Suuri ravintolaäänestys 2013

Me kysyimme. Te äänestitte. Esittelyssä Turun ravintolaäänestyksen voittajat.

Bilekansan kädet nousevat ilmaan The Monkeyssa. Kuva: Teforal Media Oy.
Bilekansan kädet nousevat ilmaan The Monkeyssa. Kuva: Teforal Media Oy.

Tulokkaasta kuninkaaksi

The Monkey: Paras bailupaikka

Vuonna 2010 The Monkey voitti Cityn ravintolaäänestyksessä parhaan uuden ravintolan tittelin. Tuosta kolmen vuoden takaisesta kärkiviisikosta kaksi paikkaa on jo lopettanut. Miten uusi tulokas säilyttää jalansijansa kaupungin yöelämässä?

"Pitää uskoa omaan liikeideaan ja tekemiseen. Töitä se vaatii. Ravintolan pitää myös sopeutua, sillä tätä tehdään asiakkaan ehdoilla", luettelee ravintolapäällikkö Mikki Lahtinen.

Lahtisen mielestä ratkaisevaa Monkeyn suosiossa on musiikkilinja. Paikka keskittyy elektroniseen tanssimusiikkiin ja buukkaa nimekkäitä dj:tä myös ulkomailta.

"Porukkaa vetävät etenkin erikoisillat, kuten Club L.Y.X. ja Sauna Caliente."

Lahtinen kiittelee myös loistavia yhteistyökumppaneita: opiskelijabileet tuovat paljon juhlijoita.

"Turku on kuitenkin opiskelijakaupunki. Opiskelijayhteistyö on meille elinehto."

Apinabaari hyödyntää ahkerasti sosiaalista mediaa. Esimerkiksi tsekkaamalla sisään Foursquare-sovelluksessa voi saada ilmaisen sisäänpääsyn.

"Some-markkinointi on meillä ihan ensisijaisessa roolissa. Olemme siinä selkeä edelläkävijä Turussa. Meidän Instagram-tili on suomalaisista ravintoloista suosituin – mentiin juuri Helsingin Onnelan ohi! Olemme luopuneet kokonaan printtimainonnasta. Nykyään panostetaan täysillä nettiin."

Top 5: Bailupaikka

 1. The Monkey
 2. Vegas
 3. Dynamo
 4. Forte
 5. Börs

Kaikkien suosima hevibaari

Whisky Bar: Paras baari, Paras henkilökunta 

Viski kasvattaa suosiotaan, ja suomalaisten makunystyrät osaavat vaatia jo enemmän. Kuva: Pera Salonen
Viski kasvattaa suosiotaan, ja suomalaisten makunystyrät osaavat vaatia jo enemmän. Kuva: Pera Salonen

Missä istuvat sulassa sovussa hevarit ja pukumiehet? Whisky Barissapa tietenkin. Syksyllä 20-vuotisjuhliaan viettävä baari vetää puoleensa ihan kaikenlaisia kävijöitä.

Whisky Barin kanta-asiakkaat ovat hevimuusikoita ja muita metallimiehiä ja -naisia, mutta sitä on turha arastella.

"Täällä käy porukkaa laidasta laitaan, ja se porukka on hiton hyvää. Järjestyshäiriöitä on hyvin vähän", kertoo omistaja Pera Salonen.

Nimensä veroisessa baarissa järjestetään viski-tastingejä, joissa käy paljon esimerkiksi firmojen seurueita. Eikä juomavalikoima lopu kesken: viskejä löytyy yli 200.

Top 5: Baari

 1. Whisky Bar
 2. Bar4
 3. Musiikkikahvila Sointu
 4. Edison
 5. Blanko

Top 5: Henkilökunta

 1. Whisky Bar
 2. Night Club Marilyn
 3. The Monkey
 4. Blanko
 5. Musiikkikahvila Sointu

CaféArtin Mikko Haahti sanoo, että heidän kahvilassaan ollaan enemmän kuin töissä. Kuva: Mikko Haahti
CaféArtin Mikko Haahti sanoo, että heidän kahvilassaan ollaan enemmän kuin töissä. Kuva: Mikko Haahti

Veljeksiltä löytyy papua

CaféArt: Paras kahvilakonsepti

"On vähän valitettavaa, että usein kahviloissa ollaan töissä siksi, että tehdään vain töitä. Intohimo ammattiin puuttuu. Meille ja meidän työntekijöille se on paljon enemmän", sanoo CaféArtin Mikko Haahti.

"Ylipäänsä tarjoilijan ja baristan työt ovat ammatteja, joita ei arvosteta niin paljon kuin minusta pitäisi. Ne ovat vaativia töitä."

Tässä perheyrityksessä kahviin ja sen tekemiseen panostetaan. Kahvilaadut maistellaan huolella etukäteen. Mikko Haahdin veli Juhani Haahti paahtaa kahvipavut Turun Kahvipaahtimossa juuri oikeaan aikaan – noin viikkoa ennen tarjoilua. Pavut jauhetaan vain muutama sekunti ennen kahvikupillisen valmistamista. Kahvilan tiskin takana työskentelee todistetusti maailman huippuja: Vuoden barista -kilpailun voitto on tullut CaféArtiin kuudesti.

CaféArtin konseptiin kuuluvat laadukkaan kahvin lisäksi vaihtuvat näyttelyt. Tämänhetkinen on Galleria Maarit Finnbergin kuratoima.

Seuraava kahvitrendi on vanha kunnon suodatinkahvi – ei kuitenkaan se huoltoasemilta tuttu, kitkeräksi seissyt liemi. Suodatinkahvi pääsee oikeuksiinsa kuppi kerrallaan valmistettuna.

"Cup-by-cup -menetelmässä asiakas voi valita, ottaako kuppiinsa esimerkiksi kenialaista vai elsalvadorilaista kahvia. Kahvi punnitaan 0,1 gramman tarkkuudella."

Top 5: Kahvilakonsepti

 1. CaféArt
 2. Cafe Brahe
 3. Fontana
 4. Coffee House
 5. Musiikkikahvila Sointu

Keikkapaikkojen suhteen väki oli ravintolaäänestyksessä yksimielisiä. Turun ykkönen on Klubi. Kuva: Essi Suomi
Keikkapaikkojen suhteen väki oli ravintolaäänestyksessä yksimielisiä. Turun ykkönen on Klubi. Kuva: Essi Suomi

Jokaiselle jotakin

Klubi: Paras keikkapaikka

Tässä kategoriassa kulta on kirkkain. Turun Tavastiaksikin tituleerattu Klubi niitti ääniä yli 10-kertaisesti seuraavaksi sijoittuneeseen nähden.

Klubin kolme kerrosta mahdollistavat monipuolisen ohjelman. Klubilla voi olla samana iltana esimerkiksi ison ulkomaisen bändin keikka, hiphop-bileet ja house-dj. Päällekkäiset tapahtumat tuovat omat haasteensa.

"Sellaiset illat täytyy suunnitella hyvin; ottaa huomioon, etteivät keikat syö toisiltaan asiakkaita", muistuttaa ohjelma- ja markkinointipäällikkö Kimmo Nurminen.

Toisaalta kaksi samanaikaista tapahtumaa voivat myös tukea toisiaan. Esimerkiksi keikkalipulla voi päästä myös toisessa kerroksessa olevaan diskoon, eikä tarvitse lähteä pois keikan jälkeen.

Tulevana keväänä Klubilla voi kuulla esimerkiksi kotimaisen rockin klassikkoartisteja Ismo Alankoa, CMX:ää ja J. Karjalaista. Nurmisen oma ennakkosuosikki on huhtikuun punk-tapahtuma AP-Fest Vol 3. Se tosin myytiin loppuun jo tammikuussa.

Top 5: Keikkapaikka

 1. Klubi
 2. Logomo
 3. Apollo
 4. Musiikkikahvila Sointu
 5. Venus

Yokissa pääsee makumatkalle maailman ympäri. Kuva: Niko Sieppi
Yokissa pääsee makumatkalle maailman ympäri. Kuva: Niko Sieppi

Rohkea maustaja

Yoki: Paras tulokas, Paras maailmankeittiö

"Asiakkaita tuli ovista ja ikkunoista", kuvaa Yokin liiketoimintajohtaja Jim Satamo paikan alkutaivalta. Nyt kolmen kuukauden ikäisen ravintolan suosio on laantunut vähän, mutta edelleen viikonloppuillat ovat täyteen varattuja.

Lähes 200 asiakaspaikkaa yli 300 neliössä, useassa kerroksessa ja vielä useammassa huoneessa on haasteellinen yhdistelmä. Yoki on välillä saanut risuja palvelun hitaudesta. Onneksi ruusujakin tulee. Ravintola vastaa palautteeseen aktiivisesti Facebook-sivullaan ja kehittää palvelukonseptia jatkuvasti sen pohjalta.

Satamo luonnehtii Yokia rennoksi fine dine -paikaksi. Sosiaalinen ruokailu on taattu, kun annokset tarjoillaan koko pöydän kesken jaettavista astioista. Harkitulta listalta löytyy makuja eri maanosista. Keittiömestari Martin Langford on hakenut tuntumaa kaukomaiden keittiöihin reissaamalla ympäri maailmaa. Lisäksi yksi kokeista on kenialainen. On siis kotikenttäetua. Yokissa pyritään myös välttämään suomalaisten ravintoloiden helmasynti.

"Meidän kokeilla on lupa käyttää mausteita!"

Top 5: Tulokas

 1. Yoki
 2. Musiikkikahvila Sointu
 3. Morrison’s
 4. Di Trevi
 5. Venus

Top 5: Maailmankeittiö

 1. Yoki
 2. Cantina Azteca
 3. Delhi Darbar
 4. Amarillo
 5. Blanko

Tintå nipisti niukasti ruokakategorian ykköseksi. Kuva: Jaakko Heinonen.
Tintå nipisti niukasti ruokakategorian ykköseksi. Kuva: Jaakko Heinonen.

Pieni ja herkullinen

Tintå: Paras ruoka

Tintån ruokalista on laadittu sillä mielellä, että löytyy hyvää ruokaa viinin kanssa särvittäväksi. Ravintolapäällikkö Jaana Vuorenpää lisää, että raaka-aineet ovat laadukkaita ja tulevat läheltä.

Paras ruoka -kategorian voitto tuli vain yhden äänen erolla kakkoseen, Amarilloon. Miten pieni ravintola kilpailee isojen ketjujen kanssa?

"Pieni paikka pystyy nopeammin muuttumaan ja reagoimaan trendeihin. Jos jokin alue ei toimi, se voidaan korjata."

Tintån 2,5-vuotisen taipaleen aikana ruokamyynti on Vuorenpään mielestä noussut muissakin pikkuravintoloissa. Kilpailu on vain hyvästä. Sehän kertoo, että ruokaa arvostetaan.

"Ihmiset ovat oppineet, että ulkona voi syödä arkenakin."

Top 5: Ruoka

 1. Tintå
 2. Amarillo
 3. Blanko
 4. Mami
 5. Cantina Azteca

Sunnuntairuokailun pioneeri

Blanko: Paras brunssi

Kun Blankon brunssi aloitti vuonna 2009, se oli kaupungin ensimmäisiä, ellei ensimmäinen. Viimekin vuonna kategoriansa voittanut kattaus jyrää, koska kokonaisuus toimii. Ruoan lisäksi fiilis on hyvä.

"Henkilökuntakin haluaa aina olla töissä brunssilla", kertoo ravintolapäällikkö Jaana Vuorenpää.

Syömäpuolella on panostettu raikkauteen ja kasvisruokaan. Myös yksityiskohdista, kuten kynttilöistä ja musiikista, pidetään huoli.

Iso osa Blankon brunssin tunnelmasta on levysoittimien takana häärivän DJ Ricardon ansiota. Tämä oli jo alussa mukana suunnittelemassa brunssia.

"Ricardo osaa lukea asiakkaita."

Top 5: Brunssi

 1. Blanko
 2. Fontana
 3. Aula
 4. Kerttu
 5. Logomo

Fontanan lounaalla riittää valinnanvaraa.
Fontanan lounaalla riittää valinnanvaraa.

Ähkyvaara

Fontana: Paras lounaspaikka

Laadukas salaattipöytä, puhtaita makuja, paljon valinnanvaraa, lihaa ja kasvista. Siinä syitä, miksi Fontanan lounas on kaupungin paras.

"Emme käytä mitään valmistuotteita. Kaikki maut tulevat omista käsistämme", vannoo keittiöpäällikkö Tea Tuiskula.

Lounasbuffettiin kuuluu salaatin lisäksi keitto ja neljä lämmintä ruokaa. Kun ruoka on vielä hyvää, on helppo vetää itsensä ähkyyn. Miten välttää liikasyöminen, että jaksaa jatkaa työpäivää?

"Itse aloitan aina salaattipöydästä ja täytän sillä lautasen. Vasta sitten otan lämpimiä ruokia", vinkkaa Tuiskula.

Top 5: Lounaspaikka

 1. Fontana
 2. Blanko
 3. Mami
 4. Amarillo
 5. Tintå

Rento Barissa voi nauttia kävelykadun vilinästä. Kuva: Mika Ohto.
Rento Barissa voi nauttia kävelykadun vilinästä. Kuva: Mika Ohto.

Pihalla vuoden ympäri

Rento Bar: Paras terassi

"Tänne on helppo pistäytyä yksinkin, kun on näkymä kävelykadulle. Saa olla mukana siinä ihmisvilskeessä", summaa Rento Barin ravintolapäällikkö Marko Harju.

Rennon terassi on iso ja auki ympäri vuoden. Juomansa ulkona nauttivien viihtyvyys on taattu lämpölampuilla, vilteillä ja katetulla terassilla – talvella seiniä myöten.

Tällä hetkellä terassien kuningas on tosin poissa kuvioista, kun taloyhtiössä tehdään kattoremonttia.

Top 5: Terassi

 1. Rento
 2. Donna
 3. Blanko
 4. Koulu
 5. Aussie Bar

Kertussa on opiskelijaystävälliset hinnat. Kuva: Kalle Ahti.
Kertussa on opiskelijaystävälliset hinnat. Kuva: Kalle Ahti.

Ytimen ulkopuolella

Kerttu: Paras kortteliravintola

"Kerttu on pieni ja kotoisa paikka, meillä on mukava henkilökunta ja opiskelijaystävälliset hinnat", kehuu vuoropäällikkö Suvi Myllylä.

Listalta löytyvät muun muassa pastat nimeltä Opintotukea odotellessa ja Kuukauden neljäs. Kerttu ei sijaitse ihan ydinkeskustassa, minkä ansiosta hinnat voidaan pitää kohtuullisina.

Kortteliravintolan tunnusmerkkeihin kuuluvat sijainti keskustan ulkopuolella ja mutkattomuus. Sama firma omistaa Turun muutkin kortteliravintolat, esimerkiksi Hugon ja Cup&Pintin. Onko Ravantit Oy:llä siis monopoli?

Siihen Myllylä ei ota kantaa, mutta toteaa, että vaatii aina rohkeutta laittaa ravintola keskustan ulkopuolelle.

"Mutta pitäähän sitä meininkiä saada muuallekin kuin ytimeen!"

Top 5: kortteliravintola

 1. Kerttu
 2. Whisky Bar
 3. Hugo
 4. Rantakerttu
 5. Musiikkikahvila Sointu

Tsekkaa muiden kaupunkien tulokset!

Kyllä kansa tietää. Vai tietääkö? Kerro omat suosikkisi.

5 kommenttia

aboboende

2.3.2013 19:07

Oikeisiin osoitteisiin menivät voitot Turussa, onnea! Hieman tuo Amarillo noilla listoilla ihmetyttää xD lol. Käykö joku siellä oikeasti lounaalla vai onko joku erehtynyt luulemaan lounasbisseä nachoiksi? Haha.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

TonmiItse

3.3.2013 01:19

Nykyisen avoimuuden aikakaudella tulisi ilmoittaa myös annettujen äänten määrä. Ja myös mielellään kategorioittain. Mikäli pelkkään sähköiseen mediaan siirtyneen City-lehden toimittajat eivät pysty antamaan näitä tutkimuksen luotettavuuden kannalta varsin vaikuttavia lukuja, ei Cityn matka jatkune pitkään sähköisenäkään. Lausehirviöstäni huolimatta olen samalla linjalla aboboenden kanssa. Paras ruoka -listalla Amarillo oli toisella sijalla. Tämä on mahdollista vain, mikäli annettuja ääniä oli yhteensä alle sata...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

City

3.3.2013 22:05

@TonmiItse:

Kuten täältä näkyy, Cityn Suuressa Ravintolaäänestyksessä antoi äänensä yli 2600 ihmistä. Suurin osa antoi äänensä kaikissa 12 kategoriassa:

http://www.city.fi/ravintola-aanestys/2013/

Äänistä on myös siivottu toimeliaiden ravintoloitsijoiden manipulointiyritykset mahdollisimman tehokkaasti.

Ehkä on vain pakko hyväksyä, että moni käy Amarillossa ja myös tykkää heidän tarjonnasta. Sama aihe aiheutti runsaasti keskustelua myös Helsingin tuloksissa:

http://www.city.fi/artikkeli/suuri+ravintolaaanestys+2013+helsinki/5647/

-Jesse/City

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

TonmiItse

3.3.2013 22:53

Kiitos Jesse nopeasta vastauksesta. Kaipaisin kuitenkin äänimäärien julkaisua kokonaisuudessaan, kategorioittain ja ravintoloittain. Muuten, onko tuo 2600 äänestäjää koko Suomen vai Turun lukema?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jjku

31.3.2014 17:11

Lynissä ei kyllä todellakaan ole yksi parhaista henkilökunnista...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi