Terassi-Helsinki 2002

Mikä on Mikonkadun neliö? Missä kulttuuriterassit? Mitkä kuumat kylmät drinkit?

Helsinki on terassikaupunki. Noin viidessäsadassa ravintolassa ja kapakassa on oma terassi. Terassien määrä kasvaa vuosittain kymmenen prosenttia.

“Yleensä terassit ovat pieniä, mutta ravintoloille tärkeitä. Terassi toimii ravintolan houkuttimena. Se huomataan, vaikka kukaan ei edes tietäisi ravintolan olemassaolosta. Ja ihmiset ovat oppineet käyttämään terasseja”, kertoo Helsingin terassilupa-asioista vastaava Tapio Sademies.

Mutta kuinka arvokas terassi ravintolalle on?

“Meillä se tuplaa kesän liikevaihdon, ehkä jopa enemmänkin”, kertoo Katri Kärkkäinen ravintola Teatterista.

Kilpailu terassiasiakkaista pakottaa ravintolat panostamaan ulkoanniskelualueisiinsa. Mahdollisimman halvat muovikalusteet on korvattu italialaisella designilla ja virtaviivaisilla kevytmetallituoleilla, ja ohjelmassa on muutakin kuin oluenjuontia.

“Terassit ovat visuaalisesti mietittyjä. Kalusteet ja varjot sopivat toisiinsa ja ovat laadukkaita. Me panostamme lisäksi tänä vuonna musiikkiin, eli deejii on terassilla”, sanoo Kärkkäinen.

Myös ruoka on noussut tärkeäksi osaksi terassia.

“Ihmiset tulevat monesti vain syömään terassille, joten ruokalista pitää miettiä tarkkaan niin, että se sopii terassin ilmeeseen ja tukee ravintolan linjaa. Annosten pitää vaihtua terassilla tarpeeksi usein. Ruokailumahdollisuus on kilpailuetu, sillä palvelutaso paranee, kun on pöytiintarjoilu”, Kärkkäinen jatkaa.

Ja on terassi- ja ravintola-asiakkaissa eroja.

“Terassiasiakkaat ovat laatutietoista ja ehkä hieman normaalia aikuisempaa porukkaa. Johtuuko se kesälomista ja auringosta, mutta terassikävijät ovat rennompia, välittömämpiä ja sosiaalisempia kuin ravintola-asiakkaat keskimäärin,” pohtii Kärkkäinen.

Terassimatka Vantaalle

Kehä III:sen takanakin on terasseja. Vantaan suurimmalle, Hotelli Vantaan terassille kokoontuu kauniina päivänä yli kaksisataa janoista nauttimaan virvokkeita. Asiakkaat tulevat pääosin Vantaalta, mutta myös Keravalta ja Helsingistä. Aurinko paistaa terassille koko päivän, joten istumapaikkaa joutuu metsästämään pitkään. Vieressä sijaitsee Vernissan äänitysstudio, joten rock-muusikkoja saattaa bongata terassilta. Vantaalla olut on edullista ja tuopit muovista.

Mikonkadun neliö

Helsinki saa uuden terassiryppään keskelle kuuminta ydintä. ’Mikonkadun neliö’ koostuu On the Rocksin, Eatzin ja Barflyn yhteisestä terassihankkeesta, jonka lisäksi Fennian perinteinen aurinkoterassi säilyy vieressä.

”Alkuvaiheessa Mikonkadulle tulee viitisensataa uutta terassipaikkaa. Kun katu suljetaan liikenteeltä, paikkoja lisätään”, kertoo Helsingin terassilupia myöntävä Tapio Sademies.

On the Rocksin terassille mahtuu noin sata janoista. Sekä Barflyn että Eatzin terasseille asiakaspaikkoja tulee hieman vajaa pari sataa. Terassioppaamme ei noteerannut paikkoja, sillä terassien kaikkia lupa-asioita ei ollut vielä lopullisesti päätetty.

”Yhden mainostolpan kohtalo on vielä auki. Se kun olisi keskellä terassia”, hymyilee Sademies. Kun Mikonkadun remontti valmistuu, muodostuu siitä suuri huvikatu. Suunnitelmissa on katu täynnä terasseja, live-musiikkia ja katutaide-esityksiä. Sillä välin ainakin oluen perässä terassia ei tarvitse valita, sillä On the Rocksissa ja Eatzissa maksaa neljän desin olut täsmälleen yhtä paljon, 4,50 euroa.

Kulttuuriterassit

Tänä vuonna terassit tarjoavat muutakin kuin olutta. Asiakkaita houkutellaan istumaan elävällä musiikilla, ja lähes kahdellakymmenellä kaupungin terassilla kuulee muutakin kuin levysoitinta. Musiikin lisäksi kannattaa terasseilta bongata Café Giovannin uusi sirkus-esitys, Juttutuvan runoillat sekä Café Engelin kesäelokuvia.

Live-musiikkia voi kuulla ainakin näillä terasseilla:
10th Floor, Painobaari, Grand Marina, Kappeli (Espan lava vieressä), Juttutupa, Raffaello, O’Malley’s, Simone, Storyville, Vespa, Café Ursula, Café Rex, Molly Malone’s, Santa Fé, Grande Grill, Piccolo Mondo.

Lisäksi Teatterin terassilla deejiit pyörittävät levyjä lauantaisin ja Ihana-kesäklubi tanssittaa perjantaisin Kaivohuoneella.

Pleksit silmillä

Kesän aurinkolasimuoti jakautuu käyttötarkoituksen mukaan kolmeen osaan. Kaupunkilaseina käytetään suuria, pastellinsävyisiä kehyksettömiä pleksilaseja, joiden linssit ovat liukuväriset.

“Kun linssien ylä- ja alaosassa on tummuuseroja, toimivat lasit sekä terassilla että sisätiloissa, mutta ulkonäkö on tärkein kriteeri laseille”, kertoo markkinointitiedottaja Tiina Suonperä Instrumentariumista.

Sporttilasit ovat taas virtaviivaisia, ja niissä on paljon teknisiä yksityiskohtia, kuten kumiosat, jotka reagoivat käyttäjänsä lämpötilan vaihteluihin. Myös huurteenesto ja ilmastointiaukot linssien yläosassa ovat tämän kesän hitti.

“Moni ostaa aurinkolasinsa tiettyä käyttötarkoitusta, kuten autoilua tai rantalomaa varten. Toimintalasien tarkoituksena on optimoida näkyvyys kaikessa valossa. Näissä laseissa on monesti polarisoiva kalvo ja fototrooppiset linssit, jotka vaalenevat ja tummenevat UV-säteilyn mukaan”, selvittää Suonperä.

Terassidrinkit top 5

1. Votka Redbull
”Viime kesän suosio jatkuu tänäkin vuonna.”

2. Terästetty jäätee
”Sekaan votkaa ja mangosiirappia.”

3. Mojito
”Erittäin raikas minttupohjainen juoma.”

4. Sea Breeze
”Mehukas ja kirpeä. Votkaa, karpalo- ja greippimehua.”

5. Muunneltu caipirosca
”Omena- tai vadelmasiirappia mukaan.”

Lähde: Kaivohuoneen ravintolapäällikkö Tiina Ropponen.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi