Elämää lapsellisen kanssa

Toimiiko parisuhde, jos ihmisellä on lapsi edellisen kumppanin kanssa?

Lapset muistuttavat eksän olemassaolosta. Uuden kumppanin ei kannata ruveta leikkimään
Lapset muistuttavat eksän olemassaolosta. Uuden kumppanin ei kannata ruveta leikkimään "isää" tai "äitiä".
Lapsi. Yksinhuoltajamiehelle se on meriitti, -naiselle rasite.

"Yksi mies jätti minut kerran kahvilaan ja lähti karkuun, kun kuuli että minulla on lapsi. Yleensä miehet kuitenkin suhtautuvat siihen ihan positiivisesti, että minulla on lapsi. Kunnes näkevät lapsen ja ymmärtävät, kuinka konkreettista se on", kertoo 29-vuotias kaksivuotiaan tytön yksinhuoltajaäiti Jenni.

"Yksinhuoltajaisällä on helpompaa: naiset suhtautuvat todella positiivisesti siihen, että miehellä on lapsi. Moni lähestyy miestä siksi."

YH-isällä käy siis flaksi.

"Ihmisten tapaaminenkaan ei ole helppoa. Aina pitää hankkia hoitaja, jolle pitää maksaa vähintään 20 markkaa tunti ja taksi kotiin, jos on ilta."

Jos toisen kanssa kuitenkin synkkaa, seuraa yhteiselosta myös ongelmia.

"Miehiä häiritsee se, kuinka riippuvainen, esimerkiksi taloudellisesti, olen edellisestä kumppanistani, lapsen isästä."

"Vaikeinta perheessä, jossa toisella on lapsi, verrattuna muihin perheisiin ovat lastenhoito- ja kasvatusasiat", kertoo sosiaaliviraston perheasiaintoimiston johtava sosiaalityöntekijä Anita Merikari.

"Mietitään miten paljon uusi kumppani voi puuttua kasvatukseen ja kuinka paljon hänen pitää puuttua. Aina on otettava huomioon lapsen toinen biologinen vanhempi", Merikari listaa uusperheiden vaikeuksia.

äitiä tai isää uuden kumppanin ei Merikarin mukaan tule leikkiä.

"Lapsi tietää, kuka hänen isänsä ja äitinsä on, turha sellaista on yrittää leikkiä. Uusi kumppani on aikuinen, ja paras kasvatustulos syntyy äidin, isän ja uuden aikuisen yhteistyöstä."

Merikarin mukaan suhde ei kariudu lapseen.

"Se kaatuu sitten muihin ongelmiin."

Itse asiassa amerikkalaistutkimuksen mukaan ensimmäisessä avioliitossaan epäonnistuneet naiset halusivat niin epätoivoisesti saada uuden liittonsa toimimaan, että pistivät uuden miehen tarpeet omien lastensa tarpeiden edelle.

Asiantuntija neuvoo

Studioemäntä Veronica, yhden lapsen yksinhuoltaja.

"En voi kuvitellakaan olevani ihmisen kanssa, joka ei hyväksy lastani. En voi jakautua kahdeksi; äiti olen aina. Kumppanini tulee vain olla riittävän kypsä elääkseen kanssani. Olen huomannut, että usein naiset ovat todella mustasukkaisia, jos miehellä on edellisestä suhteesta lapsi. Olen kuullut yhdestäkin naisesta, joka oli tuhonnut kaikki valokuvat, jotka hänen miehellään oli lapsesta, joka oli edellisestä liitosta. Lapsi on osa ihmistä ja jos rakastaa ko. ihmistä, rakastaa myös lasta."

Katso nämä elokuvat

Kramer vs.Kramer
Meryl Streep ja Dustin Hoffman eroavat.

Eräänä kauniina päivänä
George Clooney ja Michelle Pfeiffer yksinhuoltajina.

Lukijoilta

"Mulla oli noin vuosi sitten suhde yh-miehen kanssa. Siitä ei tullut mitään, kun lapsi oli aina etusijalla. Onhan se ymmärrettävää, mutta minua ärsytti kun ei voinut lähteä mihinkään, ennen kuin lapsen hoitopaikka ym. saatiin kuntoon. Meidän suhde kesti kaksi kuukautta ja oli viimeinen yh-suhde."
Jasmine, 20

"Ehdottomasti voisin seurustella yksinhuoltajan kanssa! Olen jopa tehnytkin niin, mutta useimmiten yh-äidit eivät halua sitoutua, vaan liihottelevat kukasta kukkaan."
Tepu, 22

"En pidä lapsista, joten en halua kumppania, jolla on jo entuudestaan lapsia. Jos ei tarjolla ole lapsetonta, olen sitten mielummin vaikka yksin."
Poh, 24

"Rakastua voisin, mutta en silti alkaisi suhteeseen. En ainakaan tässä iässä, tulevaisuudessa ehkä."
Timo T, 25

"Olen sen verran mustasukkainen, etten katselisi silmissäni elävää todistetta entisestä elämästä. Sitä paitsi haluaisin olla miehelleni mahdollisimman tärkeä: lapsi ohittaa aina arvojärjestyksessä. Haluan jakamattoman miehen ja jos haluan jakaa sitä, jaan sen sitten meidän yhteisen lapsen kanssa."
Taru, 20

"Lapsi on rasite. Edellisessä suhteessa jäin mieheni lapsen varjoon ja jouduin perhekiusatuksi. Sain päivittäin kuulla loputonta nälvimistä ja vertailua lapsen biologiseen äitiin. Olin kodinrikkoja, läski, tyhmä, milloin mitäkin. Mieheni pyysi ymmärrystä ja sopeutumisaikaa lapselle. Lopulta tuli sellainen olo, että mieheni olisi ollut mielummin sängyssäkin lapsensa kanssa kuin minun. Lähdin omille teilleni ja laitatin klipsit munanjohtimiini."
Sipe, 29

"Miehelläni oli kaksi lasta ja yhteishuoltajuus. Minä pesin pyykkiä ja siivosin, kunnes huomasin olevani väsynyt kodin leikkimiseen. Haluan olla päättämässä, koska minun perheeseeni tulee lapsia. Opettavainen, mutta rankka kokemus. En suosittele."
Lehdokki, 28

"Miehelläni on kaksi lasta, kummatkin eri äitien kanssa. Minulla on yksi lapsi. Yksinhuoltajuus ei ole rasite, totuttelemista se vaatii. Minultakin, vaikka minulla on lapsi. Oikean rakkauden eteen tekee kuitenkin mitä vaan."
Vanilja, 28

"Se, että suhde kariutuu lapsen vuoksi on täyttä puppua. Yhdellä eksälläni oli lapsi, eikä siinä ollut mitään estettä meidän suhteelleemme. Kunnioitin kumppaniani siitä, että hän oli isä. Lapsi oli meillä joka toinen viikonloppu, eikä siitä aiheutunut mitään vaikeuksia."
Piika, 23

3 kommenttia

Aprikoiva

13.11.2001 08:55

Olen 48 v mies,seurustellut lähes 10 kk.
Naiseni 47 v,eronnut 6 vuotta sitten,asuu 14 v tyttärensä kanssa.
Kumppanini on viettänyt luonani tasan yhden yön !
Yleensä tapaamiset ovat olleet maksimissaan kolme tuntia luonani,minä hänen luonaan "remontti-reiskana" joskus pari tuntia.
Hän vetoaa siihen,ettei voi jättää tytärtään yksin.
Enkä valita tässä ainoastaan seksinpuutetta !
Olen ajatellut lopettaa koko jutun,vaikka täytyy myöntää,että se on kova pala meikäläiselle.

Toivon asiallisia vastauksia !

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kevatK

19.4.2005 06:08

Kauanko olette olleet yhdessä?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ei tod ole meriitti

1.3.2009 05:47

Lapsi entisestä suhteesta ei todellakaan ole meriitti kenellekään. Eihän kukaan ehdottomasti halua, että kumppani olisi käynyt siittämässä tai tursuttamassa jalkovälistään jonkin sikiön.

Lapsi on AINA miinus. Kyse on vain siitä, kuka sen miinuksen sietää ja kuinka suurena miinuksena sitä pitää.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi