Suhteiden e-tavaratalo

Internetin chat-kanavien hyllyiltä löytyy mitä tahansa, milloin tahansa ja kenen kanssa tahansa.

Nettiseksiä, roolileikkejä, salaisia rakkaustarinoita ja menolippuja avioliittoon. Miehiä ja naisia. Vapaita ja varattuja. Eikä tavara lopu koskaan. Tervetuloa ihmissuhteiden e-aikakauteen, joka luo myös uusia sääntöjä parisuhteeseen.

Chat. Se on vähän niin kuin baari. Astut sisään ja olet ihmisten keskellä. Tarkastat, keitä muita on paikalla ja bongaat kiinnostavia kohteita. Samalla kun juttelet yhden kanssa, voit vilkuilla ympärillesi ja kalastella ympäriinsä. Jos olet pelimiehiä, lihaa löytyy joka lähtöön. Chatissa voi tehdä paljon samoja asioita, kuin baarissa - ja lisäksi paljon muuta. Ensinnäkin, chat on auki ympäri vuorokauden ja sinne voi astua vaikka yöpuku päällä. Iskupaikkana se on tehokkaampi kuin pahin lihatiski: iskettävät eivät lopu kesken globaaleilla iskumarkkinoilla - miljoonia ihmisiä Internet-yhteyden päässä. Ja mikä ihmeellisintä, chat-baarissa jokainen voi olla ihan mitä haluaa: valitse itse ulkonäkösi, sukupuolesi, ikäsi, ammattisi, seksuaalinen suuntautumisesi... vain mielikuvituksesi on rajana. Jos kerrot olevasi Kiimainen Blondinainen 75C, olet sitä, vaikka peiliin katsoessasi näkisit mustan afron ja kupeestasi roikkuisi penis. Mahdollisuudet ovat rajattomat - ja yhä useampi käyttää niitä hyväkseen.

Salaisia virtuaalirakastajia

Mia on 28-vuotias vakituisessa seurustelusuhteessa elävä nainen. Hän asuu yhdessä miesystävänsä kanssa, viidettä vuotta. Mia on eroottisten chat-palstojen vakiovieras.

"öisin, kun mies nukkuu, tulee usein avattua kone ja mentyä chatiin. Mun mies on aina stressaantunut töistänsä, ja se on vaikuttanut meidän seksielämään. Mä haluaisin seksiä ja hellyyttä paljon enemmän, mutta hän ei jaksa. Mä haen sitä sitten chatistä. Tuntuu tosi hyvältä, kun joku vieras mies kertoo, kuinka ihana ja seksikäs mä olen ja mitä hän haluaisi tehdä mun vartalolleni. Se on yllättävän kiihottavaa ja tyydyttävää."

Nettiseksiä. Virtuaalisia tunteita. Hyväileviä sanoja ja viehkeitä hymiöitä. Mia ei ole ainoa parisuhteessa elävä, joka hakee chatistä täydennystä oman suhteen puutteisiin. Monella kiltillä poika- tai tyttöystävällä, aviomiehellä tai vaimolla, on oma salainen virtuaalinen seksielämä tai jopa suuri virtuaalinen rakkaus. Nämä ovat ihmisiä, jotka eivät ole täysin tyytyväisiä omaan suhteeseensa, mutteivät kuitenkaan niin tyytymättömiä, että haluaisivat eroon kumppanistaan. Lisäksi he ovat kilttejä ihmisiä - he eivät halua pettää, oikeasti.

Tapaan SurfCityn chatissa 35-vuotiaan, naimisissa olevan Tomin. Ensimmäiseksi hän kysyy, olenko nainen ja seuraavaksi, haluaisinko harrastaa hänen kanssaan virtuaaliseksiä. Seksin sijaan johdatan keskustelun Tomin elämään.

"Virtuaaliseksiä olen harrastanut paljon. Mutta en minä sitä minun naista koskaan ole oikeasti pettänyt, en voisi kuvitellakaan. On vain niin kauhean yksinäistä joskus, kun se minun nainen on seksuaalisesti niin kylmä. Muuten meillä on asiat hyvin, mutta seksiä minä haluaisin aina paljon enemmän."

Jotkut toteuttavat seksuaalisuuttaan, toiset etsivät henkistä tyydytystä, esimerkiksi 25-vuotias Riina.

"Mulla on ollut chatin kautta aika monta rakkaussuhdetta. Mun oma mies on ihana, mutta me ollaan niin erilaisia, sen kanssa me ei oikein olla samalla henkisellä aaltopituudella. Chatissä oon tavannut aivan mielettömän viisaita ja henkeviä miehiä. Kyllä siinä aina jonkinlaisesta rakastumisesta on kyse. Vielä en ole mennyt yhdenkään kanssa treffeille, mutta täytyy myöntää, että houkutus on ollut suuri. En ole viitsinyt ottaa sitä riskiä, kun rakastan kuitenkin miestäni."

Joskus parisuhteen molemmat osapuolet ovat innostuneita ihmissuhteiden e-maailmasta. Samalla on kehitetty uudet kybersuhdesäännöt: mikä on pettämistä ja mikä ei? Saako harrastaa nettiseksiä? Saako treffata ihmisen, jonka kanssa on harrastanut nettiseksiä? Saako chatissa tavatulle miehelle tai naiselle lähettää oman kuvansa? Ja niin edelleen. 20-vuotias Tia kertoo poikaystävänsä kanssa sovituista kyberkoodeista:

"Me ollaan sovittu, että chatissä saa tehdä ihan mitä haluaa. Mutta kuvia ei saa lähettää kuin ulkomaille, muuten menee liian todelliseksi."

Näilläkin säännöillä ollaan jouduttu erinäisiin mustasukkaisuuskohtauksiin.

"Mä olin helvetin mustasukkainen esimerkiksi silloin, kun mä näin kuvan israelilaisests mimmistä, jonka kanssa mun kundikaveri chattaa melkein joka ilta. Sairaan hyvännäköinen nainen, ei voinut ottaa ihan rennosti."

Yhteinen harrastus voi synnyttää hupaisia tilanteita, varsinkin siinä vaiheessa, kun suhteessa menee huonosti. Marika, 25, teki mojovan Internet-mokan entisen poikaystävänsä aikana.

"Mä etsin salaa uutta miestä ja laitoin ilmoituksen Deitti.netiin. Siinä mä kerroin, mitä ominaisuuksia miehellä ei saa olla, ja ne olivat kaikki mun poikaystävän ominaisuuksia: mies ei saa lainata naiselta rahaa, mies ei saa vetää bisseä joka illta jne... Sitten mun poikaystävä soitti mulle ja kuulosti ihan omituiselta. Lopulta se huusi vihaisena, että se oli tunnistanut mun deitti-ilmoituksen. Mä jäin kiinni, mutta niin jäi sekin: mitä ihmettä se itse siellä Deitti.netissä teki? Ihan samaa kuin mäkin."

Täsmäseksiä täsmätarpeeseen

Osalle Internet on tehokas iskumesta, josta etsitään ilmaista päiväkahviseuraa. Päämäärää kohti edetään chatissa varsin suorasukaisesti, kun kenenkään ei tarvitse pelätä kasvojensa menettämistä.

Dr. Love huutaa kaikille: ISORINTAISET NAISET, SEKSIä TäNääN KLO 19 KARVAISEN MIEHEN KANSSA?

Täsmäkysymys täsmätarpeeseen. Jos täsmäseksin etsijä on nainen, hän saa todennäköisesti täsmälleen sitä mitä haluaa, varsinkin jos on valmis hiukan tinkimään ulkonäkövaatimuksistaan. Miehillä on sen sijaan vaikeampaa. Internetissä vallitsee naisten markkinat. Esimerkiksi Deitti.netissä ilmoittavat naiset saavat kymmenistä satoihin vastauksia, miehet hyppivät ilosta, jos saavat muutaman. Kysynnän ja tarjonnan epäsuhta on jo huomattu kaupallisen seksin tuottajapuolella. Yhä useampi prostituoitu etsii asiakkaita Internetin chat- ja deitti-palveluiden kautta. Usein ilmoitus on naamioitu tavalliseksi seuranhakuilmoitukseksi.

"Vastasin ihan tavalliseen deitti-ilmoitukseen, ja seuraavassa sähköpostiviestissä sain tosi pornon alastonkuvan ja vihjeen kuvassa olevan virolaistytön taloudellisesta ahdingosta," kertoo 18-vuotias Mikko hämillään.

Mikko itse myöntää etsivänsä jotain ihan muuta - sitä oikeaa. Internet ruokkii Mikon kaltaisten romantikkojen fantasioita. Kyllä se täydellinen kumppani odottaa siellä jossain päin maailmaa. Internetissä sen oikean etsiminen on tehokasta. Ei mene aikaa turhaan treffailuun ja treffeillä ujosteluun, kun voi nopeasti näpytellä kaikki tärkeimmät kriteerit tietokoneen näppäimistöllä esimerkiksi työpäivänsä lomassa ja odotella kriteerit täyttävien ehdokkaiden vastauksia.

Moni on löytänyt elämänsä rakkauden netistä, ja vähintään yhtä moni on pettynyt karvaasti.

SurfCityn webmasterien silmät kostuivat liikutuksesta, kun he saivat seuraavan viestin.

"Haluaisin kertoa, että chatti teki sen mihin kukaan tai mikään ei ole vielä pystynyt ! Olen ollut ns. pitkänlinjan superkranttu sinkku 22v. Olen elämässäni tavannut valtavasti ihmisiä, mutta kukaan niistä ei ole onnistunut vakuuttamaan minua. Mutta yks kaks yllättäen päätin kokeilla chattia muutaman kerran ja tärppäsi ! Löysin elämäni naisen, enkä koskaan ole ollut näin onnellinen !!! Olemme menossa tyttöystäväni kanssa pian kihloihin ja muutamme yhteen ! ISO kiitos siitä kuuluu teille, jotka pidätte tätä systeemiä yllä. Muutoin emme kenties koskaan olisi tavanneet!"

Rakkauden loppu ensisilmäyksellä

Usein todellisuus on kuitenkin virtuaalimaailmaa karumpaa. Päin vastoin kuin alkaa, rakkaus loppuu ensisilmäyksellä. Amerikkalaisen Internet-addiktioita hoitavan psykologin David N. Greenfieldin mukaan virtuaalinen rakkaus ja seksuaaliset kokemukset ovat hyvin todentuntuisia ja voimakkaita, sillä ne perustuvat puhtaaseen fantasiaan. Kyberseikkailija kohdistaa ruudulla tavattuun olentoon kaikki syvimmät tunteensa ja haaveensa. Olennosta tulee unelmien täyttymys.

Sitten kun tavataan, kupla rikkoutuu. Surullista mutta totta, useimmiten on kyse siitä, ettei ulkonäkö miellyttänyt tarpeeksi.

"Se oli karu lasku brutaaliin todellisuuteen," muistelee 23-vuotias filosofianopiskelija Sari nolona. "Olimme kertoneet chatissa jo kaiken itsestämme, lapsuuden traumoista entisiin suhteisiin ja seksuaalisiin fantasioihin. Internetin maailmassa rakastin sitä miestä. Hän ajatteli ja puhui juuri niin kuin minä, olimme täsmälleen samalla aaltopituudella. Mutta kun tapasimme, jouduin kasvokkain oman pinnallisuuteni kanssa. Mies ei näyttänyt hyvältä, ja se riitti syyksi koko suhteen loppumiseen. Hävettää vieläkin."

Parisuhteessa eläville virtuaaliset fantasiat ovat usein kestämättömiä kiihokkeita, ja pahimmillaan chattailu on johtanut suuriin seurustelukriiseihin ja jopa avioeroihin. Fantasiaihminen kun on aina niin paljon täydellisempi kuin oma inhimillinen kumppani. Naimisissa olevalla kahden lapsen isällä, kolmekymppisellä Mikaelilla on ollut useita kokemuksia omiin unelmiinsa ihastumisesta.

"Omaan parisuhteeseeni nettisuhteet ovat vaikuttaneet kahtiajakoisesti. Toisaalta ne ovat tietysti taakka, sillä suurimman osan pidän kumppaniltani salassa, mutta toisaalta olen saanut huomata, ettei mikään ole ratkaisevasti paremmin oman suhteeni ulkopuolella. Kerran jo meinaisin lopettaa oman suhteeni, kun rakastuin niin voimakkaasti chat-tuttavuuteen. Mutta onneksi siitä ei tullut mitään. Usein luulee löytäneensä täydellisen ihmisen, mutta sitten tajuaa, että onkin löytänyt vain oman fantasiansa."

Mitä sukupuolta tänään leikkisi?

Fantasiamaailmana netti onkin yltäkylläinen. Se tarjoaa mitä tahansa kenelle tahansa ja koska tahansa. Se mikä aikaisemmin on jäänyt omaksi salaiseksi fantasiaksi, viedään nyt astetta pidemmälle. Ihan tavalliset yksiaviolähetyssaarnaajaheteropulliaisetkin heittäytyvät netissä mielikuvituksellisiin identiteettileikkeihin. Miehiä tuntuu houkuttelevan erityisesti lesbona esiintyminen - samoin naisia.

Monelle nettiseikkailut ovat olleet seksuaalista tajuntaa laajentavia kokemuksia. Aikaisemmin haastateltu Mia on kokeillut miehensä nukkuessa muutakin kuin virtuaaliseksiä miesten kanssa.

"En ollut koskaan ajatellut, että haluaisin olla naisen kanssa. Enkä ollut edes koskaan tavannut ketään lesboa - saati sitten näitä kolmatta pyörää etsiviä pareja, joita chatissa on tosi paljon. Kerran sitten kokeilin nettiseksiä yhden parin kanssa. Ja yllätyksekseni kiihotuin siitä naisesta tosi paljon. Nyt pidän itseäni biseksuaalina ja katselen kaupungilla naisia, vaikken ole koskaan oikeaa seksiä naisen kanssa harrastanutkaan."

Pareja, ryhmäseksiä, fetissiseksiä.... Kaikkea voi kokeilla ihan salaa, turvassa AIDSilta tai pelottavilta tilanteilta - tietokoneen voi sulkea koska tahansa. Netissä seksuaalisuuden maailman rajat räjähtävät auki, eikä yhä uusille kokeilujen mahdollisuuksille näy loppua. Addiktiiviset menevät yhä pidemmälle ja syvemmälle. Incest, Toiletsex, RapeSex ja AnimalSex. Nämä ovat kaikki Internetin palveluita. Keitä ovat niiden asiakkaat? Kenties friikkejä. Tai kenties ihmisiä, kuten sinä, naapurisi, pomosi ja lapsesi opettaja. Netissä normaaliuden ja kieroutuneisuuden välinen viiva häilyy. Onko raiskauksesta fantasioiminen kieroutunutta? Tuskin, sillä se on yksi naisten yleisimmistä seksifantasioista. Onko sitten kieroutunutta leikkiä raiskausta Internetissä? Hämmentäviä kysymyksiä. Useimpien oikeudentaju kärsii ainakin, kun mennään insestin ja pedofilian puolelle. Jos joku niistä fantasioikin, siitä ei haluta tietää.

Vapaamielisten kokoontumispaikka

Jos haluaa ymmärtää, mitä seksuaalinen vapaamielisyys on, kannattaa astua nettiin. Chateistä ja deitti-palveluista löydät ne oikeasti vapaamieliset ihmiset. Heille vapaamielisyys ei merkitse kännistä ähellystä baarista pokatun tuntemattoman kanssa, ei kumppanin pettämistä tai seksikumppanien suurta määrää. Sen sijaan he harjoittavat seksuaalisuuttaan vapaina yhteiskunnan normeista ja estoista. Netistä löydät tapauksia, jotka elävät kumppaninsa kanssa vapaassa parisuhteessa - ja niin, että se toimii: ei mustasukkaisuusdraamoja, ei seksuaalisen itsetunnon murenemista. Löydät pareja, jotka harrastavat yhdessä parinvaihtoa ja ryhmäseksiä - ja jälleen ilman mustasukkaisuusdraamoja ja itsetunto-ongelmia.

Netissä viihtyvät myös ne, joiden seksuaalinen suuntautuminen poikkeaa normista. Virtuaalimaailmassa kaikki on normaalia, ja jokaikiselle löytyy satoja ja tuhansia samanlaisesta seksistä pitäviä - oli se sitten kiintymystä korkokenkiin, kumiasuihin tai roolileikkeihin. Yksi näistä on SM-henkinen Mika.

"Oma nettielämäni on aina enemmän tai vähemmän liittynyt sadomasokistisiin taipumuksiini. Maalla asuvalle pojalle ei tietysti ollut 90-luvun taitteessa paljoakaan tarjolla mahdollisuuksia omaa identiteettiään tällä alalla tutkia. Sitten 92 löysin SETA:n modeemiboksin, jossa oli keskustelu- ja yksityisviestien välityspalsta. Siellä sitten löysinkin ensimmäisen naisen, jolla oli minua vastaavat fantasiat. Seuraava vaihe oli irkkailu, jonka aloitin opiskeluaikana, joskus 93, kun www kuulosti vielä siansaksalta ja Internet oli vain korkeakoulujen juttu. Löysin kotoisan paikan, josta löytyi erilaisuutta ymmärtävää porukkaa. Kun Deittinet tuli, aloin käyttää sitäkin. Parin löytäminen ei ollut koskaan ongelmana, mutta ihmisen jolla olisi sopiva seksuaali-identiteetti oli. Internet on minulle todella tärkeä kanava seksuaalisuuden toteuttamiseen."

Ihmissuhteiden kertakäyttöä

Internet antaa monia uusia mahdollisuuksia kukka ja mehiläis -asioiden hoitamiseen. Kybermaailmaan on syntynyt uusi ihmissuhdekulttuuri, joka ei ole aina kovinkaan mieltä ylentävää. Ihmisiä, tunteita ja seksuaalisuutta kulutetaan kuin irtokarkkeja. Yksi karkki ei tunnu missään, kun saatavilla on niin monenmakuisia ja -muotoisia. Mikael, joka on nettisuhteiden konkari, väittää, että touhu on muuttunut yhä raadollisemmaksi.

"Kokonainen ihmissuhde olisi elettävä läpi musiikkivideon kestoisena aikana. Tällainen kertakäyttökulttuuri näkyy varsinkin nuorten suosimissa paikoissa ja on minusta vastenmielinen."

Kuka enää jaksaa kestää tavallisen parisuhteen tylsää arkea ja ikäviä velvollisuuksia, kun netistä voi tilata seksiä ja tunteita tarpeen mukaan - ilman minkäänlaista vastuuta ja sitoutumista? Perjantaina seksiä karvaisen miehen kanssa klo 19, lauantaina henkevä keskustelu italialaisen Paolon kanssa chatissä ja sunnuntaina treffit nimimerkin Erotic Couple kanssa.

Uudet tällit voi sopia vaikka joka päivälle, ja jos ei heti sytytä, uuden voi hakea ihmissuhteiden e-Tavaratalosta.

"On omituista, kuinka chatista ja deitti-palstoilta saa ihan niin paljon miehiä kun haluaa, oli liikkeessä sitten tositarkoituksella tai seksimielessä. Kun heidän kanssaan sitten menee treffeille, eivät he tunnu kovinkaan merkittäviltä ihmisiltä. Miehiähän saa netistä loputtomasti lisää. Sitä tulee käyttäydyttyä todella välinpitämättömästi. Ikinä en kohtelisi oikeassa elämässä tapaamaani ihmistä samalla tavalla," tilittää nettideittailuun kyllästynyt 23-vuotias Terhi.

Myös Sen Oikean metsästäjät etenevät netissä varsin kylmäpäisesti. Kukaan muu ei ansaitse ystävällisyyttä kuin potentiaalinen Oikea.

"Internet on helpompi ja nopeampi tapa tutustua ihmisiin kuin todellinen elämä, mutta sillä on kääntöpuolensa. Yhä useammin etsitään juuri oikeaa ihmistä ja keskustelu aloitetaan tarkalla kyselemisellä toisen ominaisuuksista, ja kun yksi ei osukaan toivelistalle niin ei edes moi viitsitä sanoa," selittää Mikael.

Uudenlaisten ihmissuhdeongelmien ilmaantuminen näkyy myös kirjakauppojen valikoimissa. Kokonaan uusi genrensä ovat kybersuhdeoppaat, joita on kirjoitettu etenkin USA:ssa, Internetin käytön edelläkävijämaassa. Esimerkkinä Joy of Cybersex: A Guide for Creative Lovers ja Virtual Addiction. Help for Netheads, Cyberfreaks, and Those Who Love Them.

Tulevaisuuden chat

Chatin omituinen maailma, jossa friikit, romantikot ja normikset seikkailevat keskenään ja sekoittuvat toisiinsa, on nyt uhattuna. Anonyymisyyttä vastaan nousevat erilaiset rekisteröitymistä ja henkilötietojen luovuttamista vaativat chat-palvelut. Myös kuvien käyttö yleistyy, ja ennemmin tai myöhemmin keskustellaan jo videoyhteyden välityksellä. Jos netissä toimitaan omalla kuvalla ja nimellä, voidaan identiteettileikeille sanoa hyvästit - ja toivottaa vanha tuttu kasvojen menettämisen pelko taas tervetulleeksi.

Kenties chat-maailma on jakautumassa kahteen kastiin: eliittikerhoihin, joissa hyvännäköiset, fiksut ja menestyvät tutustuvat toisiinsa oikeiden tietojensa perusteella - ja anonyymeihin chatteihin, punaisten lyhtyjen katuihin, joissa harjoitetaan salapaheita.

Vakkarit ja turistit

Jotkut chat-huoneet ovat hyvin hämmentäviä paikkoja satunnaiselle vierailijalle. Ruudulla käydään omituista keskustelua, joka ei avaudu sitten millään.

Riina: Jesh jesh

Kooma: ppijuu... ja palanpainikkeeksi että traii traii traii...

Eliot: ceetee, jihuu.

Keiju: ja kyllä me osataan olla sellaisia *puhuu liian myöhään ja kun puhuu ni sanoo että moido!!!* niin mä teen.

Kyseessä ovat vakkarit ja heidän sisäpiirijuttunsa. Tällaisissa chateissä satunnainen vierailija on turisti, jonka vedättäminen on vakkarien suurta hupia. "Me ollaan joskus aika ilkeitä turisteille, niille on kiva nauraa," hihittää Tiia. Hän on yksi SurfCityn Flirttipuisto-huoneen kanta-chattaajista. Yhteensä vakkarijengiin kuuluu viitisenkymmentä chattaajaa, iältään 18-30-vuotiaita. Nyt muutama heistä, Aija, Ville, Petri, Tiia ja toinenkin Ville, on kokoontunut lauantaioluelle helsinkiläiseen baariin. Ville selventää vakkarien ja turistien eroa. "Turistit tulevat hakemaan jotain tiettyä, esimerkiksi iskemään. Vakkarit ovat siellä ihan eri syistä, ne haluavat oikeasti tutustua ihmisiin."

Turistit tunnistaa flirttipuistolaisten mukaan jo nimimerkistä. "Esimerkiksi joku Himokas Orhi," heittää Ville, ja porukka rävähtää nauramaan. Viattomalle yksinäiselle, joka etsii chatistä lämmintä syliä, vakkarien jäynä on julmaa. "Jos lähettää yksityisviestinä jotain mautonta flirttiä, me pistetään se viesti julkiseksi kaikkien nähtäväksi." Hupaisaa kerta kaikkiaan.

Flirttipuisto näyttelee isoa roolia useiden vakkarien elämässä. Siellä roikutaan pitkin työpäivää (syy, jonka vuoksi flirttipuistolaiset eivät halua kuviaan lehteen) ja iltaisin tapetaan aikaa esimerkiksi pelaamalla chatissa Trivialia. Porukka järjestää eri kaupunkeihin yhteisiä tapaamisia, joissa on parhaimmillaan juhlinut yli 50 flirttipuistolaista. Chatin kautta on syntynyt paljon läheisiä ystävyyssuhteita.

"Mä olen esimerkiksi löytänyt sieltä kämppiksen," kertoo Tiia.

"Ja mä olen tavannut sitä kautta Petrin, joka on taas hommannut mulle hyvän duunipaikan," jatkaa Ville.

Moni myös seurustelee toisen flirttipuistolaisen kanssa, ja ainakin kaksi paria on päätynyt kihloihin asti.

"Flirttipuisto on parantanut mun elämänlaatua mielettömästi," toteaa Petri.

Turisteille tiedoksi: jos haluatte mukaan vakkarien menoon, olkaa rauhallisia, älkääkä flirttailko liikaa. Ja ennen kaikkea: neutraali nimimerkki.

Kuka, kekä, missä?

Kuka chattaa? Nuoret. Uusimman nuorisobarometrin mukaan kolmasosa nuorista chattaa. Eniten chattaavat 15-19-vuotiaat, joista yli puolet viihtyy chat-palstoilla. Vanhemmat chattaajat eivät juuri näy tilastoissa, mutta ainakin City-lehden verkkopalvelu SurfCityn chatissa viihtyy yli kolmekymppisiä chattaajia.

Missä chatataan? Suosituimpia chatteja ovat City-lehden (www.city.fi) verkkopalvelu SurfCityn ChatCity, KissFM:n chat (kiss.fi) ja Articin (artic.fi) chat sekä Kolumbuksen hotelli Kultakala (www.kultakala.fi) sekä IRC (Internet Relay Chat) -ohjelmistoon luodut chat-ryhmät.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi