Nolojen tilanteiden ihmiset

Siis tosi noloa.

Tiina, 33, tapasi ravintolassa – jossa hän oli ilman papereita – itseään 12 vuotta vanhemman miehen. Kohtaaminen johti yhden yön keikkaan ja siitä jonkinlaiseen suhteeseen.

Tiinan ajatuksissa seksi tarkoitti samaa kuin rakastaminen. Rakastaminen tarkoitti samaa kuin suhde, suhde tarkoitti samaa kuin hääkellot.

“Minulla oli hyvin viattomia kuvitelmia siitä mitä seurustelu on. Luulin ihan tosissani, että koska mies haluaa seksiä kanssani, hän on minuun tulenpalavasti rakastunut.”

Suhde oli olemassa kuitenkin vain Tiinan mielikuvituksessa. Mies soitteli Tiinalle, kun halusi seksiä, Tiina kipitti asunnolle myös muun läheisyyden toivossa.

“Kerroin miehelle kaiken elämästäni ja ajatuksistani, etenkin jos hän tarjosi minulle vähän kaljaa. Kerran kiikutin hänen luokseen päiväkirjani, koska halusin hänen ’tietävän minusta kaiken’.”

Seuraavana päivänä myös miehen kaverit tiesivät Tiinasta kaiken.

“En koskaan unohda tilannetta. Olin jo täyttänyt 18. Soitin miehelle ja pyysin häntä läheiseen baariin seuraksi. Hän tuli pian aika juovuksissa ison äijäköörin kanssa, josta melkein heti yksi alkoi todella ilkeällä tavalla vihjailla, että on lukenut päiväkirjani. Muutkin naureskelivat minulle, “oma” mieheni mukaan lukien. Lähdin baarista henkeäni haukkoen, oli aivan kuin joku olisi kumauttanut nyrkillä vatsaan.”

Pian päiväkirjaepisodin jälkeen mies näki Tiinan hyppytunnilla kaupungin keskustassa ja pyysi kyytiin.

“Menimme hänen asuntoonsa, jossa hän johdatti tilanteen seksiin. Ei siinä olisi ollut mitään kovin pahaa, mutta kun hän alkoi kiihottua, hän nousi seisomaan ja virtsasi päälleni. Se tuntui nöyryyttävältä ja häpeälliseltä, vaikka en ollut tehnyt aloitetta.”

Tiina lähti asunnosta lamaantuneena. Hän kovetti itsensä miehiä kohtaan vuosiksi.

“Lähdin ajatuksesta, että kukaan ei enää loukkaa minua tai laita minua tilanteeseen, jossa minulla ei ole tilanne totaalisen kontrollissa. Päiväkirjaepisodi teki minusta kivikasvon. En edes punastu koskaan, koska harjoittelin hallitsemaan tunteeni niin hyvin, ettei kukaan nauraisi minulle. Luulen, että myöhemmin kokemani syömishäiriökin liittyi tähän.”

Tiinan myöhemmästä seksielämästä edellisen suhteen loppukohtaus teki vuosiksi suorittamista.

“En voinut nauttia, koska tunsin häpeää ja syyllisyyttä sängyssä ja pelkäsin, että jotain noloa tapahtuisi taas.”

Häpeätutkija Ben Malinen sanoo, että häpeä on lamaannuttava kokemus, jopa aivan fyysisesti: häpeä jäykistää ruumiin, laittaa äänen tärisemään ja kädet vapisemaan. Epämiellyttävän kokemukset saattavat ajaa ihmisen sosiaaliseen eristykseen ja jatkuvaan stressiin. Häpeän sullominen mielen perälle piiloon vie valtavasti voimavaroja.

Lapset oppivat tunteiden tunnistamista vanhemmiltaan, tai niin ainakin pitäisi olla. Jos nämäkään eivät myönnä tai tunnista häpeäänsä, eivät he voi opettaa sitä lapsilleenkaan. Häpeä voi jopa siirtyä sukupolvien yli epämääräisenä pahana olona ja tai hahmottomana syyllisyydentunteena.

Koska häpeää ei tunnisteta – tai tunnusteta, se nimetäänkin usein virheellisesti alemmuudentunnoksi, loukkaantuneisuudeksi tai epätäydellisyyden tunteeksi. Tai vihaksi.

“Häpeää on niin vaikea myöntää, että mieluummin toista syytetään loukkaamisesta. Häpeää kokeva ihminen voi ylireagoida rankasti riitatilanteissa.”

Malisen mielestä häpeän salailemisen lopettaminen on avain parempaan oloon.

“Vertaisryhmiin hakeutuminen auttaa, kun valitsee ryhmän viitekehyksestä, josta häpeän aihe on. Kun asioista saa puhua tasavertaisessa seurassa ja oikeilla nimillä, olo helpottuu. Myös asioiden kirjoittaminen paperille pienentää häpeää; ihminen huomaa, ettei asia nyt olekaan kuolemanvakava.”

Tiinaa auttoi aika sekä kaksi pitkää, onnistunutta parisuhdetta.

“Kun olen vanhentunut, olen tajunnut kuvion yksinkertaisuuden: minä olin melkein lapsi, hän aikuinen mies, joka halusi helppoa seksiä. Häpeän tilalle tuli sääli sitä 17-vuotiasta kohtaan, joka niin kiihkeästi halusi vain jonkun, jota olisi voinut vähän halailla.”

Lukijoilta

“Metrossa häpeän, jos vahingossa vilkaisen jotakuta silmiin. Töissä häpeän aikaansaannoksiani, vaikka syytä ei välttämättä olisi. Jos pieraisisin poikaystäväni kuullen, tekisin itsemurhan.”
Nainen, 24

“Häpesin aikoinaan poikaystävääni älyttömästi. En suostunut näyttämään häntä kavereilleni tai vanhemmillen, sillä hän oli niin ruma. Poika oli kuitenkin mukava ja viihdyin hänen seurassaan. Sittemmin jätin hänet rumuuden vuoksi. Syyksi sanoin jotain pitkästä välimatkastamme. Häpeän episodia nykyisin.”
Nainen 19

“Lapsena häpesin kaikkea. Olen herkkä ja kurjahkoista oloista. Koti, vanhemmat, vaatteet ja irtaimisto olivat hävettäviä, jos ei minun niin muiden silmissä. Ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen tajusin yhdessä välähdyksessä, että olen yhtä hyvä ihminen kuin muutkin. Siitä lähti vähittäinen häpeän häviäminen. Nykyisin en häpeä oikeastaan mitään.”
Nainen, 32

“Häpeän kaikkea tekemääni koko ajan. Yhä edelleen mieleeni tulvahtavat ala-asteaikaiset nolot jutut ja kärvistelen itsekseni posket punaisina muistoille. Joka päivä vastaan jollekulle jotenkin typerästi ja valvon yöllä kömmähdystäni surkutellen. Olen vakavasti harkinnut terapiaa.”
Nainen, 27

“Tapanani on törttöillä humalassa kotibileissä, jonne olen päässyt vain kaverin kautta. Nolaan itseni ja kaverini olemalla tyrkky ja tiettyyn rajaan asti helppokin. En kuitenkaan ikinä päädy sänkyyn mikä nolottaa myös. Saatan humalapäissäni keksiä, että olen muka niin humalassa, että en edes muista mitä olen loppujen lopuksi tehnyt. Lopulta teen itsestäni niin julmetun säälittävän juntin, että edes kaverini eivät kehtaa vastaisuudessa mennä saman henkilön tuleviin kemuihin. Morkkiksesta selviän yleensä muistelemalla toisten tuplasti pahempia, mutta ikivanhoja kämmejä. En ole koskaan ollut saman tyypin bileissä kahdesti. Tiedän olevani tavan teini känniääliö.”
Nainen, 18

8 kommenttia

how_sad

22.6.2005 11:14

Jos tässä oli nolojen tilanteiden TOP10, niin hyvin menee. Gosh!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Siistotajoo

22.6.2005 16:34

Niin siis mikä on tämän artikkelin pointti? Vai onko toimittaja vaan deadlinen lähestyessä kyhännyt _jotakin_ kasaan - välittämättä siitä, että koko artikkeli on teennäinen, huonosti kirjoitettu ja täysin vailla päätä tai häntää? Toivottavasti kesä tuo Cityn toimittajille rusketuksen lisäksi uusia, toimivia ideoita syksyä ja talvea varten.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

lucrezia

26.6.2005 20:36

Ihan voisi olla tottakin. Tosin kenen pitäisi kantaa häpeää olisi tuon miessian, ikävää ja valitettavaa, mutta rakkaassa massamme vastaavaa kohtelua tapahtuu eseimmin kuin tarpeeksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Lartsu

28.6.2005 11:51

Kaunis tyttö ihastuu johonkin sikamieheen, pettyy, kovettaa itsensä. Peruskivat kundit ihastuvat tyttöön, haikailevat perään, nämä toisensa jälkeen kylmetetään, jopa kostomielessä erityisen tylysti.
Sitten löytyy joku vaikea mies, joka ei ole naisesta tai suhteesta ylipäänsä kiinnostunut. Koska tämä ei intoile ja soittele perään, tyttö kokee miehen jotenkin erityisenä, ihastuu ja lopuksi pettyy.

Ja sitten jonkun ajan päästä joku tällanen tavallinen jamppa on ensin koittamassa ymmärtää tytön ajatuksen juoksua ja silti lopuksi dumpattuna.

Noh, se oli pessimöintiä, mutta kertokaahan nyt äidit tyttärillenne, että jos eka mies on äärimmäisen kielteinen kokemus, niin ei se tarkoita että kaikki ovat :o)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sallamari

28.6.2005 16:10

Hyvin sanottu Lartsu, luulen ajatuksessasi olevan perää.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jumppamaikka

1.7.2005 17:04

Minullakin on ollut vuoden pituinen suhde rumaan mieheen, joka seurassani oli mitä ihanin ja huomaavaisin. Hänen kanssaan viihdyin, meillä oli aina hauskaa ja seksikin oli loistavaa. mutta kavereidensa ja perheensä edessä hän oli täysi ÄÄLIÖ jota häpesin sydämeni pohjasta. En aluksi antanut sen häiritä, ajattelin että minun seurassani hän oli aivan toista maata. Häpesin hänen rumuuttaan ystävieni ja sukulaisteni edessä, mutta asiaa helpotti se, että silloin hän sentään tajusi käyttäytyä hyvin. Pistin suhteen poikki kyllästyttyäni häneen ja nykyään en halua olla tähän ihmiseen enää missään yhteyksissä ja haluan unohtaa koko suhteen, koska ajatuskin kuvottaa ja nolottaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

MissIndefinite

15.5.2006 20:56

Häpeän välillä kauheasti itseäni jos olen yksin yleisillä paikoilla. Tunnen itseni tyhmän näköikseksi tai vastaavaa.

Häpeän myös aina töitäni tai muita aikaansaannoksiani, en kehtaa näyttää niitä muille. Kun opiskelee vielä taide alaa ja on kaikenmaailman kritiikkejä muitten edessä, yritän välttää niitä parhaani mukaan. :O

Ärsyttävää sinänsä kun ei osaa "laittaa" itseään samaan arvoon muiden kanssa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

MissIndefinite

15.5.2006 20:57

Mutta artikkeli oli vähän kökkö. Pettymystä ilmassa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi