Useat vegeravintolat joutuneet laittamaan lapun luukulle: "Tää tarina loppui ihan liian aikaisin"

Vegaanibuumista huolimatta useat kasvisravintolat ovat joutuneet sulkemaan ovensa.

Kuva: Veggie

Nyt tammikuussa vietetään kasvisruokailuun kannustavaa Vegaanihaastetta, joka on otettu suomalaisten keskuudessa hyvin vastaan. Siinä missä S-ryhmä tiedottaa vegaanisten tuotteiden kohdalla havaittavan selvää myyntipiikkiä, ravintolamaailmassa uutiset eivät ole yhtä valoisia. Viime vuonna ovensa sulki viimeistä kertaa usea pääkaupunkiseudun kasvisruokaan painottuva ravintola.

Koronatilanne vaikuttanut ankarasti

Yksi ovensa sulkeneista ravintoloista on Vibes by Vöner, joka ehti palvella asiakkaitaan vain muutaman kuukauden. Syyskuussa Kruunuhakaan, Vönerin syntysijoille, avannut fast food - ravintola sulki ovensa viimeistä kertaa vuoden lopussa. Vönerin vegetuotteita saa edelleen ostettua kotiin ruokakaupoista.

Kuusi vuotta sitten Munkkiniemessä vegaanista lounasta tarjoileva Veggie ilmoitti jo heinäkuussa sulkevansa ovensa pysyvästi.

Vegaanisia fast food -annoksia tarjoileva Vibes by Vöner sulki ovensa vuoden vaihteessa.
Vegaanisia fast food -annoksia tarjoileva Vibes by Vöner sulki ovensa vuoden vaihteessa. Kuva: Vibes by Vöner

“Sekavin tuntein olemme päättäneet, että meidän on aika ryhtyä tavoittelemaan jotain muuta”, Veggie kertoi sulkemispäätöksestään Facebookissa kesällä.

Myös alle vuoden ajan vegaanista fine dining -ruokaa tarjoillut VILLD kertoi sulkevansa ovensa pysyvästi vain alle vuoden aukiolon jälkeen. Ravintolan piti sulkea ovensa jo lokakuun lopussa, mutta yllättävä yleisöryntäys sai ravintolan venyttämään sulkemista marraskuun loppuun.

Ravintoloitsija Ossi Paloneva
Ravintoloitsija Ossi Paloneva Kuva: VILLD

Vanhassa Kauppahallissa sijaitseva Vegetaari on ilmoittanut lopettavansa tammikuun toisella viikolla. Sulkemispäätös oli ravintolan mukaan ainoa oikea ratkaisu tällä hetkellä. Se, tuleeko ravintola vielä joskus avaamaan uudelleen, jää nähtäväksi.

“Suljemme myymälämme viimeistään tammikuun toisella viikolla, jolloin toimintamme ei enää jatku. Miltei vuoden jatkunut koronatilanne on vaikuttanut myös meihin erittäin ankarasti ja asiakasmäärämme ovat pudonneet sen seurauksena paljon”, yrityksestä kerrotaan.

"Yrittäjyys ei kuitenkaan lopu tähän"

Vegeruokaan ja hyvään fiilikseen keskittyvä OHMYGOODNESS ilmoitti syyskyyn lopulla ajatuneensa tilanteeseen, josta ei ole enää paluuta. Vaikka konkurssi lopetti yrityksen toiminnan nyt, se ei tarkoita lopullista päätepistettä.

“Meidän toiminta kuitenkin loppuu tähän tämän yrityksen osalta, yrittäjyys ei kuitenkaan lopu tähän. Tulevaisuudessa varmasti tulemme tekemään hienoja juttuja ja yhtä hienoja konsepteja uudestaan.”

OHMYGOODNESSin kahvila ja joogatunnit keskeytyivät lokakuussa.
OHMYGOODNESSin kahvila ja joogatunnit keskeytyivät lokakuussa. Kuva: OHMYGOODNESS

Hakaniemen Kauppahalli menetti vegaaniravintola Roots Kitchenin elokuussa, kun yritys kertoi lopettavansa taloudellisten syiden vuoksi. Vaasanakadulla sijainnut kasvisravintola Soi Soi puolestaan ilmoitti lopettamispäätöksensä jo ennen pahinta korona-aikaa maaliskuun 2020 lopulla, samoin myös Alppiharjussa kasvisruokaa ja vegebuffettia tarjonnut Cafe Damascus.

Viisi vuotta Ruoholahdessa toimineen Cargo Coffee + Vegetarian Foodin tilalla toimii nykyisin konttiravintola Morton.

Kuva: Cargo Coffee + Vegetarian Food

Punavuoren vegaaninen kahvila Anima joutui lopettamaan marraskuussa vuokrasopimuksen päättymisen vuoksi, mutta yritys kertoo etsivänsä uusia tiloja. Tämän kahvilan tarina saattaa siis hyvinkin vielä jatkua.

“Halutaan kiittää teitä kaikkia todella isosti tästä kesästä ja syksystä, tää tarina loppui ihan liian aikaisin, mutta teidän vastaanotto ja antama palaute teki siitä sitäkin arvokkaamman”, Anima kommentoi Facebookissa.

Vaikka valitettavan moni ravintola on joutunut sulkemaan ovensa, myös uusia ravintoloita on auennut synkästä vuodesta huolimatta.

LUE LISÄÄ: Vuoden 2020 kiinnostavimmat uutuudet: 13 x käymisen arvoista ravintolaa, kahvilaa ja baaria

Kommentoi juttua