Kuka maksaa laskut?

Kannattaisiko avata yhteinen tili?

Suuret erot pariskunnan tuloissa voivat johtaa vallankäyttöjuonitteluihin.
Suuret erot pariskunnan tuloissa voivat johtaa vallankäyttöjuonitteluihin.
Johanna, 37, on ollut viimeksi töissä vuonna 1996. Käytännössä hän on elänyt miehensä palkalla ja yhteiskunnan tuilla kymmenisen vuotta. Neljän lapsen äitinä hän saa lapsilisiä, vanhempainrahaa ja kotihoidon tukea yhteensä 800 euroa kuussa. Kun vanhempainrahakausi päättyy, jää käteen entistä vähemmän.

Summasta ei jää Johannan omaan käyttöön euroakaan, sillä hän kustantaa perheen ruuat ja muut päivittäistavarat. Jos hän haluaa ostaa jotain itselleen, raha on pyydettävä kahta työtä tekevältä mieheltä.

“Siihen tottuu”, Johanna sanoo.

“Ennen vain toivoin, että mies ymmärtäisi itse tarjota minulle rahaa, mutta nykyään pyydän suoraan.”

Johanna väittää kuitenkin, ettei häntä harmita vanhanaikaiselta tuntuva “mies tuo rahat, nainen hoitaa kodin”-kuvio.

“Inhosin työpaikkaani, joten uramielessä en koe menettäneeni mitään. Sovimme miehen kanssa jo seurusteluaikana, että jos lapsia tulee, jään hoitamaan heitä kotiin.”

“Talo on yhteisomistuksessamme, enkä ole mitenkään katkera siitä, että kaikki “omat” rahani menevät perheen juokseviin kuluihin. Mieheni maksaa kaikki lainanlyhennykset ja muut laskut, joten asetelma on minusta reilu.”

Raha-asioista pitäisikin sopia viimeistään siinä vaiheessa, kun pariskunta muuttaa yhteen.

“Rahasta tulee keskustella rehellisesti ja suoraan, niin kuin mistä tahansa asiasta. Raha-asiat ovat järjellä ja sopimuksilla käsiteltävissä”, neuvoo parisuhdeterapeutti Heidi Valasti.

Valasti kehottaa keskustelemaan – mieluiten jo ennen ensimmäistä aiheeseen liittyvää riitaa – rahaan liittyvistä arvoista: mitä raha kummallekin merkitsee ja miten sitä käytetään.

Seuraavaksi pitäisi puhua käytäntöön liittyvistä seikoista, siitä kuka maksaa mitäkin. Mitä epämääräisemmin laskuja maksellaan, sen todennäköisemmin aiheesta tulee riitoja.

Nina, 26, ja hänen miehensä ovat ratkaisseet asian sopimalla tietystä summasta, jonka kumpikin laittaa yhteiselle tilille kerran kuussa. Tililtä maksetaan yhteiset menot, ja loput rahat kukin saa käyttää kuten parhaaksi näkee.

“Ennen tuli aina turhaa napinaa, koska kumpikin koki maksavansa enemmän yhteisiä laskuja kuin toinen. Nyt tilanne on selkeä, koska maksamme yhteiseltä tililtä myös ruuat. Jos teemme isompia yhteisiä hankintoja, maksamme ne selkeästi puoliksi.”

Jos pariskunnan tienestit ovat merkittävästi eri suuruiset, maksut pitäisi suhteuttaa tuloihin.

Opiskelija ei voi osallistua laskupinon ohentamiseen samalla tavalla kuin työssä käyvä osapuoli. Myös toisen työttömäksi jääminen voi hämmentää suhdetta rajusti, vaikka yleisellä tasolla moni hokeekin “raha ja rakkaus eivät kulje käsi kädessä”-mantraa.

“Työttömäksi jääminen on usein iso kriisi parisuhteen tasolla, sillä parisuhteen vuorovaikutus- ja ajankäyttödynamiikka muuttuu tässä tilanteessa aina jollain tavalla. Kriisi on kova myös henkilölle itselleen identiteettitasolla. Hän joutuu miettimään itseään työttömänä ihmisenä, mikä ei tietenkään ole miellyttävä ajatus. Taloudellisesti kriisi saattaa olla suuri, jos työttömäksi jää parempituloinen osapuoli”, Valasti sanoo.

Pitkällä aikavälillä suuret erot pariskunnan tuloissa voivat johtaa erilaisiin vallankäyttöjuonitteluihin. Jos esimerkiksi kiinteä omaisuus on varakkaamman osapuolen nimissä, tämä voi aina uhkailla toista sillä, että lähtiessään tämä jää puille paljaille.

“Usein vähemmän varakas osapuoli alkaakin käyttää valtaa jollain muulla parisuhteen osa-alueella, esimerkiksi seksissä”, Valasti sanoo.

Valasti varoittaa perinteisestä kotirouvakuviosta, jossa kiinteä omaisuus hankitaan miehen nimiin ja nainen maksaa juoksevat kulut. Erotilanteessa nainen voikin huomata jäävänsä aivan tyhjän päälle.

Nykyaikana asetelma voi olla myös päinvastainen, koska nykyään monet naiset tienaavat paremmin kuin miehet. Perinteinen mies elättää -kuvio on murtunut.

“Miesten itsetunto saattaa usein rakentua työidentiteetin (“olen perheen rahantuoja”) varaan, joten tällä uudella, nykyaikaisella asetelmalla voi olla mielenkiintoisia vaikutuksia parisuhteisiin”, Valasti sanoo.

Menneisyyteen – kaiketi – kuuluu myös ajatus “hyviin naimisiin pääsemisestä”. Rahan naiminen ei ole Valastin mielestä suositeltavaa.

“Naimisiin kannattaa mennä vain sitoutumisenhalusta ja rakkaudesta.”

Lukijoilta

“Vain typerä menee naimisiin rakkaudesta. Kyllä raha ratkaisee; jos kuluista täytyy riidellä, tulee ero kuitenkin varsin pian. Ihan sama minkä urpon läskin onnistuu nappaamaan, kunhan rahaa löytyy.”
Nainen, 25

“Mieluummin otan siis taloudellisesti vakaan miehen, kuin “coolin” pitkätukkaisen rokkarin, jolla on varaa vain pussikaljaan. Oikeanlaisen miehen valinta on investointi omaan tulevaisuuteen.”
Nainen, 27

“Mieheni tienaa paljon enemmän kuin minä. Kummallakin on omat rahat ja perheellämme on oma talouskassa mistä käydään ruokakaupassa. Maksan omat laskuni ja puolet vuokrasta ja yhteisistä kuluista, mies omansa. Koskaan en ole mieheltäni rahaa pyytänyt, enkä pyydä. Omillaan on tultava toimeen vaikka henki menisi.”
Nainen, 28

“Olen tumma, akateeminen ja hyvin toimeentuleva mies. Irtoseksiä en saanut nuorempana, opiskelin suruuni. Nyt voin kierrättää epätoivoisia pk-seudun rahan kyttääjiä alistaviin seksileikkeihini. Bodattujen ja vähän koulutettujen miesten perässä juosseet, pahoinvoivat naiset tulevat nyt luokseni. Tämän parempaa tilannetta elää menetettyä nuoruuttaan ei ole.”
Mies, 28

“Se on rakkaus kun kaiken ratkaisee. My ass! Asuin kimpassa 5 v miehen kanssa joka ei pysynyt missään työpaikassaan, vuokrat olivat menneet ulosottoon eli luottotietoja ei ollut eikä omaisuutta. Ihan kuin lasta olisi elättänyt, kaikki piti maksaa ja kantaa ruokaa kaappiin ja rahoittaa miehen kaljoittelutkin. Vähitellen molemminpuolinen kunnioitus katosi kuin tuhka tuuleen. Tästä lähtien jokainen joka aikoo kanssani hengailla, saa luvan maksaa itse omat laskunsa ja käydä säännöllisesti töissä!”
Nainen, 34

“Mieheni lopetti työnsä ja oli muutaman kuukauden kotona työttömänä.Riitelimme raha-asioista. Hän ei pystynyt käsittämään että olin vittuuntunut, kun en päässyt enää kampaajalle joka kuukausi. Jos on tottunut johonkin, ei halua että toisen laiskuus ottaa sen tottumuksen pois.”
Nainen, 26

Mikä on avioehto?

Avioliitossa puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Se toteutuu silloin, kun avioliitto purkautuu kuolemaan tai eroon. Silloin omaisuuden ositus tapahtuu yleensä niin, että kumpikin saa puolet avio-oikeuden alaisesta säästöstä. Osituksessa varakkaampi joutuu maksamaan vähävaraisemmalle nk. tasinkoa. Avioehdossa voidaan kuitenkin sopia, ettei omaisuutta laitetakaan suoraan puoliksi. Osituksen ulkopuolelle voidaan sopia jätettäväksi esimerkiksi toisen perintöomaisuus tai tietyt kiinteät omistukset.

Lähde: www.naimakaupat.com

TJEU = Tsekkaa jos et usko

  • Vain yksi yö
    Rahavaikeuksiin ajautunut pariskunta lähtee viimeisine ropoineen Las Vegasiin, jossa miljardööri (Robert Redford) iskee silmänsä miehensä epätoivoisia pelejä seuraavaan vaimoon (Demi Moore). Miljardööri tarjoaa ulospääsyä vaikeuksista tarjoamalla yhdestä yöstä miljoona dollaria.
  • Anna Nicole Smith
    Entinen “tanssijatar” meni naimisiin tähtitieteellisen rikkaan vanhuksen kanssa, ja tappeli tämän kuoleman jälkeen omaisuudesta pitääkseen yllä kallista elämäntyyliään. Tuhlailua ja sekoilua voi seurata tosi-tv-showssa.
  • Seppo Saario: Näin sijoitan pörssiosakkeisiin
    Suomalaisen sijoittajagurun perusteos for dummies.

18 kommenttia

Elsewhere

16.9.2005 13:21

Uskoni ihmiskuntaan laski juuri useammankin pykälän, kun luin lukijoiden kommentit. Ajattelevatko ihmiset ihan oikeasti noin?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

aurinkocity

16.9.2005 22:22

En minä ainakaan.Kyllä rakkaudessa pitää järkikin pelata,muttei se saa laskea pakkasen puolelle.Raha kun on vain väliaine.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mie_vaan__

17.9.2005 18:48

“Mieluummin otan siis taloudellisesti vakaan miehen, kuin “coolin” pitkätukkaisen rokkarin, jolla on varaa vain pussikaljaan. Oikeanlaisen miehen valinta on investointi omaan tulevaisuuteen.”

Oma tekstini pääsi artikkeliin. Hienoa! Tarkoitin tuolla, että en tahdo miestä joka kiskaisee rahat kurkusta alas. Miehellä pitää olla järki päässä ja hoitaa asiansa niin ettei jouduta velkavankeuteen! Mieluummin siisti, omillaan oleva mies, kuin renttu joka juo tilinsä joka kuukausi tyhjilleen!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Viz

22.9.2005 09:47

Kummallista seutua tämä suomenmaa kun kommentinsa lähettäneillä on raha tärkeämpi kuin oikea rakkaus. Toisinaan muistan aikaa jolloin mentiin naimisiin pelkästään sen rakkauden takia, mutta nykyisessä materialistisessä yhteiskunnassa mennään naimisiin "rahan" kanssa. Tämä ehkä selittää sen miksi suomessa on tilastollisesti pohjoiseuroopan eniten avioeroja, kun ei rakkaudesta naimisiin enää mennä...

Omasta puolestani raha on kulutushyödyke joka vain vaihtaa omistajaa toisin kuin rakkaus mikä pysyy riippumatta taloudellisesta tilanteesta!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kalat69

23.9.2005 20:08

Ei toisen työttömyyden pitäisi vaikuttaa siihen, pääseekö itse kampaajalle kerran kuussa vai ei. Kyllä kai omat tukanleikkuut ym. pitäisi itse pystyä kustantamaan! Tai sitten kannattaa vähän harventaa kampaajalla käyntejä, jos ei niitä itse pysty maksamaan...!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jukkapoika79

28.9.2005 19:09

Eipä tuo raha juuri ratkaise. Itse tulen mukavasti toimeen, mutta ei ole ongelma, jos nainen tienaa enemmän. Laskut puoliksi ja loput on omaa rahaa. Se kumpi tienaa enemmän voi sitten vaikka tarjoilla toiselle, jos huvittaa. Itse en ainakaan koe, että pitäisi olla enää luolamies, joka kieltäytyy kunniansa takia esimerkiksi naisen tarjoamasta illalisesta.

Ei sen rahan perässä naimisiin mennä vaan ihmisen. Jos elämä on pelkkää rahojen laskemista kannattaa suoraan panostaa asiaan enemmän ja ruveta 24/7 meklariksi vaikka.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jukkapoika79

28.9.2005 19:13

...jatkoa, kun pääsi unohtumaan :)

Tuolle kiukuttelevalle nuoruuttaan korvaavalle miekkoselle ei voi kuin sanoa, että onnea vaan ja jos tarviit rahaa, että pääset käymään ammattiauttajan sohvalla niin ilmoita. Laitetaan vaikka kolehti kasaan.

PS: Itse en voi sietää jo valmistuneita tai opiskelutovereita, joiden pitää mainita olevansa akateemisia, joka käänteessä. Ehkä se on näitä itsetuntojuttuja...? ;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

huh

30.9.2005 12:59

Enpa olisi uskonut, etta nykypaivan suomessa on viela nain aataminaikaisesti ajattelevia naisia. Suomessa varsinkin missa sosiaaliturva toimii kylla naiset pystyvat maksamaan omat laskunsa (myos raskauden ja hoitovapaan aikana)eika tarvitse menna pelkastaan rahan kanssa naimisiin. Itse en ainakaan haluaisi siirtya maailman vanhimman ammatin harjoittajaksi vaan parisuhteeseen menisin vain rakkaudesta!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

huh

30.9.2005 13:23

Jatkoa viela kommenttiini. Arvostelen siis tapauksia jotka menevat suhteeseen pelkka raha mielessaan. Naissa tapauksissahan on kyseessa kummankinpuolinen(?) hyvaksikaytto. Palvelujentarjoajan uskon kylla loytavan muunkin rahanlahteen. Surullista...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

nojoo

30.9.2005 15:09

Meillä on aivan sama kuka maksaa mitä. Kummalla rahaa tilillä, maksaa. Rouvan nettotulot noin puolet omistani mutta en pidä mitään "omia" rahoja. On näitäkin tuttavia jotka suunnilleen pitää kirjaa kuka maksoi kaupassa tai laskut mutta en kyllä tajua miksi. Jos kerran ollaan kimpassa niin kaikki on yhteistä, vai? Ehkä ajatellaan että bänks on kuitenkin väistämätön ja BÄNG sitten se onkin ennustus joka toteuttaa itseään. Mahtavaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

c_d_

30.9.2005 22:18

Kyllähän se toisen työttömyys vaikuttaa omiinkin menoihin, jos sen takia joutuu maksamaan toisenkin kuluja! Huonoimmassa tapauksessa työtön voi olla kokonaan tuloton, ja silloin kaikki kulut jäävät sen toisen harteille.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ez-1

2.10.2005 04:05

Mahtavia kommentteja.
Jos aikoo naida rahaa ja uskoa tulevaisuutensa sille, olisi se varsin reilua kertoa suhteen alussa sille toisellekin osapuolelle. Tietäisi tämä toinenkin osapuoli sitten riittoisan rahanlähteen loppuessa, että työsuhde huorankin kanssa (mies tai nainen) loppuu todennäköisesti piakkoin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Rodney

5.10.2005 16:18

Samat naiset jotka tuomitsevat toisaalla huorissa käymisen, käyttäytyvät/ajattelevat itse samalla tavoin. Nykyään Eestiläiset naisetkaan eivät valitse miehiä pelkän rahan perusteella ja Tallinnan naiset ovat hiukan eri tasoa ulkonäöltä kun Helsingin omat.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pierre-Gilles

7.10.2005 00:26

Meillä on yhteinen tili ja kummallakin siihten pankkikortti. Periaatteenamme on:"Mikä ei ole minun taskussani on sinun taskussasi." Tämä toimii myös käänteisesti.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

sinkku-mamma

9.10.2005 20:04

Olen ollut siinä mielessä onnekas, että aina seurustellessani meillä ei ole ollut miehien kanssa tappelua rahasta. Se maksaa kummalla on. Nyt on tullut uusi mutka matkaan kun minua 2kertaa enemmän tienaava kundi on ryssinyt omat raha (ja muutkin) asiansa ja olettaa että minä rupean häntä ruokkimaan.. Ei muuten, mutta kun satun olemaan raskaana kyseiselle herralle.. Valittaa kun minä ostan vauvalle välttämättömiä tavaroita (esim. sängyn, sitterin, rattaat) ja ite käy ainoista rahoistaan parturissa.. No hyvä kun tuli näin pian huomattua, niin en sitten joudu vauvan synnyttyä tappelemaan jostain näin typerästä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

aravainen

6.11.2005 18:42

Mitä järkeä sitä on itsellensä edes ottaa mitään riippakiveä, itsekkeseen on paljon mukavampi olla ja ei tarvia tällaisestakaan tapella.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Macandron

20.11.2005 23:22

Asuin tyttöystäväni kanssa kolme vuotta yhdessä ja jo ensimmäisen vuoden jälkeen "oman rahan" käsite katosi. Minä opiskelin ja hän oli töissä vuoden, sitten molemmat opiskelimme. Minulla oli koko ajan osa-aikatyö josta tienasin vaihtelevan määrän rahaa. Yleensä se joka tienasi sillä hetkellä enemmän sai käyttää hieman enemmän rahaa hupeihin, mutta yhteiset menot menivät aina sen pussista jonka palkka oli isompi. Emme lähes koskaan riidellyt raha-asioista. Kaikki tämä tuli ihan luonnostaan - emme sopinut rahankäytöstä mitään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

TKoo

15.12.2005 09:00

Mä olen kyllä vähä omistushaluinen tienaamistani rahoista. Kai se on köyhyyden ansiota että ku sitte rahaa tienaa ni haluis pitää ne itellään, mutta meidän taloudessa ruokaostokset maksaa se jolla on enempi rahaa. Ei ole sinällään "omaa rahaa" vaan jos toiselta loppuu niin toinen maksaa. Varsinki näin joulun alla: minä hoidan joululahjaostokset kaikille (minun perhe ja hänen perheensä) ja hän sitten kustantaa mun matkan pohjoseen ku omat rahat menny lahjoihin. =)
Ku yhessä ollaan ni rahahan on yhteistä? =)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi