Seksivallankumous tulee ja tämä henkilö näyttää meille tietä

“Seksuaalisuus kuuluu kaikille”, sanoo Kasper Kamppuri.

“Seksin ei tarvitse mennä pilalle, vaikka siitä puhuu", tietää Kasper Kamppuri.
“Seksin ei tarvitse mennä pilalle, vaikka siitä puhuu", tietää Kasper Kamppuri.

Kasper Kamppuri on ollut muutaman vuoden ajan mukana järjestämässä Wonderlust-festivaalia, joka keskittyy tiedostavan ja monimuotoisen seksuaalisuuden tutkimiseen. Wonderlust syntyi aikanaan vastineeksi kaupallisille seksimessuille. Kamppuri ohjasi festareilla tänä vuonna Queering Sex -työpajaa, jossa murrettiin sukupuolirooleja erilaisten harjoitusten avulla.

“Suurin osa ihmisistä on jollakin tavalla seksuaalisia olentoja ja sen toteuttamiseen pitää kannustaa ja antaa työvälineitä. Meidän päätöksiin vaikuttaa paljon ympäröivä yhteiskunta, eikä se mitä me itse haluamme”, Kamppuri kertoo motiiveistaan.

Tärkeintä kaikessa seksuaalisessa kanssakäymisessä on Kamppurin mukaan “consent” eli suostumus. Hän sanoo, että suostumuksen pitäisi olla osa seksuaalikasvatusta, sillä suurin osa nuorista aikuisista ei ole edes kuullut luvan kysymisestä vaikkapa suuteluun.

“Se tarkoittaa sitä, että kaikki mitä tehdään tai tapahtuu on kaikkien osallistujien tahdon mukaista. Koskaan ei tietenkään voida saavuttaa sataprosenttista suostumusta, mutta siitä voidaan keskustella ja neuvotella hyvinkin paljon.”

Näkymätön näkyväksi

Kamppuri tekee työtä vähemmistöjen oikeuksien eteen ja haluaa muuttaa näkymättömän näkyväksi.

“Mediassa välitetään erittäin rajallista ja ohjattua kuvaa seksistä ja seksuaalisuudesta. Sellainen kuva korostaa heteroihmisen kokemusta, ei esimerkiksi vähemmistöjen. Tietynlainen valkoinen, vammaton ja hoikka ihminen nähdään oikeana vaihtoehtona olla seksuaalinen olento. Se asettaa paljon paineita muille. ”

Kamppurin kaltaisia seksiaktivisteja tarvitaan, sillä aiheesta julkisesti sekä yksityisesti keskusteleminen on ainoa väylä siihen, että erilaiset seksuaalisuuden muodot nähdään hyväksyttyinä. Esimerkiksi BDSM:stä puhutaan julkisuudessa hyvin vähän, vaikka nykyään yllättävän monen makuuhuoneessa on tavallista leikkiä alistumisleikkejä.

“Seksin ei tarvitse mennä pilalle, vaikka siitä puhuu. Siitä voi tulla mielettömän paljon hauskempaa, jos uskaltaa avata keskustelun ihan perusasioistakin. Pitää uskaltaa toteuttaa ja ilmaista itseään. Mieti mistä sinä pidät, mistä sinun kumppanisi pitää ja mistä ei. Lähtekää keskustelemaan näistä asioista”, Kamppuri neuvoo.

"Seksi on poliittista, ei vain aikuisten hauskanpitoa."
"Seksi on poliittista, ei vain aikuisten hauskanpitoa."

Seksivallankumous on hidas prosessi, mutta Kamppuri pysyy toiveikkaana. Hänen mukaansa olemme menossa oikeaan suuntaan, mutta matka maaliin ei ole helppo. Suomessakin toimii muutamia yhdistyksiä asian puolesta ja ammattitaitoisia seksuaaliterapeutteja löytyy monia.

“Seksi on poliittista, ei vain aikuisten hauskanpitoa. Yhdistyksillä ja aktivistien työllä luodaan muutosta ja se on koko jutun ydin. Pieneksi maaksi tilanne on jo onneksi aika hyvä”, Kamppuri kertoo.

Ujot suomalaiset ja seksipuhe

Miten me ujot suomalaiset sitten uskalletaan lähteä puhumaan seksistä toisillemme?

“Ei siihen ole mitään taikakeinoa. Jos tuntuu tosi hankalalta puhua omasta henkilökohtaisista haluistaan, voi keskustella laajemmin seksiin liittyvistä ilmiöistä. Voi kertoa mielenkiintoisista artikkeleista tai nettisivuista, joihin on törmännyt”, Kamppuri jatkaa

Ihmiset ovat koko ajan kiinnostuneempia seksitapahtumista ja yhdistysten toiminnasta. Kamppuri neuvoo kysymään itseltään, mitä oikein etsii ja haluaa näistä paikoista. Jokaiselle alakulttuurille on omat piirinsä.

“Jos ei muuten, niin ainakin tapahtumissa tapaa ihmisiä laajalta skaalalta. Rohkeasti ulos kuoresta, jos se on vain mahdollista!”, Kamppuri sanoo.

1 kommentti

Isä

14.10.2017 17:16

Eipä yhtään kehitä tai kiihota tällaisten luonnottomuuksien höpinä ja tulva. Terveisin usean lapsen isä ja tyytyväinen yhden vaimon mies.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi