Tätä raaka-ainetta et uskonut näkeväsi joulukinkussa – mutta nyt sitä lisäävät kaikki!

Vaikka jouluruoka on monelle pyhä asia, yksi trendi on onnistunut lyömään itsensä läpi.

Kinkku saa tänä vuonna pistaasikuorrutuksen.

Suomalaiset eivät tunnetusti kaipaa joulupöytään yllätyksiä, ja tätä puoltaa myös HKFoodsin joulututkimus, jonka mukaan suurin osa kansasta haluaa joulun katettavan kuten aina. Siksi tämän vuoden ilmiö tuntuu lähes kapinalliselta.

Yksi raaka-aine on nimittäin onnistunut hivuttautumaan joulun pyhimpään ruokaan, eli kinkkuun. Ja tämä trendi on mikäs muukaan kuin pistaasi.

Siinä missä sinappi ja korppujauho ovat vuosikymmeniä olleet itsestäänselvyys, Dubai-suklaan ja pistaasilevitteiden suosion siivittämä pistaasi tuo paistiin jotain odottamatonta.

Pistaasi on löytänyt tiensä myäs joulupöytään.

"Pistaasikuorrutettu kinkku tuo perinteiseen herkkuun pähkinäistä hienostuneisuutta ja kevyen makean vivahteen, mutta tuttu kinkun maku ja perinteinen tunnelma säilyvät ennallaan", HKFoodsin keittiömestari Sami Rekola kertoo.

Pistaasikuorrute joulukinkulle

200 g pistaasipähkinöitä
50 g parmesaanijuustoa raastettuna
100 g maapähkinävoita
1 ruukku lehtipersilja
2 rkl vaahterasiirappia tai taloussiirappia
1 kananmuna
1 tl suolaa

Ohjeet: Ota kypsä kinkku uunista ja jäähdytä hetken aikaa, jotta päältä on helpompi poistaa nahka ja tarvittaessa ylimääräistä rasvaa. Paahda pistaasipähkinöitä 160 asteisessa uunissa 8–12 minuuttia. Rouhi paahdetut pähkinät hienoksi, lisää parmesaani ja hienonnettu lehtipersilja ja sekoita.

Mittaa toiseen astiaan pähkinävoi, siirappi, kananmuna ja suola. Sekoita tasaiseksi ja lisää joukkoon pähkinät juuri ennen kinkun kuorrutusta. Levitä seos käsin kinkun päälle ja paahda 200 asteisessa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes väri on kauniin ruskea. Kuortumista kannattaa vahtia, sillä kuorrute saattaa herkästi palaa.

Muista tämä kinkun paistossa – ja säästät sähköä

Vaikka pistaasi varastaakin huomion, kinkku itsessään on edelleen joulun ehdoton selkäranka. Suosituin kinkku painaa 3–5 kiloa, mutta jos haluaa venyttää joulueuroja fiksusti, on iso kinkku paras investointi.

Kilohinnaltaan se on edullisempi kuin pienet vaihtoehdot, ja siitä riittää herkullista ruokaa joulupöytiin, välipäiviin ja ”toisen kierroksen” kinkkuruokiin. Joulun jälkeen kinkun rrippeet taipuvat moniin uusiin herkkuihin, kuten karamellipossuun tai vaikkapa pizzaan.

Joulukinkku Croque madame on välipäivien brunssiherkku.

Ja sitten kun kinkku on valittu, päästään siihen vaikeimpaan osuuteen, eli paistamiseen. Vaikka kinkun paistaminen on monessa kodissa joulun tärkein ja odotetuin hetki, se herättää joka vuosi samoja kysymyksiä.

Tutkimuksen mukaan joka neljäs suomalainen ei tiedä tarkasti, kuinka kauan kinkkua tulisi paistaa, ja yli puolet arvelee paistamisen kuluttavan paljon sähköä, vaikka todellisuudessa esimerkiksi viiden kilon kinkun paistaminen maksaa alle euron, jos sähkön hinta olisi 25 senttiä/ kWh.

Kinkku on ja pysyy suomalaisten joulupöydän ykkösenä.

Kinkun paistamisen perussäännöt on hyvä palauttaa mieleen joka jouluksi.

Näillä HKFoodsin keittiömestari Sami Rekolan ohjeilla onnistuu varmasti:

  • Sulatukseen kannattaa varata aikaa. Viiden kilon pakastekinkku sulaa jääkaapissa 3–4 vuorokautta.
  • Kun kinkku on sulanut rauhassa jääkaapissa, annetaan sen olla huoneenlämmössä, kunnes sisälämpötila on 8–10 astetta
  • Paistolämpötila 100–120 astetta on sopiva. Liian kuumassa uunissa kinkku kuivuu.
  • Sisälämpötilan ollessa 75 astetta on kinkku mehevän kypsä. Mikäli haluat hieman mureampaa kinkkua, tulee sisälämpötilan olla 80 astetta.
  • Anna kinkun levätä ja jäähtyä rauhassa ennen leikkaamista.
  • Myös kinkun säilytyksessä kuluttajat kaipaavat vuosittaista muistutusta. Paistetun kinkun oikea säilytyspaikka on jääkaappi. Se säilyy hyvänä jopa viikon ajan, kun siitä leikataan huoneenlämpöön esille vain tarvittava määrä kerrallaan.

 

Suosittelemme