Herpes voi löytyä vaikka silmästä

Seksitaudeilta suojautuminen on rutiini, jota kaikki eivät ole vieläkään oppineet.

Jokainen on kuullut seksitaudeista. Kauhutarinoiden pääosia näyttelevät karmaiseva klamydia, terrorisoiva tippuri ja hirveä herpes. Tartunta ei ole mikään vitsi. Silti esimerkiksi klamydiaa todetaan testeissä käyneiltä suomalaisilta noin 14 000 vuosittain (HS). Miksi taudeilta ei vieläkään suojauduta tarpeeksi?

“Seksitaudeilta tulee suojautua aina, sillä niillä voi olla pitkäkestoisia fyysisiä vaikutuksia, jopa loppuelämän ajaksi. Monet taudit ovat oireettomia ja siksi on tärkeää käydä säännöllisesti testeissä”, Sexpo-säätiön seksuaaliterapeutti Henriikka Sundell kertoo.

Seuraukset voivat olla varsin vakavia. Esimerkiksi hoitamaton klamydia voi aiheuttaa hedelmättömyyttä. Herpeksestä tulee ikäviä rakkuloita, ja tippurin oireet voivat olla hyvin epämääräisiä. Nämäkään seikat eivät tunnu ihmisiä hetkauttavan.

“Seksitauti on samalla tavalla tauti kuin muutkin taudit. Se ei ole vähemmän sairaus kuin mikään muukaan”, Sundell jatkaa.

Taudeilta suojautuminen tapahtuu yksinkertaisella tavalla, joka ei takuulla yllätä ketään: ehkäisy. Yhden yön jutuissa ehkäisyn voi ottaa puheeksi ihan samalla tavalla kuin pitkäkestoisempien kumppanien kanssa.

“Seksisuojien käyttö on vain tottumiskysymys. Ei ole siitä kiinni, että se olisi jotenkin monimutkaista tai vaikeaa”, Sundell sanoo.

Kaikille tuttu kondomi on aina yhtä ajankohtainen. Jos haluaa varmistaa terveytensä sääntö on, että aina kun limakalvo koskettaa limakalvoa, välissä olisi hyvä olla kumia. Suuseksissä vaihtoehtoina ovat myös suuseksisuojat, joita saa alan liikkeistä ja valikoiduista apteekeista. Lisäksi sellaisen voi tehdä itse leikkaamalla kondomin auki.

Kumihanskojen käyttöä seksin aikana voi harkita, sillä esimerkiksi herpes voi tarttua silmään eritteiden kulkeutuessa sinne. Hyvä muistisääntö sormettamiseen on, että vasen käsi vieraalle ja oikea omalle. Yhteisten lelujen, kuten dildojen ja hieromasauvojen päälle kannattaa laittaa kondomi ennen käyttöä.

“Tartunta voi tapahtua kahden sekunnin aikana, ohimeneväkin limakalvokontakti riittää. Jos kumin käyttö jännittää, sitä voi harjoitella itsekseen masturboidessa. Kumppanin kanssa on hyvä muistaa, että kondomin asettaminen ei välttämättä ole mikään lähtölaukaus yhdyntään, vaan kun se on asetettu, voi esimerkiksi jatkaa hyväilyä ja suutelua”, Sundell kertoo.

Turvallisuus lisää yhteyttä ihmisten välillä, varsinkin jos asioista keskustelee kumppaninsa kanssa. Seksin kuuluu olla kivaa, eikä se ole sitä, jos seurauksena on neuroottinen tartuntapelko. Ei ole mitään syytä olla suojautumatta seksitaudeilta, jos haluaa pitää itsensä ja muut terveenä. Ajattele, että ehkäisy on olennainen osa seksiä – samalla tavalla kuin sukkien riisuminen.

1 kommentti

Rubber-eye

9.9.2017 15:38

Kortsu ei millään pysy silmässä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi