Seta ja Amnesty haluavat pysäyttää homopropagandalain leviämisen koko Venäjälle

Kyseinen laki rajoittaa sananvapautta ja rikkoo seksuaalivähemmistöjen oikeuksia jo useissa venäläisissä kaupungeissa.

Kun mellakkapoliisi, jolla lukee vaatteissaan OMOH kuljettaa homojen oikeuksia puolustavaa mielenosoittajaa putkaan, hänen tulisi katsoa peiliin.
Kun mellakkapoliisi, jolla lukee vaatteissaan OMOH kuljettaa homojen oikeuksia puolustavaa mielenosoittajaa putkaan, hänen tulisi katsoa peiliin.

Seta ja Amnesty järjestivät eilen tiistaina mielenilmauksen Venäjän suurlähetystön edustalla. Mielenosoittajien tähtäimessä oli Venäjän parlamenttiin duumaan käsittelyyn menevä ehdotus koko Venäjää koskevasta "homopropagandalaista". Lain oli tarkoitus mennä duuman käsittelyyn, mutta käsittelypäivää siirrettiin jo toistamiseen.

Sama, räikeästi sananvapautta ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien ihmisoikeuksia rikkova ja järjestöjen toiminnanvapautta rajoittava laki on jo voimassa paikallisella tasolla joissain venäläisissä kaupungeissa, kuten Pietarissa. Pietarista saatujen kokemusten mukaan laki on lisännyt seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintää.

Käytännössä lain avulla on mahdollista kieltää homo- ja biseksuaalisuudesta sekä sukupuolen moninaisuudesta kertominen sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen järjestöjen ja aktivistien toiminta.

Seta lähetti duuman puhemiehelle Sergei Naryshkinille kirjeen, jossa järjestö muistutti, että laki on Venäjän hyväksymien ihmisoikeussopimusten vastainen. Järjestöt katsovat, että laki olisi myös Venäjän oman perustuslain vastainen.

"Päättäjien on kannettava vastuunsa vakavista seurauksista, kuten kasvavasta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjinnästä, viharikoksista, väkivallasta ja mielivaltaisista pidätyksistä, mikäli he äänestävät lain puolesta", Setan puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi painottaa.

Eilisessä mielenosoituksessa Hippi vaati Venäjän päättäjiltä ihmisoikeuksien turvaamista ja syrjivän lain torjumista. Mielenosoituksessa kuultiin myös venäläisen sateenkaariperheen äidin terveiset ja suomalaisten aktivistien puheenvuoroja.

Vastaavia protesteja "homopropagandalakia" vastaan on järjestetty viikonlopun aikana ja tiistaina eri puolilla Eurooppaa, muun muassa Brysselissä, Riiassa ja useissa Venäjän kaupungeissa. Voronežin miljoonakaupungissa Kaakkois-Venäjällä vihainen väkijoukko hyökkäsi sunnuntaina väkivaltaisesti mielenosoittajia vastaan.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi