Tulevaisuus on pötsissä – ruokatrendit 2013

City listasi ensi vuoden ruokatrendit.

Karvoineen kaikkineen

Aasialaiset osaavat sen, jenkit osaavat sen taas ja kyllä mekin sen opimme uudelleen: eläimestä käytetään kaikki osat. Miltä kuulostaa lampaanposkisalaatti tai suolainen höyrypulla possun vatsasta? Ja jälkiruuaksi selkäydinnestejäätelöä? Ravintolat ovat varovasti alkaneet tarjoilla eläinten eri osia, ja muutaman uhkarohkean kotikokin uraauurtavan työn ansiosta me muutkin innostumme asiasta. Tämä trendi tulee jäädäkseen, tai sitten alamme kaikki kasvissyöjiksi. Pelkkä fileiden pureskelu ei ole tätä päivää.

24 h brunssi

On aika siirtyä askel eteenpäin brunssikulttuurissa. Enää ei riitä, että Suomesta saa brunssia, nyt kulttuuria pitää jalostaa. Jatkossa päivän parasta ateriaa saa päivin ja öin.

Brunssi tulee asiakkaan luo

Toinen askel: Ihminen ei tungeksi brunssiherkkujen luo, vaan brunssi tulee kahvilassa ihmisen luo pöytään. Berliiniläisen Cafe Anna Blumen kolmikerroksisessa brunssitarjottimessa on se hyvä puoli, että naapuripöydän tyyppi ei tule tyhjentämään sitä, vaan kaikki on sinulle ja kaverille. Ja siltikään siitä ei puutu mitään.

Itse tehdyt jääherkut

Kuka on joskus tehnyt itse mehujäätä? Eli pakastanut mehua? Aika kasarimeininkiä, mutta jos tuunaat sitä, teet trendiherkkua. Uudenlaiseen mehujäähän eli herkkujäähän voi panna vaikka jogurttismoothieta, vaniljakastiketta, mansikanpaloja ja suklaarusinoita. Ainekset kerroksittain korkeaan lasiin, keskelle tikku ja nami pakastimeen muutamaksi tunniksi.

Laatupippuria

Jokainen kotikokki on jo päivittänyt suolahyllynsä. Sieltä löytyy ainakin ruususuolaa, fleur de seliä ja sormisuolaa. Seuraavaksi tarmo suunnataan pippureihin. Lampong ja tellicherry ovat asiantuntijoiden mukaan parhaita pippurilaatuja. Tellicherryn maku on syvempi ,kun taas Lampongin on terävämpi ja tulisempi. Ja valkopippuriakin saa taas käyttää.

Räätälöidyt ranskanperunat

Erityisesti Yhdysvalloissa ranskalainen ei ole enää ranskalainen. Asiakas saa valita ranskiksen mallin, rapeuden, mausteseoksen ja kastikkeen. Hienoissa laitoksissa saa lisäksi päättää, missä rasvassa perunaherkku paistetaan: possun- tai ankanrasvassa vai ihan vaan perusöljyssä? Tällaista palvelua mekin tarvitsemme, sillä on aivan eri asia syödä rapeita tikkuperunoita kuin suussa sulavia perunakiehkuroita.

Mezcal

Vodkat, tequilat ja viskit on läpikoluttu. Seuraavaksi trendijuomaksi nousee mezcal eli agaavesta tislaamalla valmistettu terävä. New Yorkin The Dutch -pubissa voi tilata Vida Old-Fashioned -drinkkiä, johon tulee mezcalia, agaave-kardemummasiirappia, vanilla bittereitä ja tilkka appelsiinimehua. Bottoms up!

Pizza muuttaa muotoaan

Pizza on pyöreä, pizza on soikea, pizza on ruoka ihan oikea. Pizza on niin hyvää, että sitä pitää välillä uudistaa trendikkääksi. Aina ei kannata lähteä sorkkimaan sisältöä, vaan joskus voi keskittyä pelkkiin muotoseikkoihin. Yhdysvalloissa muotopizzat eivät ole lastenkutsukamaa, vaan aikuisetkin saavat maistella muun muassa tennismailan mallista pizzaa, pizzatötteröitä ja Brooklyn Bridgen pylväiden muotoisia pizzoja.

Säilöntä

Williamsburgissa voi kävellä hädin tuskin korttelin ympäri törmäämättä kauppaan, jossa myydään erilaisia säilöntätarvikkeita: purkkeja, ohjekirjoja, suoloja ja kemikaaleja. Toistaiseksi Suomessa säilötään lähinnä sieniä ja pakastetaan marjoja. Tämän syksyn satoon ehtii kuitenkin vielä testata uusia menetelmiä. Marttojen sivuilta löytyy ohje, miten valmistat esimerkiksi umpioituja sieniä. Bon Appetit!

Pullahiivaa ja leipähiivaa

Ruokanörtit optimoivat kaiken. Ruotsalaiset kotileipurit tietävät, että pullataikinaan käytetään eri hiivaa kuin leipätaikinaan. Ruotsalaisen tavaratalon hyllyssä hiivat erottaa toisistaan erivärisistä teksteistä. Hifistelyhiivojen ohella ruotsalaisille on tarjolla hapantaikinajuurta valmiina pikareissa. Jos vaikka isomummun taikinajuuri ei ole juuri käden ulottuvilla.

Gatkins eli gluteeniton ruokavalio

Seuraava autuaaksi tekevä ruokavalio karppauksen jälkeen on gluteeniton. Kokeilijat tietävät, että gluteenittomat nukkuvat muita paremmin, piereskelevät vähemmän ja ovat kauniimpia.

Kestokäyttöpakkaukset

Ei enää yhtään roskikseen päätyvää muovipussia, -laatikkoa, -purkkia, -kassia tai -kanisteria. Kestokäyttöpakkaukset tekevät viimeinkin tuloaan. Kööpenhaminassa ja Amsterdamissa moniin ruokakauppoihin marssitaan jo kotoa raahattujen pakkausten kanssa. Hygieniasäädökset sovitaan yhdessä kaupan kanssa.


Supertrendit määräävät ruokamuodissakin

Miten ruokatrendi syntyy? Miksi superfood on in mutta funktionaaliset elintarvikkeet out? Miksi metsästys on seuraava trendikkään nuoren kaupunkilaisen harrastus?

Kuten vaatemuodissa, myös ruokamuodissa on muutama supertrendi, jotka jakautuvat alatrendeihin. Supertrendit ovat ikään kuin trendien ylijumalia, jotka määrittävät, minkälaisista asioista voi tulla trendejä.

Supertrendit ovat pitkäikäisiä. Ruuan maailmassa ne kestävät parhaimmillaan jopa kymmeniä vuosia, ja leviävät ympäri maailmaa. Alatrendit puolestaan kestävät vuoden tai jopa vähemmän, eivätkä ne välttämättä lyö läpi kuin muutamassa kaupungissa.

Yksi supertrendeistä on paluu juurille. Kaikki, mitä isomummo teki, on in. Alatrendejä ovat esimerkiksi luomu, lähiruoka, syöminen sesongin mukaan, säilöntä, marjastus ja sienestys sekä eläinten kaikkien osien hyödyntäminen. Osa alatrendeistä on jo mennyt pois muodista, osa on vasta tulossa. Juurille paluu -supertrendin seuraavat alatrendit saattavat olla kalastus ja metsästys. Tulevan vuoden aikana kaverisi hehkuttavat naudan pötsiä ja lampaan poskea. On trendikästä syödä ruhosta kaikki osat. Pioneeri ostaa kokonaisen ruhon ja paloittelee sen omassa ammeessaan. Hän tarjoaa kavereilleen uutena vuotena possukeittoa höystettynä silmämunilla ja parilla possun karvalla.

Raaka-aineilla hifistely on toinen supertrendi. Se alkoi jo 20 vuotta sitten, kun rypsiöljy vaihdettiin oliiviöljyyn ja väkiviinaetikka balsamicoon. Oliiviöljy ehti kokea saman supertrendin sisällä toisenkin tulemisen, kun eri tuotantotapojen ja -alueiden hifistely vietiin pidemmälle. Oliiviöljy-tastingit ovat saman supertrendin 15 vuotta myöhemmin puhjennut ilmentymä.

Nyt ruokanörtti on tarkka siitä, minkälaista suolaa, etikkaa, sokeria, pippuria ja potkaa hän valitsee ruokaansa. Tulevaisuudessa kokki käyttää perunoiden keittämiseen lähdevettä.

Kolmas supertrendi on terveyden hoitaminen ruuan avulla. Alatrendejä ovat muun muassa superfood, elävä ravinto ja detox eli kehon puhdistuskuuri. Ruuasta ei haeta vain polttoainetta tai nautintoa vaan mahdollisimman paljon vitamiineja, hivenaineita ja antioksidantteja. Tämä supertrendi edellyttää, että ruoka on terveellistä ja antaa kevyen olon. Funktionaaliset elintarvikkeet eivät kuulu tämän supertrendin alle, sillä prosessoitu ruoka on pahasta. Superfoodilaiset ovat vaihtaneet kahvin pakuriteehen ja energiajuomat kookosveteen. He ovat jo siirtyneet aikaan ennen tulen keksimistä, sillä he eivät halua lieden lämmön murhaavan ravintoaineita.

Yksi pitkäikäinen supertrendi, Aasian keittiöt, on hiljalleen hiipumassa. Seuraavaa supertrendiä povataan afrikkalaisesta keittiöstä. Sen syntyä ja kehitystä voi seurata tarkkailemalla, koska halvat afrikkalaispaikat ja afrikkalaisvaikutteinen fine dining rantautuvat Suomeen.

Ennustamme, että tulevaisuudessa supermarketeista alkaa saada afrikkalaisia peruselintarvikkeita ja kaveripiirisi edelläkävijät ryhtyvät metsästämään täydellistä cayennepippuria, sarviarpilaa, kardemummaa, maustepippuria, inkivääriä ja yhdeksää muuta maustetta omatekoista berbere-maustesosta varten.


Juttu on julkaistu City-lehden ravintolanumerossa lokakuussa 2012.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi