Aborttipillerin maihinnousu

Suomessa kesällä koekäyttöön tullut aborttipilleri on helppo tapa keskeyttää raskaus. Vai onko?

Turkuun tuli kesän alussa koekäyttöön kohua aiheuttanut aborttipilleri. Syksystä lähtien pilleriä on kokeiltu myös Helsingin Kätilöopistolla. "Se lisää abortteja, koska se on helppo", on pilleriä vastustettu Yhdysvalloissa. Helppo ja helppo.

"Kipu vastaa synnytyskipuja. Lääke aiheuttaa supistuksia", kertoo ylilääkäri Vesa Nikkanen Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Ammattilaiset kutsuvat aborttipilleriä lääkkeelliseksi raskaudenkeskeytykseksi. Ja pillereitä on oikeasti kaksi; ne otetaan jaksoissa. Ensimmäinen annos otetaan nesteen kanssa poliklinikalla aamulla. Lisäksi emättimeen laitetaan kapselilääke avaamaan kohdunkaulaa. Toinen pilleri otetaan seuraavana päivänä kotona. Joskus raskaus keskeytyy jo ensimmäisen pillerin jälkeen.

Pillerissä on prostaglandiinia, joka ehkäisee hedelmöittyneen munasolun kiinnittymisen kohtuun. Pilleri aiheuttaa eräänlaisen keskenmenon ja vuoto on sen mukainen; istukan ja sikiön kappaleita.

Turun koekäytön kokemukset ovat hyviä: yli 60 prosenttia niistä, jotka ovat saaneet valita, ovat päätyneet lääkkeeseen. 90 prosenttia lääkkeen valinneista valitsisi sen uudestaan. Kaikki eivät pilleriä saa. Raskaus ei saa olla edennyt yli yhdeksänviikkoiseksi. Raskaana olevan tulee olla alle 40-vuotias, mieluiten savuton ja terve.

Pilleriaborttia pidetään kirurgista kaimaansa turvallisempana.

"Siinä on pienempi tulehdus- ja vauriotumisvaara. Lisäksi se on kolmanneksen halvempi kuin kirurginen."

Ranskalainen keksintö

Raskaudenkeskeytyslääke keksittiin Ranskassa 1981. Se aiheutti protestiaallon, ja lääketehdas veti lääkkeen pois markkinoilta. Ranskan terveysministeriö jatkoi pillerin kehittelyä. Vuonna 1990 se otettiin käyttöön Ranskassa, 1991 Englannissa ja 1992 Ruotsissa. Se on käytössä suurimmassa osassa EU-maista. Yhdysvalloissa pilleri on ollut kuuma peruna. Pilleri ei ole lisännyt aborttien määrää missään maassa, jossa sitä on käytetty.

Lukijat vastaavat

"En ymmärrä, miksi henkisen kivun lisäksi pitäisi naiselle aiheuttaa vielä lisää vaaroja ja kipuja. On naisten henkisen kypsyyden aliarvioimista väittää, että kun abortin voi tehdä pillereillä, naiset lakkaisivat välittämästä ehkäisystä."
Inkeri

"Abortti on murha, mutta jos tulisin raskaaksi en hetkeäkään miettisi lapsen pitämistä. Olen vastuuntunnoton, eikä geeniperimäni ole loistava: Minulla ja suvussani on mm. alkoholismia, depressiota sekä liikkumisongelmia aiheuttava geenimutaatio. Olen päihteiden liikakäyttäjä, enkä pystyisi olemaan yhdeksää kuukautta juomatta ja polttamatta. Lapselle tulisi todennäköisesti kehityshäiriö."
LitteBlueDragon

"Ottakaa vastuu teoistanne. Abortti ei ole ehkäisymenetelmä."
Ella

Hyväksytkö aborttipillerin?

Kyllä 84%
En 12%
EOS 4%

Kyselyyn vastasi 3005 verkkopalvelu SurfCityn käyttäjää.

5 kommenttia

jipinappi

11.5.2005 10:29

Mulle on tehty abortti pillereillä, ja mä itkin koko ajan. Kivut olivat hirveät ja mä luulin että kuolen. Se oli todella järkyttävä kokemus, ja en todellakaan halua uudelleen kokea samaa. Olisin enemmin ottanut perinteisen kaavinnan, olin niin henkisesti loppuun puristettu pilleriabortin jälkeen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

KCleo

19.9.2005 21:08

Mulle on tehtiin kaavinta. ennen nukutusta tulevat kivut oli kovimmat mitä olen kokenut, oksensin ja pyörtyilin.
toisella kertaa sain lääkkeellisen, mutta ei toiminut mulla ollenkaan joten tehtiin silti kaavinta nukutuksessa.Myös keskeytyslääke aiheutti samat kivut kun ekalla kerralla. kummallakin kerralla joutunut olemaan sairaalassa yli vuorokauden. Luulin jo että kukaan ei ole kokenut vaikeaa aborttia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

uudelleen

30.1.2006 12:36

Mulle tehtiin aikoinaan lääkkeellinen raskaudenkeskeytys, eikä mitään ongelmaa ollut. Kivut oli aika kovat; kohtu siis supistelee niinkuin synnytyksessä; mutta ei ylipääsemättömät. Lähdin jo muutaman tunnin päästä sairaalasta ja ;en kotiin nukkumaan; vaan kaupungille ostokille. Todella helppo tapa keskeyttää raskaus, eikä henkisestikään kovin vaikea (jotenkin miellän kaavinnan pahemmaksi henkisestikin).Tekisin uudelleen ja nyt (monta vuotta siis välissä)näyttää että olen taas raskaana, joten uudelleen tällainen minulle kiitos!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

aaaasss4355435443

3.8.2011 23:45

Ei tule sekoittaa sitten katumuspilleriin !! Kaksi eri asiaa. Katumuspilleri on sitä varten, ettei solujen yhtymistä pääse edes tapahtumaan. Aborttipilleri on jo yhtyneiden solujen tuhoamiseksi. Aborttipilleriä en kyllä persoonallisesti menisi suosittelemaan kenellekkään, ehkä paljon parempi vaihtoehto on katumuspilleri.

Katumuspilleri täytyy ottaa enintään 72 tunnin sisällä yhdynnästä, jottei sisällä kilpailevat solut varmasti pääse yhtymään. Tiedättehän että luonnostaankin tuossa kilpailussa kuolee tuhansia soluja, kun miehen siittiöt kilpailevat mikä kerkeää ensiksi yhtymään munasoluun.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mimosanne

18.12.2011 00:31

Olen käyttänyt kerran katumuslääkkeen. Se ei koskenut ja olin huojentunut.Saman miehen kanssa menin naimisiin, neitsyyteni menetin hänelle. Ei ollut varmuutta raskaudesta-virtsakoetta ei otettu- enkä tiedä, olisiko meillä nyt yhteinen muksu tuon illan seurauksena, kun ehkäisykumi mieheltäni hajosi.En ole aborttilääkkeen kannalla.Miten vauvan jäännökset haudataan?Henkistä kärsimystä siitä seuraa äidille jos ei heti, niin joskus myöhemmin. Vastuu kuuluu molemmille.Katumuksena yksi kokemus riitti, useammin vaaraksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi