Hauskat miehet, hah

Etsivät huumorintajuista naista yleisökseen.

Varoitus: vitsailu voi aiheuttaa terveysriskin.
Varoitus: vitsailu voi aiheuttaa terveysriskin.

Syyskuun City-lehden Pokat&Mokat -liitteessä julkaistiin noin neljän tuhannen SK-ravintola-asiakkaan kyselytulokset. Mitkä lisävarusteet tai ominaisuudet tekevät miehestä/naisesta kiinnostavamman? Huumorintaju on ylivoimaisesti paras houkutin vastakkaisen sukupuolen mielestä. Naisista 96 ja miehistä 87 prosenttia janoaa sitä. Miesten ja naisten toiveet huumorin ilmenemismuodoista ovat kuitenkin tasan vastakkaiset.

Naiset haluavat jonkun, joka saa heidät nauramaan. Mies tahtoo naisen, joka käkättää juuri hänen jutuilleen.

Scientific American Mind kirjoittaa kauniin stand up -koomikon Susan Prekelin sydämen jysähtävän joka kerta, kun hän näkee yleisössä ihanan miehen: taas meni mahikset. Koomikko Pirjo Heikkilälle yksi useimmin esitetty kysymys on "Eksä oo saanu munaa ku teet standuppia?"

Pääseekö hauska nainen naimisiin?

"Kaksi miestä ainakin on rohkeita, koska Krisse ja minä ollaan tahoillamme parisuhteissa", vastaa Lotta Backlund.

"Huumoriroolit on niin syvään juurrutettu, että monelle miehelle voi olla ahdistava tilanne, jos uusi tyttöystävä onkin se, joka vetää huomion itseensä naurattamalla koko porukkaa."

Anitta "Iso A" Ahonen kuulee joskus keikalla "mieti jos sun muijas olis tollanen" -kommentteja. "Naurattava nainen saattaa olla outo, pelottava, epäseksuaalinen ja minun tapauksessani yberiso ja -vanha. Pari iskuyritystä on ollut havaittavissa akselilla Rovaniemi–Salo...Pitäisi olla aika tuubassa, että keikan jälkeen rupeaisi kuulijoilta vonkaamaan."

Marylandin yliopiston psykologian professori Robert Provine analysoi lähes neljä tuhatta deitti-ilmoitusta 1990-luvulla. Naiset etsivät hauskaa kumppania kaksi kertaa useammin kuin mitä itse lupasivat huvittaa. Miehet mainostivat naurattajan kykyjään 30 prosenttia enemmän kuin odottivat vastapalvelukseksi. Vuonna 2006 Westfieldin ja McMasterin yliopiston psykologit näyttivät kahdellesadalle koehenkilölle kuvia miehistä ja naisista. Kuvien yhteyteen liitettiin hauska tai asiallinen kuvaus henkilön ominaisuuksista ja kysyttiin kumman kaa menisit treffeille? Naiset valitsivat aina hauskan miehen, mutta miehet eivät preferoineet hassuja naisia. Evoluutiopsykologian vinkkelistä miesten viihdytysvelvollisuus on luonnollinen: kaikissa nisäkäslajeissa naaras on valikoivampi osapuoli ja urosten on tehtävä heihin vaikutus.

Coloradon yliopistossa testattiin koehenkilöiden kykyä tuottaa hauskaa tekstiä tai kuvaa. Parhaiksi humoristeiksi valitut pärjäsivät parhaiten myös yleisälykkyyttä mittaavissa testeissä. Tutkimukset kertovat miesten ja naisten olevan yhtä huumorintajuisia. Jopa aivokuvauksin on selvitetty sarjakuvastrippien vastaanottamista. Miehet ja naiset nauravat samoille vitseille, yhtä nopeasti. Koomikoiden ja tavallisten ihmisten vitsailujen analysoiminen paljastaa sukupuolieroja: miehet kertovat enemmän muihin kohdistuvia valmiita vitsejä, jotka sisältävät toimintaa, seksiä ja väkivaltaa. Naisten aiheet löytyvät arkipäiväisistä sattumuksista ja ovat usein itseironisia.

Feministitutkijoiden mukaan naisten "huono" huumorintaju johtuu kyllästymisestä sovinistisiin vitseihin. Naiset nauravat miehiä enemmän sekä kertoessaan että kuunnellessaan juttua. Hulluna hihittelevä mies ei ole vakavasti otettava kumppani. Sen sijaan naisen naurun määrä treffeillä kertoo molempien kiinnostuksen asteen.

Vakisuhteessa miehen jatkuva vitsailu kostautuu. Esimerkiksi kriisitilanteessa miehen kyvyttömyys suhtautua vakavasti naisen puheeseen ennustaa eroa. Psykologi John Gottman seurasi vastanaineita kuuden vuoden ajan. Suhdekeskustelut nostivat joidenkin miesten verenpainetta. Parhaiten avioliiton onnistumista ennusti miehen kyky rauhoittaa itsensä; toiseksi paras suhteen ylläpitäjä oli vaimon kyky laukaista hauska vitsi oikealla hetkellä. Paavo Kerkkäsen psykologian väitöksessä 2003 ei löytynyt vahvistusta "nauru pidentää ikää" -väitteelle. Poliisimiehiä tutkinut Kerkkänen huomasi huumorilla muita ja itseänsä viihdyttävien miesten harrastavan epäterveellisiä elämäntapoja. Aiemmissa tutkimuksissa on löytynyt näyttöä eniten nauravien nuorten korkeammasta kuolleisuudesta. Kepeästi suhtautuvat ottavat liikaa riskejä. Kumppaniksi kannattaa valita siis sopivasti iloinen.

Lähteet: Scientific American Mind, Mykkänen: Naiskomiikka: huumorista stand upiin, naurusta valtaan

Ensi kuussa: Parisuhdeterapia, paska juttu?

Jos suhteesi on huono, sinä haluat sen olevan huono, väittää tutkija. Kerro oma käsityksesi.

2 kommenttia

Naurujavalta

15.11.2010 14:50

Naisten nauru on vaarallista, koska se kyseenalaistaa miesten valta-aseman.

Naiset ovat itseironisempia kuin miehet. Miehet eivät tee pilaa itsestään, vaan heidän naurunsa ja pilkkansa kohdistuu aina muihin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Blaablaablaa

16.11.2010 21:03

^Ja vitut.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi