Tämä moka pilaa muusin joka kerta – ja moni tekee sen tietämättään

Yksi virhe riittää muuttamaan täydellisen muusin sitkeäksi liisteriksi. Lue, miten vältät sen.

Perunamuusi voi tuntua yksinkertaiselta ruoalta, mutta juuri siksi sen kanssa on myös helppo mennä pieleen. Usein syy löytyy jo lähtöruudusta, eli väärästä perunalajikkeesta.

Jauhoiset perunat, kuten Rosamunda tai Puikula, tuottavat ilmavan ja kuohkean muusin. Kiinteämmät lajikkeet tekevät muusista helposti sitkeän ja tiiviin.

Sähkövatkaimella vai ei?

Toinen klassinen kompastuskivi on vatkaaminen. Sähkövatkain saattaa tuntua oikotieltä täydellisyyteen, mutta se voi kääntyä nopeasti itseään vastaan. Varsinkin jos perunalajike ei ole oikea, liian voimakkaasti vatkattaessa perunan tärkkelys tekee muussista tahmeaa ja kovaa.

Tästä syystä kannattaa mieluummin survoa perunat käsinsurvimella ja lisätä kuuma maito ja voi vähitellen. Näin syntyy kuohkea ja sileä rakenne ilman tahmeutta.

Jauhoiset perunat imevät itseensä nestettä tehokkaasti, jolloin vältytään liisterimäiseltä koostumukselta.

Expressenin ruokasivuston asiantuntijan mukaan sähkövatkaimen käyttö voi olla avain ravintolatasoiseen elämykseen, kunhan se kaiken ydin, eli perunalajike on oikea.

“Muusin vatkaaminen sähkövatkaimella toimii hyvin, kun kaikki perunat ovat jauhoisia. Muusi vatkataan ilmavasti sähkövatkaimella samalla lisäämällä voita ja kuumaa maitoa, kunnes koostumus on oikea. Näin saat sileää ja ilmavaa muusia”, Gunilla von Heland kertoo.

LUE MYÖS: Lisää tätä raaka-ainetta jauhelihakastikkeeseen – etkä enää palaa vanhaan!

Perunamuusi kannattaa myös muistaa maustaa kunnolla suolalla, ja kokeilla rohkeasti pääraaka-aineen kanssa sopivia makuyhdistelmiä.

Tilli, rakuuna ja sitruuna sopivat hyvin kalan ja kanan kanssa, kun taas esimerkiksi vuohenjuustolla maustettu muusi toimii erinomaisesti grillattujen kasvisten ja lampaan kanssa.

Viisi yleistä virhettä perunamuusia valmistettaessa

  1. 1. Perunoita muussataan liian vähän, jolloin valmiiseen muusiin jää paakkuja.
  2. 2. Perunoita aletaan muussata vasta sitten, kun ne ovat alkaneet jäähtyä. Tällöin lopputulos voi olla varsin tahmea.
  3. 3. Muusia sekoitetaan tai vatkataan niin paljon, että siitä tulee sitkeää ja tahmeaa.
  4. 4. Muusiin lisätään liian vähän kuumaa maitoa, jolloin liisterimäisyys korostuu.
  5. 5. Liian vähäinen suolan lisääminen tekee muusista yksinkertaisesti mauttoman.

Lähde: Expressen

Suosittelemme