Terävä tähtityyppi

Pekka Terävän ravintola Olo sai Michelin-tähden.

Määrätietoinen Pekka Terävä pelasi nuorena jalkapalloa Turun palloseurassa. ”Kerran edustusjoukkueen matkalla Travemündeen valmentaja tuli sanomaan minulle:
Määrätietoinen Pekka Terävä pelasi nuorena jalkapalloa Turun palloseurassa. ”Kerran edustusjoukkueen matkalla Travemündeen valmentaja tuli sanomaan minulle: "Perkele, kun olet läski." Juoksin sen jälkeen kaksi viikkoa pudottaakseni painoa.”

Onnea Pekka! Miltä Michelin-tähden saaminen nyt tuntuu? "Tuntuu tietysti hienolta, että ulkopuolinen taho noteeraa työn. Nyt palaset ovat loksahdelleet kohdalleen, ja muun muassa tietty taloudellinen varmuus on saavutettu. Salit ovat täynnä, ja sitä mukaa olemme pystyneet palkkaamaan henkilökuntaa. Mietin, että jos nyt ei tähteä tule, niin ei ikinä."

Onhan sitä odotettukin. Terävä on aloittanut työnsä vuonna 1984 kokkiharjoittelijana Rantasipi Ikituurissa, ja uran aikana matkalle ovat mahtuneet muun muassa Meritorppa, Palacen Ranta, Klippan ja G. W. Sundmans. Vuonna 2006 perustetun Olon kohdalla ravintolapiirit ovat arvailleet jo parin vuoden ajan, milloin tärppää. Rengasfirman ukko ei kuitenkaan anna tähtiä ilman vaivannäköä. Mistä olet joutunut luopumaan tähden arvoisen kokkaamisen takia?

"Lähes kaikesta. Ennen sosiaalisen elämäni määritti työn ohella jalkapallo, jota pelasin Turun palloseurassa, nykyään vähä vapaa-aika menee lasten harrastusten ehdoilla. Normaali työpäivä alkaa noin kahdeksalta aamulla ja yritän päästä lähtemään kymmeneltä illalla. Maanantait ovat helpompia, koska meillä on vain lounas. Työpäivät kestävät keskimäärin 10–11 tuntia. Olen tehnyt aina pitkiä päiviä, enkä ihannoi sitä, mutta jos olen töissä vain seitsemän tuntia, tulee fiilis, että olenko ollut töissä ollenkaan."

Aikamoisia päiviä. Ei ihme, että ammatinvaihto on käynyt Terävän mielessä monestikin, niinä päivinä kun kaikki tökkii ja tuntuu tuulimyllyjä vastaan taistelulta. Elämäntapa ei kuitenkaan katso tuntimäärää. Mitä tähtikokki sitten syö vähäksi jäävänä vapaa-aikanaan?

"Ihan mitä vaan, kanaa, kalaa, lihaa ja pastaa. Suosin kunkin kauden ruokia kuten uusia perunoita juhannuksena ja jouluruokia jouluna. Kotona laitan ruokaa viikonloppuisin."

Michelin-kokit ovat arvostettuja ja ihailtuja. Ketä Terävä sitten ihailee?

"Esimerkiksi Bayern Münchenin Bastian Schweinsteigeria ja muita ammattilaisjalkapalloilijoita, koska heidän työmääränsä on niin valtava, ja he ovat niin hyvässä kunnossa. Ruokapuolella ihailen ruotsalaisia, joilla on hyvä onnistumisen tyyli keittiössä ja hyvä moodi kaiken suhteen. Suomalaiset ovat liian luterilaisia, siis liian vakavia."

Länsinaapurit ovat siis syntyneet onnellisten tähtien alla. Miten tuore tähtikokki päätyi ravintola-alalle? Peruskoulun jälkeen Terävällä ei ollut tarkkaa mielikuvaa, miksi haluaa isona.

"Päädyin Suomen Joutseneen ravintola-alan peruslinjalle sattumalta varasijalta. Se oli minulla ensimmäisenä hakupapereissa. Yksi vaihtoehto oli, että minusta olisi tullut sähköasentaja."

Herkkusuiden onneksi ei tullut.


File: Pekka Terävä

  • Syntymäaika: 14.4.1967
  • Pituus: 177 cm
  • Tuoksu: Issey Miyake
  • Juoma: Punaviini
  • Auto: Mini

1 kommentti

yks Turun flikka

16.1.2015 20:00

Hienoa Turku!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi