alkuun huomaan, ettei baarimikko palvele, vaan kohtelee. Tunnelma on miellyttävä ja ystävällinen, aivan kuin tulisi kaverin luona käymään.

Graali on myös kärppäfanin paikka. Oven edestä lähtee ilmainen kyyti Kärppien kotipeleihin. Matseja voi seurata myös baarin telkkarista.

Hanasta saa porilaisen Karhupanimon tuotteita. Valikoima on laaja varsinkin viskeissä ja oluissa. Kaljalta napattu Antti kiteyttääkin, että "täältä saa london prideä ja liberty alea hanasta, ei siihen muuta tarvi".

Top 5: Pubi

 1. Graali
 2. St Michael
 3. Oluthuone Leskinen
 4. Café Kuluma
 5. Heinäpään oluttupa
Mursun burgeri on herkkua.
Mursun burgeri on herkkua.

Paras ruoka: Kauppuri 5

Sattumaburgerit

Kauppuri 5:n herkulliset burgerit ovat monen sattuman summa.

Työttömäksi näyttelijäksi valmistunut Aki Mursu pantiin koulutukseen, joka sattui olemaan ravintola-alalle valmentava. Hän päätyi töihin Kauppurienkatu 5:ssä sijaitsevaan ravintolaan.Tiskin takana alkoivat kypsyä sekä mies että ajatus omasta ravintolasta, ja kun tilaisuus tarjoutui, hankki Mursu liiketilat käyttöönsä. Miksi juuri burgerit?

"Burgereiden tekeminen on hauskempaa kuin pizzan vääntäminen", avaa Mursu burgerilinjaansa.

Top 5: Ruoka

 1. Kauppuri 5
 2. Amarillo
 3. Pannu
 4. Garam Masala
 5. Sokerijussi
Hevimestan ovella päivystävät Jartsi (vas.) ja Hantte.
Hevimestan ovella päivystävät Jartsi (vas.) ja Hantte.

Paras portsari: Hevimesta

Ei imagojonoille

Hevimestassa on kiireinen ilta. Euron tuopit houkuttelevat nuorisolaisia hauskanpitoon. Ovella vastaan tulee klassinen lihas ja narikka -pari. Hyväntuulinen muskelimies Jartsi rahastaa parin euron sisäänpääsymaksun ja hoikempi Hantte ottaa takit. Yleisöä lappaa jatkuvasti sisään, mutta jonoa ei ole nimeksikään. Miksi?

"Meillä ei ole mainosjonoa, kuten monissa paikoissa. Jos väkeä tulee paljon, avataan toinen ovi. Se on osa palvelua. Meillä ei ole myöskään vippijonoja", toteaa 16 vuotta alalla toiminut Jartsi.

Tasapuolinen ja rehti ovat ne avainsanat, joiden vuoksi Hevimestan portsarit saavat kiitosta. Kaikki kunnia ei mene Jartsille ja Hantelle, vaan koko Hevimestan porukalle. Vuosien aikana mestan ovelle on valikoitunut portsarien valiojoukko.

Jokaisen portsarin tarina tuntuu olevan samanlainen. Lähtee tuuraamaan kaveria, minkä jälkeen huomaa viidentoista vuoden kuluttua olevansa yhä baarin ovella. Mielekäs työ vie mennessään.

Top 5: Portsari

 1. Hevimesta
 2. Nucklear Nightclub
 3. Kaarlenhovi 
 4. Apollo
 5. Nightclub tähti
Baarimikot Ville (vas.) ja Jani velmuilevat asiakkaille.
Baarimikot Ville (vas.) ja Jani velmuilevat asiakkaille.

Paras palvelu: Café Kuluma

Tosi hauskat miehet

Kuluman menestys suuressa ravintolaäänestyksessä ei liene lukijoille mikään yllätys. Jos suuren ravintolaäänestyksen muissa voittajaravintoloissa korostuu tunnelma, on Kuluman valtti nimenomaan henkilökunta.

Baaritiskillä "jotain siistiä" tilaava, vasta täysikäisyyden saavuttanut Jere allekirjoittaa lukijoiden mielipiteen.

"En oo monessa baarissa vielä ollu, mutta helevetin hyvä!"

Viime syksynä Kuluman Petri Määttä valittiin kaupungin parhaaksi baarimikoksi, mutta parhaus ei jää yksin häneen. Kuluman seula on tarkka, ja töihin otetaan vain "hyviä tyyppejä".

Kuluman palvelua leimaa vahvasti myös huumori. Petri vetämässä Gunter-himonussijan roolia on jo legenda, mutta eivät muutkaan ole totisia torvensoittajia. Esimerkiksi Ville Wallenius häärää Ookko Nää Nauranu -stand up klubin taustalla.

Top 5: Palvelu

 1. Café Kuluma
 2. Amarillo
 3. 45 Special
 4. Nuclear Nightclub
 5. Kauppuri 5
Ravintoloitsija Sari-Helena Forsman.
Ravintoloitsija Sari-Helena Forsman.

Paras brunssi: Puistola

Henkinen visiitti Keski-Eurooppaan

Jo ainutlaatuinen tunnelma satavuotiaassa vaaleanpunaisessa jugend-kaunottaressa erottaa Puistolan kilpailijoistaan. Monet kuvailevat käyntiä henkiseksi visiitiksi Keski-Eurooppaan. Mannermainen tunnelma on muutakin kuin prameat seinät. Puistolassa appelsiinimehu on paikan päällä tuorepuristettua, kahvi on ravintolan omaa tuorepaahdettua sekoitusta ja teevalikoimassa on arvostettua ranskalaista Kusmi-teetä. Yksityiskohdista paistaa läpi Forsmanin intohimo luoda uutta. Ei tyydytä siihen mitä kaikilla muilla on, vaan etsitään uusia tuotteita maailmalta.

Top 5: Brunssi

Pitsakokki Aydinillä on hymy herkässä.
Pitsakokki Aydinillä on hymy herkässä.
 1. Puistola
 2. Amarillo
 3. Bisketti
 4. Ravintola Toripoliisi
 5. Cafe Provence

Paras yöruoka: Fratelli

Oululaiset pitävät pizzasta

Jos Cityn lukijoilta kysytään, kannattaa öisen kulkijan tyydyttää akuuttia nälkäänsä Fratellin pizzoilla. Pari vuotta sitten avattu paikka onkin vakiinnuttanut asemansa yhtenä aamuyön noutopisteistä.

Fratelli on italiaa ja tarkoittaa veljeksiä. Ravintolaa johtavat Acan veljekset pyörittävät Olimposta.Ravintoloitsija Mehmet Aca kertoo, että menestyvän pizzerian salaisuus on oikeastaan aika yksinkertainen. Ruoka on hyvää ja laatu tasaisen korkea. Mutta miksi juuri pizzeria?

"Minä itse tykkään pizzasta ja oululaiset tykkäävät pizzasta", kiteyttää Aca liikeidean synnyn.

Top 5: Yöruoka

 1. Fratelli
 2. Da Max
 3. Ninwe
 4. Kino Grilli
 5. Nakkifakiiri
Vuoropäällikkö Anne Kuukasjärvi esittelee Bisketin herkullista valikoimaa.
Vuoropäällikkö Anne Kuukasjärvi esittelee Bisketin herkullista valikoimaa.

Paras kahvila: Bisketti

Kahden kuukauden jono

Kaipaillessani aamun ensimmäistä suupalaa astun Biskettiin. Silmäillessäni kattavaa herkkuvitriiniä minua tervehtii tiskin takaa vuoropäällikö Anne Kuukasjärvi. Höyryävän kahvin ja suussa sulavan leivonnaisen jälkeen ei yleisön valintaa tarvitse ihmetellä. Hyvän kahvilan tekevät erinomaiset tuotteet, hyvä hinta-laatusuhde ja keskeinen sijainti kaupungin sydämessä. Bisketin taustalla toimii Meriläisen leipomo, jossa oma kondiittori tekee leivonnaiset kahvilan tarpeisiin. Bisketissä ei koskaan myydä vanhaa, vaan ylijääneet saman päivän tuotteet myydään aina sulkemisaikaan pois. Osto-oikeuden voi varata erikseen, jonotusaika on pari kuukautta.

Mikäli pelkillä leivonnaisilla ja kahvilla ei elä, on Bisketissä maanantaista lauantaihin tarjolla myös kattava aamupala ja täyttävä lounas.

Top 5: Kahvila

 1. Bisketti
 2. Coffee House
 3. Strada
 4. Mazarine
 5. Kofeiinikomppania

4 kommenttia

Toope_Lohenrokastaja

9.2.2012 19:56

Ymmärtääkseni Oulun paras baari "45special" vast'ikään irtisanoi vanhat työntekijänsä korvaten heidät nuoremmilla, joille voi maksaa pienempää palkkaa.

Riistoravintola meni boikottiin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Goody666

9.2.2012 23:50

Aika yllättävää että 45 ykkösenä. Käykö siellä muka nuoriso taas? Vanhojen työntekijöiden irtisanominenko nosti paikan noin ylös? Julmaa.
Nuclear (tai niin kuin City välillä kirjoittaa Nucklear) Nightclubin illoissa tuntuu olevan enemmän kuitenkin menoa, toki vähemmän porukkaa mahtuu. Ehkä se sitten. 45 väkinäinen nuorisokosiskelu ei miellytä minuakaan, jos nyt ei lasketa astetta parempaa musiikkilinjaa, kai nytkin soi nämä samat biisit seuraavat 10 vuotta, näin oli ennen tätä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

riikka78

20.2.2012 21:12

oikeisiin osoitteisiin kyllä sjoitukset meni :D ainoa paikka tuolla listalla lukeneista mistä oon kuullu huonoa on kantis ravintola. siellä saa ilmeisesti useammanki mielestä huonoa asiakaspalvelua joiltain portsareilta ja baarimikoilta. tuskin kaikki siellä semmosia on mutta vaikuttaahan ne muutamatki koko paikan maineeseen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kemppe

25.11.2012 00:09

Kauppiri5:ssa on hyvät ruuat kieltämättä, mutta se mikä Oulusta puuttuu nykyään, on ''paremmat" ravintolat. Valtakunnallisesta listasta saa hyvin käsityksen tilanteesta http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/vain-yksi-oululaisravintola-mahtuu-suomen-parhaiden-listalle-sekin-nipin-napin/613088/

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi