Välimeren makuja ja herkullisia mezejä Kalliossa – Frantoiossa falafelitkin tehdään itse

Frantoion mezet ja salaatit hurmaavat tuoreudellaan.

Frantoion mezelajitelmassa on monenlaista maisteltavaa.
Frantoion mezelajitelmassa on monenlaista maisteltavaa. Kuva: Simon Al-Bazoon

Helsinginkadun alkupäähän on ilmestynyt kesällä uusi välimerellinen ravintola Frantoio, jossa tarjoillaan tuoreita mezejä, raikkaita salaatteja, shawarmaa sekä itse tehtyjä rapeita falafeleja.

Ravintoloitsija Montadar Al-Shamiry pyörittää Frantoioa yhdessä tunisialaisen puolisonsa kanssa. Al-Shamiry on itse kotoisin Irakista, mutta asunut Suomessa jo 26 vuoden ajan.

Ravintoloitsija Montadar Al-Shamiry aloittaa ruokien valmistelun jo aamulla.
Ravintoloitsija Montadar Al-Shamiry aloittaa ruokien valmistelun jo aamulla. Kuva: Simon Al-Bazoon

Al-Shamiry kertoo matkustaneensa paljon muun muassa Turkissa, Italiassa, Espanjassa, Egyptissä, Marokossa, Tunisiassa, Syyriassa ja Libanonissa. Nyt hän haluaa tarjoilla näiltä matkoilta mieleen jääneitä makuja myös Suomessa.

"Halusimme tuoda niitä makuja tänne, ettei ihmisten tarvitse lähteä sinne asti maistelemaan esimerkiksi shish tawookia, hummusta tai tabboulehia", hän kertoo.

Frantoion falafelit ovat käsin tehtyjä ja rapeita.
Frantoion falafelit ovat käsin tehtyjä ja rapeita. Kuva: Simon Al-Bazoon

Al-Shamirylle on erityisen tärkeää, että Frantoiossa kaikki on hyvää ja tuoretta, kuin kotona tehtyä. Falafelit ja mezet tehdään itse, samoin leipä, joka viimeistellään za'atar-mausteseoksella ja oliiviöljyllä.

Frantoion menu on vielä kehittelyvaiheessa. Al-Shamirylla on mielessään pitkä lista ruokalajeja, jotka sopisivat Frantoion tarjontaan, mutta pienet tilat rajoittavat valikoimaa. Uutta on kuitenkin vielä tulossa.

Uusien ruokalajien lisäksi suunnitteilla on mahdollinen brunssi. Al-Shamiry aikoo hankkia myös anniskeluoikeudet, joiden myötä tarjolle olisi tulossa ainakin italialaisia viinejä.

Frantoio, Helsinginkatu 4

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi