Näytelmä ilman väliaikaa

Ja he näyttelivät onnettomasti elämänsä loppuun asti.

Kulissiavioliitto on pahimmillaan elämän mittainen roolisuoritus. Näytelmä, jonka keskiössä on onnellinen perhe.

Yksi, etenkin ennen, kulissiliittoja solminut ryhmä on homot ja lesbot, jotka eivät sosiaalisten paineiden ja asenteiden vuoksi uskalla tulla kaapista. Kuviosta versoo hyvin traagisia tarinoita, joissa koko elämä on yhtä teeskentelyä.

“Seksielämä vaimoni kanssa on pitkälti teeskentelyä, naidessamme kuvittelen olevani miehen kanssa, tämä ristiriita aiheuttaa myös seksuaalista haluttomuutta. En ole kertonut kenellekkään näistä asioista, enkä edes halua. Haluan elää tätä kaksoiselämääni”, kirjoittaa nimimerkki homojen keskustelupalstalla.

”Otan jatkuvasti isoja riskejä kiinnijäämisen pelossa”, hän jatkaa.

Ja sitten on niitä pariskuntia, jotka suojaavat kulisseillaan toista.

Teresa, 32, on nainen, joka törmäilee oviin. Tänään hänellä on ruhjeentapainen huulessa. Viime viikolla selässä. Ensi viikolla jossain muualla.

Elämä Jannen, 35, kanssa on kulissia, laatuisaa sellaista. Kasassa on vähän keskiluokkaista unelmaa runsaampi setti: moderni koti, jota kaverit kadehtivat, kaksi uutta autoa, lomaosake Levillä, matkoja ja kaksi viimeisen päälle puettua ja leluin kilpavarusteltua lasta. Silti Teresa ei haluaisi mitään muuta kuin muuttaa pois kodistaan, astua kulisseista ulos.

“Rakastan Jannea edelleen, mutta väkivalta on sietämätöntä. Olen rukoillut Jannea menemään johonkin hoitoon tai terapiaan, mutta hän ei koe tarvitsevansa apua. Hän nauraa, kun koetan puhua tunteistani.”

Teresa on ottanut eroamisen esille lukuisia kertoja, mutta Jannelle se ei ole vaihtoehto. Hän on uhannut tappaa Teresan, jos tämä lähtee. Tätä on hyvin, hyvin vaikea uskoa vain Jannea pintapuolisesti tuntevana. Hän on hauska, fiksu ja sosiaalisesti hyvin taitava. Hurmuri. Teresa tietää paremmin:

“Kauheinta on, että tiedän Jannen pystyvän sellaiseen tekoon.”

Teresa puhuu rumat tarinansa häkellyttävän viileästi, huolella meikatut kasvot peruslukemilla. Hän on harjoitellut pitkään pitämään itsensä tasapainoisen oloisena ja näköisenä.

“On kaksi asiaa, joiden eteen mä olen valmis tekemään mitä vain: että Janne ei löisi, ja ettei kukaan saisi tietää, että se lyö.”

Miksi?

“En varmaan istuisi tässä, jos tietäisin miksi asia on niin. Asia tuntuu helpommalta kestää, kun salaan sen. En halua olla nainen, jota kaikki säälivät: tuolla se hakattu luuseri menee.”

“Korneinta on se, että monet tutut naiset sanovat kadehtivansa mua, koska Janne on ‘niin hyvä mies.’ Seurassa Janne näyttää vain parhaat puolensa, on kohtelias ja auttaa lasten hoidossa”, Teresa kertoo.

Hän sormeilee kaulallaan lepäävää timanttipalloa, hyvityslahjaa Jannelta.

“Muiden silmissä nää on kalliita lahjoja ihanalta mieheltäni. Mulle ne ovat huonojen muistojen symboleja. Verirahoja.”

Vaikka sopimusavioliitot ovat pitkälti historiaa, pystyvät vanhemmat edelleen vaikuttamaan voimakkaastikin puolison valintaan.

Essi, 29, oli vähällä ajautua naimisiin Sen Väärän kanssa, koska ei saanut sanottua vanhemmilleen, että ei haluakaan naimisiin kihlattunsa kanssa. Kolme kuukautta ennen ajateltua hääpäivää Essi sai kakistettua äidlleen, että kirkko ja juhlapakka olisi peruttava – hän ja Janne olivat olleet viimeisen puolen vuoden ajan vain kämppiksiä, ja Janne oli jopa esitellyt Essille uuden tyttöystävänsä.

“En ymmärrä oikein vieläkään miksi annoin kaiken mennä niin pitkälle. Minusta tuntui vain hirveän pahalta pettää vanhempien odotukset. Olin ollut jo kerran aikaisemmin kihloissa ennen Jannea, joten vanhempani todellakin odottivat, että asettuisin aloilleni ja alkaisin tehdä lapsia. Siis elää samanlaista, turvallista elämää kuin hekin.”

Jannessa oli unelmavävyn ainekset: hyvä perhe, insinöörin paperit taskussa ja käytöstavat hallussa. Essi ihastui alussa juuri siihen, että Janne oli niin “sopiva”.

“Parin vuoden seurustelun jälkeen huomasin, että Janne oli ennen kaikkea sopiva vanhemmilleni, heidän odotuksiaan täyttämään.”

Janne ja Essi sopivat, että he saavat alkaa tapailla muita, vaikka asuisivatkin vielä yhdessä.

“Janne sanoi, että on OK jos asun hänen kämpässään kesään asti. Koska ulospäin kaikki näytti samalta kuin ennenkin, lykkäsin ja lykkäsin vanhemmilleni kertomista.”

Lukijoilta

“Ukolla on rahaa. Paljon.”
Nainen

“Yhdessä ollaan vanhempien mielenrauhan vuoksi. Molemmat kuuluvat konservatiivisiin yläluokan perheisiin, eikä seurustelu taviksen kanssa tulisi kysymykseenkään.”
Mies

“Seurustelin exäni kanssa 2 vuotta ennen kuin luovutettiin. Suhde oli puolen vuoden jälkeen tuhoontuomittu enkä ainakaan minä rakastanut häntä. Meillä oli todella hyviä yhteisiä ystäviä joiden kanssa oli kiva viettää aikaa porukalla. Nyt kun ollaan erottu ei pidetä enään samalla tavalla näiden parien kanssa yhtä. Seurustelevat parit kun tykkää viettää yhdessä Juhannukset ja muut mökkireissut eikä sinkkuja tule sinne samalla tavalla kutsuttua. Sääli.”
Mies 26 v.

“Ulospäin suhteemme näyttää varmasti varsin hyvinvoivalta, mutta totuus on kuitenkin aivan toinen. Riidellään jatkuvalla syötöllä, milloin mistäkin. Eroakin ollaan tehty vuorotellen, mutta ollaan yhä yhdessä. Jos eroaisimme, se varmasti tulisi läheisille yllätyksenä. Puoliskosta en tiedä, mutta oma kantani on hyvinkin raaka. Jaksan tätä paskaa sen takia, että en edes pysty ajattelemaan naistani jonkun muun kanssa. Joten pidän itselläni, vaikkakin tää on tosi syvältä. Sairasta eikö totta, mutta tiedän etten ole ainut näin ajatteleva maan päällä.”
Mies

“Kyllä se on kulissi sukulaisille pitää näyttää, että kaikki on hyvin vaikkakin kaikki menee päin persettä. Mustasukkasuutta ja valheita, väkivaltaa pettämistä mutta silti niin paljon sitä muijaa rakastan mä en voi jättää sitä koska kuka siitä sitten huolen pitää.”
Mies

“Yhdessä oltiin kolme vuotta. 2 ja 1/2 vuoden jälkeen alkoi jo tuntuu siltä, että tiedetään toisistamme kaikki mitä voi tietää. Ei voitu erota, ennen kuin 3 vuotta tulee täyteen. Oltiinhan me ‘niin ihana pari’ ‘jotka on varmaan aina yhdessä’ Niinpä niin..”

Kysymys: Kulissi vai avoimuus?

“Vaikka puhutaan kulisseista ja vieraantumisesta, useimpia pariskuntia yhdistävät monet, yhteisestä historiasta kumpuavat hyvät asiat. Vaikka sanotaan, että ollaan yhdessä lasten takia, todellisuudessa suhteeseen liittyy solidaarisuutta ja positiivisia hetkiä. Kulisseissa on mielestäni kysymys enemmän siitä, että ihmiset eivät halua puhua suhteidensa ongelmista kenenkään kanssa. Meillä vallitsee voimakkaana ajattelu, että suhteen sisäiset asiat eivät kuulu muille ja jokainen hoitakoot omat sotkunsa.”

Psykoterapiataitojen instituutin kehitysjohtaja Sinikka Arhovaara.

TJEU = Tsekkaa jos et usko

Tommy Hellsten: Virtahepo Olohuoneessa
Self help-oppaiden klassikko, jossa selvitellään salailun mekaniikkaa ja läheisriippuvuuden muotoja. Ulospäin normaaleilta näyttävien kulissiperheiden olkkareissa saattaa töröttää näkymätön virtahepo, asia, josta perheessä ei saa puhua.

Green Card Gerard Depardieu ja Andie
Mc Dowell näyttelevät paria, jotka menevät naimisiin, jotta Depardieun esittämä ranskalaispianisti saisi muuttaa jenkkeihin. Viranomaiset vaativat paria todistamaan, että liitto on aito, mutta samaan aikaan suhde on salattava ystäviltä.

Charles & Diana
...sekä liuta muita kuninkaallisia tuntuu elävän liitoissaan vain muodon vuoksi. Muikeat kulissit varmasti helpottavat patsastelijoiden oloa, onhan se mukavampi luoda puolisoonsa kylmiä katseita limusiinin takapenkillä kuin Ladassa.

6 kommenttia

jussipetteri

11.12.2004 13:46

Tästä aiheesta ei ole näköjään kukaan aloittanut keskustelua. Johtuneeko siitä että perhe ja sen sisäiset asiat on vieläkin vähän tabu.

En ole oikein ikinä tajunnut, minkä takia kaikki asuinyhteisöt yrittää ängetä itseään normaalin perheen muottiin. Normaalia perhettä kun ei ole olemassakaan, on vain jollain lailla toimivia, vähemmän toimivia ja ei ollenkaan toimivia perheitä.

Jutussa saatiin taas kuva siitä, kuinka mies lyö ja vaimo pitä kulisseja pystyssä kaikin keinoin. Eikös tämä ole suunnilleen normin mukainen malli suomalaisesta perheestä? Muitakin näkökulmia ja kuvioita varmasti olisi löytynyt kun olisi vähän kaivanut. Haluaisin esimerkiksi kuulla, miltä naisesta äitinä ja puolisona tuntuu kun mies alkaa hakata myös jälkikasvua. Lasten takiahan sitä usein jäädään huonoon suhteeseen... Tai miltä miehestä tuntuu, kun nainen heiluu yhteisessä kodissa puukon kanssa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pirkko_

11.12.2004 16:20

Mun vanhemmat eivät parin viimeisen yhdessä olo vuoden aikana puhuneet toisilleen. Oli jotenkin noloa mennä äidin kanssa naapurien ylioppilasjuhliin kun siellä oli jo "meidän perheeltä" (isältä) lahja.

Ja sitten kaikki olivat niin yllättyneitä kun ne erosivat. "mutta teidän perheessähän kaikki on niin hyvin..." Koskaan ei pidä sanoa mitään ellei tiedä 100% varmasti kuinka asiat ovat...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Vittuuntunut

2.1.2005 15:51

Aihe on vähän tabu kun ei oikein tiedä miten selittää miksi jäi sen miehen kanssa yhteen joka raiskasi kahden viikon seurustelun jälkeen. Tämän jälkeen hakkasi ja käytti hyväksi kaikilla mahdollisilla tavoilla. Ns. normaalien ihmisten vastaus ongelmaan on että "mikset jättänyt sitä,... typerys.".. Kyllä sitä aika pian oppii pitämään turpansa kiinni. Sääliä saa , ja sitä ei kaipaa, ja loput ihmiset tuomitsee sut vaikka sä olit uhri. Jään katsomaan kuinka moni käyttäytyy normaalisti sen jälkeen kun mies johon olet ihastunut hakkaa sut ja tunkee kätensä haaroväliin niin että veri roiskuu ja huutaa että olet huora kun olet itse asiassa neitsyt. Mut eihän tollanen vaikuta ajatteluun ollenkaan.. ei se saa sua ajattelemaan et my god, se varmaan tappaa mut jos mä häippäsen. Ja turvataloista.. Kyseinen mies on vainonnut jättämisen jälkeen nyt jo neljättä vuotta. Aina valmis, kuin partiopoika.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Insomnia_

6.1.2005 20:05

Mun mielestä on ihan turha puolustella tai selitellä jäämistä esim. väkivaltaseen suhteeseen. Mä oon varmaan sit just näitä edellisen kirjoittajan mainitsemia tuomitsijoita mutta.. Ensinäkin voin sivusta seuranneen - tai itseasiassa keskellä helvettiä asuneen - kokemuksella todeta, et ei se oo loppujen lopuks parempi jäädä! Joo, se uhkaa tappaa jos jätät. Käykö mielessä et se henki voi lähtä jos ET jätä..??!! Jätä ja seuraa helvetti, vainoaminen ja ties mitä. MUTTA, älä jätä.. Kuka oikeesti kuvittelee sen olevan parempi??!! Älä jätä, ja seuraa HELVETTI. Niin kauan ku pysyt tilanteessa saat oottaa et koska taas, joudut pelkäämään jokaista liikettä ja sanaa ettet vaan laukasis mitään,elämä on yhtä pelkoo kun TIETÄÄ et se EI lopu, jos lyö kerran, lyö niin kauan ku annetaa lyödä!
Ystävällisenä neuvona: Lähtekää eka kerran jälkee!! Kerta kerran jälkee se on aina vaikeempaa! Mut lähtekää!! Vaik kuin haluis niin uskoo,ni se EI TODELLAKAAN muutu paremmaks!! Eikä kaikki oo aina sitä miltä näyttää!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Insomnia_

6.1.2005 20:08

Ja sitäpaitsi: Ihminen on uhri niin kauan kun antaa itsensä olla. Älkää olko uhreja, älkää jääkö tuleen makaamaan! Aikuinen ihminen voi aina valita, päättää ja poistua!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

New mom

20.12.2016 15:53

Kun mieheni tuli väkivaltaiseksi synnytettyäni lapsen olin synnytksen ja sairastelun takia muutenkin fyysisesti tosi huonossa kunnossa. Vaikka klisee usein on, ettei väkivaltasiseen yhteeseen saa jäädä kukaan ei tukenut minua eroamaan. Kerroin monille, ystäville, vanhemille, siskoille. Kommentit oli todella syyllistäviä ja vähätteleviä. Joitain viikkoja oltiin asumiserossa. Väkivalta jatkui. Käytiin keksustelemassa pariterapiassa, kirkolla. Ei apua. Lopulta Jussi työ auttoi miestäni. Väkivalta väheni sitä mukaa kun pääsen itse fyysisesti parempaan kuntoon.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi