Tavisvorot baarikierroksella

Anteeksi herra, mutta teillä on ketsuppipullomme povarissanne.

Kiitos tupakasta, minulla onkin jo tuhkakuppi taskussa.
Kiitos tupakasta, minulla onkin jo tuhkakuppi taskussa.

Jotkut esineet näyttävät himottavilta. Varsinkin jos niitä ei itse omista. Hammastikut, suolasirottimet, vessapaperi. Sieltähän niitä saa, baarista!

Baarien ja kuppiloiden omaisuus toimittaa joillekin samaa tehtävää kuin koirien virtsa, sillä voi merkitä julkisen toiminta-alueen ulottumaan kotiin asti, kun astiakaapissa komeilee sen ja sen ravitsemusliikkeen omaisuutta.

Ravintolasta luvatta omaan taskuun päätyvien esineiden uudet omistajat ovat lähempänä kuin luuletkaan.Vilkaisu naapuripöytään riittää.

Tapausten kulku voi olla seuraavanlainen: x ja y illastavat fine dining -paikassa. Illallinen on loistava ja myös hintava. Naisten wc:ssä y äkkää parfyyminäytteet.

Kiusaus on ylivoimainen. Neidin ollessa wc:ssä sullomassa hajusteita kassiinsa mies sahaa liekitettyä sorsaa japanilaisella pihviveitsellä, joka alkaa yhtäkkiä tuntua kädessä harvinaisen hyvältä.

Kähvellettyjen esineiden kirjo on suuri. Kuinkas se haarukka tänne neidin käsilaukkuun joutui? Anteeksi herra, teillä on ketsuppipullo povarissanne. Jopa terassien kukkaistutukset on syytä valita tarkoin, kertovat ravintoloitsijat.

Katsaus ohikulkevaan salkkuun voi paljastaa, että sisältö koostuu lusikoista ja veitsistä, joita röyhkeimmillään otetaan mukaan suoraan linjastolta.

Unicafe:n astioista vastaavan suunnittelupäällikö Riitta Keräsen mukaan 30 prosenttia Porthanian 500 hengen astiastosta on hävinnyt sen jälkeen kun ravintola avattiin remontin jälkeen. Vaikka kustannukset kohoavat tuhansiin euroihin, ei ravintolassa vielä suunnitella siirtymistä toisiin, vähemmän houkutteleviin astiasarjoihin. Hyy:n viestintäosasto on juuri lanseerannut kampanjajulisteet, joissa astiavoroja etsintäkuulutetaan:

“Arvostamme sinua tarjoamalla hyvää ruokaa hyviltä astioilta. Arvostamme myös rehellisyyttäsi”, huudetaan julisteessa XL-kirjaimin.

(Porthanian ilmoitustaululla varastettujen astioiden mysteeriä ratkovan lehtimiessalapoliisin päättelykykyä kiusaa ilmoitus: opiskelija myy –kas kummaa – aterimia ja lautasia hintaan, jonka ilmoitetaan olevan very cheap.)

Ravintola Korjaamoon ostettiin jokin aika sitten 100 kappaletta Iittalan viinilaseja sekä Arabian espressokupit. Kun kaikki olivat kadonneet, päädyttiin ravintolassa pitämään matalampaa profiilia esillepanossa.

“Jouduimme siirtymään halpisviinilaseihin. Ei baareissa voi pitää designia, se lähtee ihmisten taskuihin. Eri asia on siistit ruokamestat, joissa on pöytiintarjoilu ja pölliminen vaikeutuu. Yleensä fakta on että, mitä rumemmat kahvikupit, sitä varmemmin ne eivät häviä”, nasauttaa asiakkuuspäällikkö Susa Heiniö.

Samanlaisissa tunnelmissa on Cafe Kiasmaa isännöivä ravintoloitsija Erkki Lahti. Kahvilassa suoritetaan parhaillaan inventaariota, ja Lahti vaikuttaa yllättyneeltä ja harmistuneelta yhtä aikaa. Vaikka Lahti muistaa kuinka Stefan Lindforsin Ego-sarja espresso-, kahvi- ja teekuppeineen hävisi nopeasti jäljettömiin, ei samaa olisi välttämättä ollut ennustettavissa vähemmän rokkaavalle Iittalan Teema-sarjalle.

Muutaman kuukauden sisällä puolet kahvilan kupeista on kadonnut.

“Meillä on kahvilassa 250 kuppia. Niistä 140 puuttuu. En tiedä, pitäisikö siirtyä näihin ravintolatukkujen pinoutuviin, iskunkestäviin, tylsiin ja kolme kertaa halvempiin kuppeihin. Vuodessa se tarkoittaa reilua kahtasataa varastettua kuppia, ja tuhatta euroa. Totta kai se harmittaa, siinä saa myydä aika monta kahvia ennen kuin se tonni tulee täyteen”, Lahti tuumaa.

Kahvilassa on muodostunut legendaksi kähvellys, jossa siisti mies puvussa oli pujottanut kahvikupin oikean käden pikkurilliin. Hän pyrki ulos levitetyn sanomalehden turvin, kunnes vartija huomasi yrityksen.

“Kun turistikausi alkaa, kuppien katoamisissa tapahtuu selvä piikki. Se viittaa siihen että niitä katoaa maan rajojen ulkopuolelle”, Lahti pohtii.

Kiasman pöydällä aivan tavallisen bulkkituotekin kohoaa arvoon arvaamattomaan. Terassille hankitut 16 terästuhkakuppia maksoivat tukussa pari euroa kappale ja hävisivät yhden viikonlopun aikana.

Halun objekti voi myös olla ainutkertainen yksilö. Hämärässä ravintolasalissa kaksi hiilenmustaa silmää tuijottaa tulijaa aristokraattisen ilmeettömänä. Ravintoloitsija Katri Hepolampi kutsuu Kosmos-ravintolan suojelushenkeä “koiraksi”, siitä huolimatta, että kyseessä on leijona. Tämä englantilaistyyppinen takanreunuskoriste varastettiin ja seitsemän vuoden jälkeen se ilmestyi yhtäkkiä ravintolan pöydälle.

“Joku oli ilmeisesti tullut katumapäälle. En halua ottaa selville, kuka sen palautti. Olin vain tyytyväinen,

kun meidän koira oli tullut takaisin.”

Sen sijaan 1924 perustetun ravintolan alkuperäisistä ravintolahopeista ei ole tietoakaan. Kun Hepolampi jokin aika sitten alkoi tehdä kattausta 96 paikkaiseen ravintolaan, jossa aterimia oli alun perin 1 600 kappaletta, hän huomasi, ettei lusikoita, veitsiä ja haarukoita ollut edes kuudelle ruokailijalle. Nykyään ravintolan aterimet ovat ruostumatonta terästä.

Varas kävi täällä

Kwak-olutta sai Janoisessa Lohessa aikaisemmin vain panttia vastaan. Todistettavasti moni olutharrastaja poistui ravintolasta ilman vasenta kenkäänsä, sillä tuoppeja on ravintolassa jäljellä vain yksi. Hinta ilman sisällystä noin 20 e.

Vanhalla viinilaseja jäi keväisenä viikonloppuna asiakkaiden käsiin 109 kpl, á 2,50 e.

Elite. Vuosittain 20 uutta sikarileikkuria “unohtuu” taskuun. Hinta: 10 e/kpl.

Unicafe Porthania: yhden hengen kattauksen arvo 20 euroa. Viime vuoden syyskuusta lähtien noin kolmasosa ruokailuvälineistä kähvelletty. Arvo n. 3 000 e.

Korjaamon baari. Metalliverkolla varustettuja teesuodattimia on vuoden 2007 kuluessa siirtynyt asiakkaiden haltuun n. 15 kpl. Ovh 12 e.

Takanreunusleijona palasi hengissä mutta haljenneena Kosmokseen. Hinta: 1 000 e. Katuva saa armon.

Vanhan terassille hankittiin kesää varten ikeasta 25 terassivilttiä. Jäljellä kolme.

Valion baari, Kamppi. Paola Suhosen kukkamaitokuosilla varustetut uniikit KoKo-kupit. Puoli vuotta sitten kuppien lukumääräksi inventoitiin sata. Jäljellä viisi. Ilman kuviointia n. 10 e.

17 kommenttia

jepsjep

14.7.2007 19:48

..vanhaakin vanhempi tarina, oletteko käyneet koskaan ravintolatyöntekijän kotona? Tarjoilijasta blokkariin; henkilökunnan kotikaapit täytetty niin paljon kuin mahtuu-tyyliin työpaikan astioilla! Nähty monituiseen kertaan!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

-Sammi-

14.7.2007 22:33

Aika rajua yleistämistä! Itse ollut alalla 15 vuotta ja yhtään ainutta ravintolasta "hankittua" astiaa ei löydy kotoa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

sokea kreeta

15.7.2007 17:24

En ole itse nähnyt ikinä kenelläkään ravintolatyöntekijällä ravintolan astioita, ellei ne ole vanhoja hävitettäväksi tarkoitettuja, jotka on ravintolapäälikkö/muu pomo antanut luvan ottaa. Muuten ne olisivat menneet roskiin. Mutta, lähes kaikilla muilla kavereillani (jotka eivät ole alalla) on kaikkea ravintoloista pöllittyä lähtien "NO smoking in this area" -kylteistä lähtien. Idioottimaista ja turhaa, mutta kai se on jotain jännityksen hakua. Joskus olen nähnyt kirpparillakin myytävän työpaikkani vanhoja astioita, kuten tuoppeja joissa on paikan logo jne. Noloa noloa....

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kukamitähäh?

16.7.2007 01:37

Tunnustan, että olen syyllistynyt baarien/ravintoloiden jne omaisuuden "lainaamiseen". Alkaen perus laseista, tuopeista, snapsi/shotti laseista, syömis kulhosta, ws-rullista ja kerran mukaani lähti perus musta kynä kettingillään ja sen alusta mukaani jne. Ei pysty enää muistamaan kaikkea. Kynä systeemistä meitsillä ei ole mitään havaitoa, että miten se mukaani lähti. Tajusin sen vasta aamulla kotona. Humalan piikkiin pakko laittaa. Nuoruuden typeryyteenhän se liittyi. Viimeisimmästä "lainauksestani" on tullut kuluneeksi vähän yli kaksi vuotta. Enää ei tee mieli "lainata". Anteeksi kaikille tahoille joilta olen "lainannut".

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

unipipo

16.7.2007 01:57

ei oo koskaan tullut mieleenkään viedä työpaikalta tuliaisia kotiin!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

nmkh

16.7.2007 13:03

Varmaankin paljon pöllitään mutta artikkeli ei maininnut sanallakaan sitä että astioita varmaan menee aika paljon rikki myös. Tuoppien lasimuskaahan on paksu kerros lattialla esim 51:sen-tapaisissa juottoloissa. Unicafeen lautasia varmaan lakaistaan lattialta aika suuret määrät vuoden aikana.

(kyllä kuitenkin muutama "kavereitten" lainaama tuoppi minultakin löytyy. Mutta uusia ei kyllä ole tullut moneen moneen vuoteen.)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ällistynyt

18.7.2007 10:04

En pysty käsittämään. Ei ole tullut mieleenikään, että joku pöllisi ravintolan omaisuutta. Muistan kyllä pikkuveljeni joskus tuoneen baarista tuopin, se oli joskus 18-vuotiaana. Silloin nauroimme, vaikka oikeustajuisena kehotinkin veikkaani miettimään ravintolan menetyksiä vuositasolla, jos hänenlaisiaan olisi enemmänkin. Ja näköjään heitä onkin! Kertoisiko joku, mitä on tämä suomalaisten rehellisyys?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hurja nuoruus

19.7.2007 13:30

Onhan noita hävinnyt oman ja kavereiden käden kautta vaikka mitä. Yksi kaveri vei kerran hihoissaan 16 tuoppia kerralla baarista, toinen vei seisovan vaatenaulakon. Emme vieläkään käsitä kuinka ovella seisonut portsari ei muka huomannut kun kaverilla oli naulakko takin "alla". Itse onnistuin kääntämään vessan oven baarista, se se vasta olikin lystiä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

sivusta

20.7.2007 09:47

Kai se on sitten niin että näillä taviksilla miksi stadinjuntit kaveriaan kutsuvat, on vaan jäänyt lelu patterin väliin silloin pienenä...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jepjesp

22.7.2007 23:06

Mikä teihin on mennyt? Kukaan ei ole vielä vittuillut puolin eikä toisin aiheesta kirjoittaneille. Nyt en ihan käsitä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

qefqefqwefeq

23.7.2007 11:16

Huvittavin muisto on varmaankin kaksiosainen biljardimaila lahkeessa kuljetettuna. Kävely oli kuin paskat housussa. Aivan tuhannen päissään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hönö

26.7.2007 16:31

No ei voi muuta sanoo, ku että meitä on moneen junaan ja jotkut jää asemalle..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tediboy

1.8.2007 19:44

Uusimmassa hesaribravdassa on toi sama läppä. (1.8,kaupunki-osio)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hessu Helsingin

2.8.2007 16:00

Hesari plagioi Cityltä koko ajan. Parasta oli torstain Hesarin selittely - kyseessä on kuulemma "jokakesäinen kiertojuttu" ja toimittajien kesken ajatellaan että "hyvä keksii itse, paras varastaa" tai jotain.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

8.8.2007 16:17

Minä omistin aikanaan baarin josta suurin osa tuoppi/juomalasi varkaista yritti viedä lasinsa täytenä (kyseessä oli aivan tavalliset tuopit ja lasit). Suurinta huviani oli tönäistä asiakasta sen verran että juomat läikkyi hänen povitaskuun tai hihaan ja pyytää sitten tuoppi/lasi takaisin. Uskokaa tai älkää, niin pikkuhiljaa nuo epärehelliset ihmiset tajusivat että paikalla on liian tarkkasilmäinen omistaja ja tuoppi/lasi varkauden yritykset väheni.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tottatosiaan

5.9.2007 22:38

"Hessu Helsingin
2.8.2007 16:00

Hesari plagioi Cityltä koko ajan."

Eikös Helsingin Sanomilla ja City-lehdellä ole sama omistaja eli SanomaWSOY??? Ei siis ihme, jos samoja juttuja esiintyy molemmissa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kityfani

4.8.2008 17:15

"Eikös Helsingin Sanomilla ja City-lehdellä ole sama omistaja eli SanomaWSOY??? Ei siis ihme, jos samoja juttuja esiintyy molemmissa."

Ei ole. Sanoma yritti V-lehdellä Cityn apajille huonolla menestyksellä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi