Täydellinen tuoppi olutta – näin tunnistat sen

Helsingissä tuopin hinta lähentelee 10 euroa. Varmista, että saat rahallesi vastinetta.

Täydellinen tuoppi lasketaan käsikäyttöisestä hanasta.
Täydellinen tuoppi lasketaan käsikäyttöisestä hanasta.

Suomessa juodaan ja valmistetaan paljon olutta, mutta olemme vielä tilanteessa, jossa määrä korvaa laadun. Olutkulttuuri on kuitenkin hiljalleen muuttumassa ja ilmiö on verrattavissa siihen mitä tapahtui kahville. Ihmiset ovat alkaneet vaatia laatua.

”Suomalaiset kuluttajat eivät aina osaa vaatia tai edes odottaa laadukkaita tuopillisia”, kertoo ravintolakanavan johtaja Seppo Salkoharju Hartwallilta.

Kun verrataan sitä mitä suurimmasta osasta Helsingin ravintoloita saa eteensä olutta tilatessa siihen, mitä pitäisi saada, on ero huima.

Olut lasketaan pääsääntöisesti nappia painamalla, mutta oikeaoppisesti laskettu olut onnistuu ainoastaan käsikäyttöisellä hanalla.

”Käsikäyttöisellä hanalla oluen pinnalle saadaan myös oikeaoppinen vaahtokerros, joka on lagerissa kahden sormen ja alessa yhden sormen paksuinen. Vaahtoa pitäisi laskea reilusti yli ja tasoittaa sitten vaahtokammalla, jotta kitkerä maku kuohuu lasista ensimmäisenä pois. Vaahto suojaa oluen makua ja on myös kaunis katsella”, neuvoo hanaoluiden laatupäällikkö Valentina Costanza Hartwallilta.

Oikean hanan lisäksi täydellisen tuopin saavuttamiseksi erittäin tärkeä asia on puhdas lasinen tuoppi, joka huuhdellaan ja viilennetään ennen oluen laskemista. Oluttyypeille valitaan oman malliset lasinsa ja tuopin kyljessä tulee olla olutmerkin logo. Lasi lasketaan pöydälle aina lasinalusen päälle.

Hartwall tuo Suomeen erityisen laatuohjelman, jonka tarkoitus on nostaa hanaoluen laatua. Valitut ravintolat koulutetaan laadukkaan tuopin laskemiseen ja he sitoutuvat panostamaan laatuun. 

"Laatuohjelman tavoitteena on parantaa ravintola-asiakkaiden kokemusta oluttarjoilusta niin, että he voivat pyytää ja saada laadukkaampia tuoppeja. Haluamme myös nostaa oluen arvostusta ja kannustaa asiakkaita juomaan maltillisemmin, mutta laadukkaammin", tiivistää hanaoluiden laatupäällikkö Valentina Costanza Hartwallilta.

Ohjeet täydellisen tuopin tunnistamiseen

  1. Henkilökunta osaa suositella olutta, on ammattimainen ja ystävällinen.
  2. Olut lasketaan käsikäyttöisestä hanasta puhtaaseen ja huuhdeltuun merkkilasiin, joka on oikean mallinen tilaamallesi oluelle.
  3. Oluen pinnalla on paksu vaahtokukka, joka suojaa oluen aromeita ja pitää oluen hiilidioksidit kohdillaan. Lasin reunan yli valuva vaahto leikataan vaahtokammalla pois.
  4. Olutlasi tarjoillaan lasinalusen päälle.
  5. Olut on kylmää ja maistuu tuoreelta, raikkaalta ja aromikkaalta.

2 kommenttia

Yksi unohtui

20.8.2013 23:46

6. Oluesta tulee humalaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Starpahse

21.8.2013 07:36

Nyt kyllä Valentina jauhaa Heineken propagandaa vaikka yritys on vaihtunut. Vaahtokampa on hollantilainen juttu eikä sitä käytetä missään muuallla. Saksassa vaahdon hipelöinti "kammalla" olisi pyhäin häväistystä. Vaahdon pitää muodostaa matala kukkula lasin reunan yläpuolelle ja on kaatajan ammattitaidosta kiinni että sitä ei valu reunan yli.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi