Yllätysmenuja ja street foodia – M/S Gabriella muuttaa Turkuun

Gabriellan Turun-reitin visiitti tuo kaupunkiin kourallisen uusia ravintoloita.

Yhteistyössä Viking Line.

Turku saa koko joukon uusia ravintoloita, kun Viking Linen M/S Gabriella muuttaa Helsingistä Turun-reitille 8. tammikuuta – 3. helmikuuta. Gabriella tuuraa telakoinnin ajan Turun-reitin laivoja, Amorellaa ja Viking Gracea.

Vuosi sitten uudistetun Gabriellan johtotähtiravintoloita ovat yllätysmenuja tarjoileva No Name, lihaherkkujen mestari Grill sekä kala- ja äyriäisravintola Bistrotek. Lisäksi matkustajia ihastuttaa uusi kahvila Coffee & Joy, jonka herkut valmistaa laivan oma kondiittori. Kun laiva lipuu Turkuun, tulee kaupunkiin siis monta uutta, käymisen arvoista ruokapaikkaa, joista voi nauttia Turusta lähtevillä 23 tunnin risteilyillä. Laivaston kokit ovat kunnianhimoista väkeä, ja laivoilla on kova keskinäinen kilpailu keittiöissä.

Tsekkaa videolta laivan ravintoloiden herkut

“Menemme Turkuun näyttämään, miten hyvin Helsingin-laivalla osataan tehdä ruokaa”, vitsailee Gabriellan keittiöpäällikkö Tom Laaksonen.

“Turku on kiinnostava, kasvava ravintolakaupunki. Jos olisin turkulainen, haluaisin tulla kokeilemaan Gabriellan ravintoloita. Tämä on jotakin erilaista ja ehdottomasti kokeilemisen arvoista.”

Gabriellalta löytyy toki kestosuosikki eli buffet sekä laivaston yhteinen Food Garden -à la carte -ravintola, mutta jos haluaa jotakin uutta ja erilaista, kannattaa valita jokin Gabriellan uniikeista ravintolakonsepteista.

No Namessa voi viihtyä pitkän illallisen parissa: tarjolla on seitsemän ja yhdeksän ruokalajin yllätysmenut, jotka sisältävät paitsi herkullisia, myös esteettistä silmää hiveleviä annostaidonnäytteitä – ja varsin kohtuulliseen hintaan. Seitsemän ruokalajin menu maksaa 42 euroa ja yhdeksän ruokalajia irtoaa 49 eurolla, ja ennakkoon ostettuina ne ovat vielä edullisempia.

Grill on puolestaan helposti lähestyttävä ravintola grilliruoan ystäville. Kaikki perustuu hyvään lihaan ja laadukkaisiin raaka-aineisiin, eikä pöytävarausta tarvita. Suosituimpiin annoksiin kuuluu burgeri, josta on tietenkin myös vegaaniversio. Liha on kuitenkin Grillin ylpeys.

“Kaikki pihviliha kaikissa ravintoloissamme on Angusta ja Herefordia”, kertoo Laaksonen.

Bistrotek on niin ikään rento ravintola, johon voi tulla ilman varausta. Sen lista perustuu äyriäisiin ja mereneläviin, ja syömään voi tulla vaikka pelkän yhden osterin. Monista annoksista on saatavilla pieni tai iso versio, ja myös pitkä illallinen onnistuu: sen voi koostaa vaikka monesta pikku annoksesta. Lisäksi Bistrotekissa tarjoillaan monen mielestä Itämeren paras kalakeitto, Bistrotekin bouillabaisse.

Kaikkiin laivan ravintoloihin ovat lapset enemmän kuin tervetulleita. Perheen pienimmille on omat listat, ja syötävää löytyy varmasti jokaiselle. Erikoisruokavalioiden ruokailukin onnistuu mainiosti – parhaiten tietysti silloin, kun siitä muistaa ilmoittaa etukäteen.

Laivan kiinteiden ravintoloiden lisäksi Gabriellan ravintola-arkadin varrelle pystytetään iltapäivisin joukko street food -kojuja, joista voi ostaa useita pieniä ruoka-annoksia. Myynnissä on lippuvihkoja, joilla annoksia voi lunastaa.

“Periaatteessa annoksista voi koostaa mielensä mukaisen kokonaisuuden, vaikka välipalaksi. On hieno juttu, että laivalla voi maistella erilaisia ruokia, ja jokaiselle ruokailijalle syntyy omanlainen kokemus”, Laaksonen sanoo.

Street food -ajatus sai alkunsa hiljaisista hetkistä keittiössä, kun työkaverit halusivat viihdyttää toisiaan. He kehittelivät uusia annoksia ja tulivat siihen tulokseen, että matkustajienkin täytyy saada maistaa niitä.

“Minut tunnetaan lettumestarina”, kertoo Petri Niilola, yksi Gabriellan kokeista.

Hänen street food -annoksensa on käsinsyötävä jälkiruokalettu. Henri Warsellin vastuulla on täytetty aasialainen höyrysämpylä, Markus Mäki tekee kotimaisen version sushista ja Oscar Drude tuoreita, suoraan grillistä tarjottavia lihapiirakoita. Janne Korhosen annos on itse tehty kebab.

“Emme me ole välttämättä mitään kovin ihmeellistä tehneet. Mutta kaikki on käsin itse tehtyä, Korhonen sanoo vaatimattomasti.

Vaatimattomuus on turhaa. Ruokia on nimittäin suunniteltu ja hiottu pitkään ja huolellisesti.

“Esimerkiksi kebablihaa on hierottu puoli vuotta. Nostan hattua henkilökunnalle, joka on panostanut annoksiin valtavan paljon”, Laaksonen sanoo.

Esillepano on gourmet-tasoa, ja kasvisvaihtoehtojakin löytyy.

“Annokset eroavat todella paljon siitä, mitä vaikkapa snägäriltä saa”, sanoo Drude.

Gabriella tuuraa Turun-reitillä Amorellaa ja Viking Gracea niiden telakoinnin ajan. Herkutella voi missä tahansa laivan ravintoloista, ja osan ruokailuista voi varata jo etukäteen. Gabriellan 23 tunnin risteilyt Turusta ovat nyt varattavissa netissä.

M/S Gabriella Turun-reitillä 8.1.–3.2.2018.

1 kommentti

Laskiosku

25.12.2017 13:36

Komee kaveri, toi eka oikealta...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi