Peiton alla pimeässä

Herätä sitten kun tulet

Mene suoraan asiaan. Tee kumppanisi kanssa ekskursio seksikauppaan.
Mene suoraan asiaan. Tee kumppanisi kanssa ekskursio seksikauppaan.
"Jos sama temppusarja toistuu joka kerran kun seksiä harrastetaan, niin kyllähän se melko puuduttavalta alkaa tuntua", määrittelee Sexpo-säätiön tutkimuspäällikkö Anu Suomela tylsää seksielämää.

Peiton alla pimeässä -rutiinit ovat monen parisuhteen kirous, vaikka cosmopolitanien multiorgasmioppaat luovatkin vaikutelmaa, jonka mukaan modernin nuoren aikuisen seksielämä on villiä ja spontaania laittoa päivästä toiseen.

Suomela sanoo, että hyvä parisuhde voi kestää kehnoa seksielämää pitkäänkin.

"Ihmiset ovat yksilöllisiltä tarpeiltaan erilaisia. Kaikille seksi ei ole se keskeisin asia parisuhteessa, vaan elämän voi kokea aivan yhtä laadukkaana ja tyydyttävänä, vaikka seksin alueella olisikin harmaata. Idea on se, että sääntöjä ei ole", Suomela lohduttaa.

Suomelan mukaan kaavan rikkominen lähtee kommunikaatiosta.

"Seksiongelmien taustalla on useimmiten kyvyttömyys puhua asiasta. Seksi on niin sensitiivinen alue, että aihetta on vaikea ottaa puheeksi, vaikka haluaisikin. Usein kumpikin osapuoli tajuaa, että seksin alueella on ongelmia, mutta niistä ei osata tai uskalleta puhua, koska pelätään, että toinen loukkaantuu."

Kirjassa Aistillisen rakastamisen opas pareja kehotetaan purkamaan väliltään "Pääsy kielletty"-miinoja, jotka rajoittavat kanssakäymistä muillakin kuin seksin alueilla: jos suhteessa on paljon käsittelemättömiä asioita, niistä alkaa muodostua puhumattomuuden saarekkeita jotka alkavat heijastua seksielämäänkin. Kirja kehottaa pareja vaihtamaan kirjeitä vaikeista asioista ja keskustelemaan niistä jälkeenpäin.

Pahimmillaan vaikeneminen johtaa oravanpyörään, jossa tylsä seksielämä muuttuu haluttomuudeksi, joka on rutiiniseksin läheinen sukulainen. Kun seksi tylsistyttää, siitä tulee ankeaa suorittamista, joka ei generoi haluja uusiin yrityksiin.

Suomela ehdottaa keskustelun avaukseksi esimerkiksi seksikirjaa, josta voi näyttää toiselle osapuolelle asioita, joita haluaisi tuoda mukaan sänkyrepertuaariin. Ujoimmillaan kirjan luettaminen voi olla vain sen "unohtamista" pöydän kulmalle.

Myös pornon katseleminen yhdessä voi tuoda uusia näkökulmia seksielämään.

"Mutta se ei kiinnosta kaikkia", Suomela huomauttaa.

Hän kehottaa myös tutustumaan seksikauppojen lelutarjontaan ja harrastamaan seksiä uusissa paikoissa. Jos parin keskusteluyhteys on muuten kunnossa, uutuuksia voi ehdottaa suoraan, itse tilanteessa.

"Jos tunnelma on hyvä, niin miksei sitä voisi ehdottaa uutta asentoa tai paikkaa."

Tylsän seksielämän ytimessä kummittelevat paitsi erilaiset estot, myös kyvyttömyys aitoon läheisyyteen. Pari, joka ei syystä tai toisesta kykene olemaan oma itsensä – haavoittuvainen ja heikkokin – ei saavuta seksinkään alueella tarpeeksi läheistä suhdetta, jolloin seksielämä muuttuu näyttelemiseksi syvän tunnekokemuksen sijaan. Tämä selittää toisaalta myös sitä, miksi seksielämä paranee suhteen kehittyessä: kun luottamus ja kommunikaatiotaidot lisääntyvät, vapautuu kanssakäyminen seksinkin alueella.

Kysymys: Onko parini haluton vai petturi?

"Yleensä, kun puhutaan seksuaalisesta haluttomuudesta se todellakin tarkoittaa juuri sitä. Eli silloin henkilöllä ei ole mielenkiintoa seksiin, ei edes parisuhteen ulkopuolisen ihmisen kanssa. Syy haluttomuuteen voi löytyä elämäntilanteesta, esimerkiksi stressistä, kiireestä, yhteisen ajan puutteesta, lapsista, hormonitoiminnasta, masennuksesta jne. Jos haluttomuus kohdistuu pelkästään kumppaniin, mutta muuten kyllä seksuaalista värinää löytyy, tulisi pariskunnan tarkastella suhdettaan tarkemmin. Ollaanko ajautumassa erilleen? Onko toisen tavassa lähestyä parantamisen varaa? Kuitenkin haluan muistuttaa, että jokaisella jossain elämänvaiheessa tulee aikoja, jolloin seksuaalinen kiinnostus vähenee. Seksuaalisuus pysyy harvoin muuttumattomana."
Katja Hakosaari, Sexpo-säätiö

TJEU = Tsekkaa jos et usko

  • Katerina Janouch: Orgasmikirja
    Pikkuisessa kirjassa on 250 konkreettista ohjetta orgasmin saavuttamiseen. "Jos elimistösi vaatii viittä orgasmia päivässä, suo ne sille."
  • Andrew Stanway: Aistillisen rakastamisen opas
    Piirroskuvitettu seksiopas, jossa keskitytään teknistä suorittamista enemmän kommunikatiivisuuteen ja läheisyyden luomiseen parisuhteessa.
  • Marsvenus.com
    Mars ja Venus-kirjailija John Grayn kotisivu, jossa voit muun muassa testata onko makuuhuoneessanne kaikki ihan ookoo.

Ensi kuussa

Toisen omaa ei saa viedä, mutta mitä sitten tapahtuu, kun kaverin suhde päättyy? Eli oletko seurustellut ystäväsi exän kanssa? Onko se sallittua vai ei, ja miksi? Häviääkö ystävyys rakkaudelle? Kerro meille, me kerromme muille: City, Suhteet, PL 90, 00390 Hki tai www.city.fi

3 kommenttia

tuuli_nen

18.7.2006 13:50

Ja uutta tässä artikkelissa oli se, että..?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Spanish J

19.7.2006 19:18

Joo, oli aika täytejutun makua tässä. Kesä ja lomat, tietäähän sen...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kalypson

11.12.2006 09:29

Niimpä.. ei mitään uutta... mutta totista totta valitettavasti. Valot päälle prkl! Ja mikä helvetti miehiä riipii... odottaako ne tosiaan että kaikista naisista tulee yhtä kyynisiä ja tunteettomia... se asenne tulee kerroksittain, mitä enemmän shittiä sen enemmän asennetta, ei voi suojella kuin itseään. :-) seksi on tärkeintä ja parasta.. ennen sitä on rakkaus.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi