Korjaa itse suhde

Pariterapia – not working.

Ihan helppo suhteen korjaussarja: nöyrry ja tajua.
Ihan helppo suhteen korjaussarja: nöyrry ja tajua.

Unohda aiemmat teoriat hankalista suhteista, kehottaa David D. Burns, Stanfordin lääkiksen psykiatrian emeritusprofessori ja Harvardissa vieraillut tutkija. Suurin osa pariterapeuteista uskoo esimerkiksi puuteteoriaan: kaikki haluavat rauhaa ja rakkautta elämäänsä, mutta eivät osaa elää ja viestiä oikein. Sontaa, sanoo Burns kirjassaan Hyvä yhdessä, eli kuinka saada hankalat ihmissuhteet toimiviksi.

Suhteemme ovat huonoja, koska haluamme niiden olevan sellaisia. Joko saamme tyydytystä toisen inhoamisesta ja haukkumisesta tai emme itse halua muuttua. Erilaiset pimeät motiivit kilpailevat rakkauden kanssa. Jotkut nauttivat vallasta ja kontrollista, toiset haluavat kostaa tai löytää syntipukin omaan kurjaan oloonsa. Viha, katkeruus ja kilpailu tuovat sisältöä elämään.

Yhdysvaltain arvostetuimman pariterapiatutkijan Don Baucomin tulokset ovat hätkähdyttävät: maailmassa ei ole yhtään oikeasti tehokasta avioliittoterapian muotoa. Riippumatta terapeutin käyttämästä tekniikasta tai teoriasta pysyviä tuloksia ei saavuteta. Burnsin mukaan parineuvojalle menevät saavat kuulla vain "ai sinusta tuntuu tuolta, kerro minulle lisää" -lässytystä. Hän ei ole tuhansilla kursseillaan tavannut vielä yhtään psykologia, joka osaisi käsitellä asiakkaan vihan tunteita. Alan ammattilaiset väistävät ihmisten aidot, yleensä epämiellyttävät ja epäkorrektit tunteet, eivätkä kuuntele, eli syyllistyvät samaan virheeseen kuin asiakkaansa.

Burnsin mukaan kaikilla on joku, jonka kanssa ei pysty tulemaan toimeen. Jotkut hyväksyvät tilanteen ajattelemalla, että henkilö on mahdoton, eikä asialle voi mitään. Monet yrittävät muuttaa toista ihmistä: "Jos hän ei olisi niin idiootti, toimisi suhteemme paremmin." Ihmiset eivät ole rehellisiä itselleen, vaan uskottelevat, että suhteen toimimattomuus on kokonaan toisen syytä. Kukaan ei älyä, että omalla käytöksellään ajaa toisen typerään jumittamiseen samoihin riitoihin. Burns kehottaa nielemään ylpeyden ja kiukun ja pysäyttämään kierteen. Jos kerrankin kuuntelet oikeasti mitä toinen sanoo, tajuat että hänen totuutensa on yhtä tosi kuin sinun. Tapahtuu ihme: ääliö muuttuu ihmiseksi, kun kohtelet häntä kunnioittaen.

Hankalan suhteen ankara analyysi sai Burnsin kehittämään kognitiivisen interpersoonallisen terapian (KIT). Se perustuu kolmeen periaatteeseen:

1. Aiheutamme ja pidämme yllä niitä ihmissuhdeongelmia, joista valitamme.

2. Kiellämme oman osuutemme, koska itsetutkiskelu on vaikeaa ja tuskallista ja koska meillä on salaa hyötyä ongelmasta (voimme pitää viatonta julkisivua).

3. Meillä kaikilla on valtaa enemmän kuin uskomme; asiat voivat muuttua.

Mitä todella haluat, Burns kysyy. Useimmat haluavat säilyttää tilanteen ennallaan tai lopettaa suhteen. Harvat haluavat oikeasti kehittää suhdetta. Muutosta haluaville Burns tarjoaa käytännön avaimet rakastavaan suhteeseen: tehokkaan kommunikaation viisi salaisuutta:

Kuuntelutaidot:

1. Aseistariisuminen. Löydä totuus toisen sanoista, vaikka kommentti vaikuttaisi kohtuuttomalta ja epäreilulta.

2. Empatia. Asetu toisen asemaan ja katso maailmaa hänen silmillään. Yritä ajatella ja tuntea kuin hankala parisi.

3. Tiedustelu. Kysy lempeitä kysymyksiä ymmärtääksesi paremmin toista.

Itseilmaisutaidot:

4. Minusta tuntuu -väittämät. Käytä kuvailevaa minusta tuntuu -kieltä, älä syyttelevää sinä olet väärässä -metodia.

5. Paijaaminen. Löydä aidosti positiivista sanottavaa ja osoita kunnioitusta jopa kesken riidan.

Burns suosittelee suhteensa parantamista haluaville pariskunnille minuuttiharjoitusta. Varatkaa viisitoista minuuttia aikaa rauhallisessa paikassa. Yksi on puhuja ja toinen kuuntelija. Puhuja voi sanoa aivan mitä haluaa noin puolen minuutin ajan ja toisen on kuunneltava nätisti. Kuuntelija tekee mahdollisimman hyvän yhteenvedon siitä, mitä toinen juuri sanoi ja miltä hänestä tuntuu. Puhuja antaa kuuntelijalle arvosanan nollan ja sadan prosentin väliltä. Jos arvosana on alle 95 prosenttia, puhuja kertoo, mitä kuuntelijalta jäi huomaamatta tai ymmärtämättä. Kuuntelija antaa uuden koosteen, jonka puhuja taas arvostelee. Harjoitusta jatketaan, kunnes puhuja antaa arvosanan 95. Vaihtakaa osia.

Lähde: David D. Burns: Hyvä yhdessä, eli kuinka saada hankalat ihmissuhteet toimiviksi. Basam Books 2010.

Ensi kuussa: Haluttomia ihmisiä ei ole

On vain huonoa seksiä, väittää tutkija. Kerro näkemyksesi.

6 kommenttia

corpraalia

20.12.2010 01:10

tässä oli asiaa!! Mitä itse olen nähnyt hirveitä parisuhteita niin olen ollut huomaavinani saman ilmiön: kesken hirveän huudon salaisia silmien pilkahduksia ja hymyjä kun toinen ei ole näkemässä. Nautitaan salaa siitä riidasta. Sairasta. No mikäs siinä sitten. Jos raivo on mukavaa arjen piristettä.. ei varmaankaan pitemmän päälle kauhean kiva sydämen terveyttä ajatellen. Monet ihmiset tosissaan tuntuvat haluavan kurjuutta ja ongelmia, aina hakeutuvat samanlaisten esim. traaginen naishahmo, joka aina löytää sen hakkaajan suhteesta toiseen..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

enkorjaa

4.1.2011 18:42

Ottaisin mielummin hakkaajan kuin toistuvasti valehtelevan pettäjän, joka pyytää anteeksi vain saavuttaakseen jotain, eikä ymmärrä että anteeksipyyntöön, jo siihen ensimmäiseen, sisältyy oletus käyttäytymisen muutoksesta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

otanvainhyvan

4.1.2011 22:21

No miksi pitäisi ottaa pettäjää tai hakkaajaa tai muutakaan huonoa? Jos on jotain urputtamista, täytyy korjata tilanne tai lähtee käveleen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

enkorjaa

4.1.2011 22:59

Korjaaminen on mahdotonta, jos vastapuoli on hionut vallankäytön huippuunsa salailulla ja kieltäytyy selventävästä kommunikaatiosta. Jäljelle jää vain yksinäinen arvailu tilanteen todellisesta luonteesta ja se kävelemään lähteminen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

zaher

25.6.2011 11:09

Täyttä faktaa, tällä elämänkokemuksella sanon juuri noin on asiat...
pakko mennä ostamaan tuo kirja :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Miffy_

1.10.2011 23:10

Kertakaikkiaan uskomattoman hyvä artikkeli niin huonolta lehdeltä kuin City. Anteeksi epäkorrektiuteni. Tätä mieltä olen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi